Digitalna Europa - novi program financiranja EU-a

EU ulaže 9,2 milijarde eura u digitalne tehnologije

Digitalna Europa novi je program financiranja vrijedan 9,2 milijarde eura kojem je cilj osigurati da svi Europljani imaju vještine i infrastrukturu potrebnu kako bi mogli u privatnom i poslovnom životu odgovoriti na ključne digitalne izazove.

Pet područja u programu Digitalna Europa:

  • 2,7 mlrd. eura za superračunalstvo 
  • 2,5 mlrd. eura za umjetnu inteligenciju 
  • 2 mlrd. eura za računalnu sigurnost  
  • 700 mil. eura za digitalne vještine  
  • 1,3 mlrd. eura za široku uporabu digitalnih tehnologija  

Europski parlament danas je glasao za financiranje projekata u sljedećim područjima za razdoblje 2021.-2027.: računalstvo visokih performansi, umjetna inteligencija, računalna sigurnost i digitalne vještine.

Digitalna Europa novi je program financiranja vrijedan 9,2 milijarde eura kojemu je cilj osigurati da svi Europljani imaju vještine i infrastrukturu potrebnu kako bi mogli u privatnom i poslovnom životu odgovoriti na ključne digitalne izazove.

Program je dio strategije za daljnji razvoj tehnoloških potencijala zajedničkog digitalnog tržišta, koji bi, prema procjenama, mogao gospodarstvu doprinijeti s četiri milijuna radnih mjesta i 415 milijardi eura prihoda godišnje, istovremeno jačajući europsku konkurentnost na međunarodnom tržištu.

„Europski tehnološki sektor dugi niz godina zaostaje za stranim zemljama kao što su SAD i Kina. Trebamo zamjenički pristup na razini Unije i ambiciozna ulaganja kako bi zatvorili razliku između sve veće potražnje za najnovijim tehnologijama i ponude u Europi“, izjavila je izvjestiteljica Angelika Mlinar (ALDE, Austrija).

Primjerice, dio proračuna bit će izdvojen za poticanje korištenja novih tehnologija za mala i srednja poduzeća te javnu upravu, dok će dio biti izdvojen za strateški važna područja kao što su superračunala, umjetna inteligencija i računalna sigurnost.

„Možemo računati na europsku izvrsnost u istraživanju i inovacijama, ali našim poduzećima, naročito malim i srednjim, još uvijek je teško pristupiti i iskoristiti nova rješenja. Ovaj je program osmišljen kako bi riješili taj nizak stupanj prihvaćanja novih tehnologija. Na putu smo da isporučimo jedan od najviše obećavajućih i najpotrebnijih fondova za europsku budućnost“, zaključila je Mlinar.

Europski parlament / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

München zabranjuje e-romobile u javnom prijevozu

Električni romobili uskoro više neće biti dopušteni u podzemnoj željeznici, tramvajima i autobusima, a tom odlukom minhenski prijevoznik Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG) slijedi primjere sve većeg broja europskih gradova.

Digitalna Europa - novi program financiranja EU-a

Digitalna Europa novi je program financiranja vrijedan 9,2 milijarde eura kojem je cilj osigurati da svi Europljani imaju vještine i infrastrukturu potrebnu kako bi mogli u privatnom i poslovnom životu odgovoriti na ključne digitalne izazove.

Radionica „Izazovi korištenja umjetne inteligencije“

Kako razvijati i najbolje iskoristiti umjetnu inteligenciju u različitim područjima života i rada? Odgovor na to pitanje nudi vam besplatna online radionica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj koja će se održati u srijedu 2. lipnja 2021. od 10:00 do 13:30, u suradnji sa stručnjacima Visokog učilišta Algebra.

Hrvatska može postati hub za razvoj AI inovacija u zdravstvu

Hrvatskoj se pruža jedinstvena prilika da postane europski digitalni centar gdje će inovatori iz EU-a testirati svoje inovacije u razvojnoj fazi. To će značajno doprinijeti pozicioniranju Hrvatske kao zemlje otvorene inovacijama, ali i doprinijeti razvoju startupova i digitalnih tehnologija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER