Prva pariška urbana šuma nastaje na Katalonskom trgu

Javno savjetovanje o sadnji prve urbane šume završeno je 24. studenog

Klimatska kriza nam nameće potrebu za prilagodbom urbanog života i pronalaženjem novih rješenja kako bismo se lakše suočili s njenim posljedicama. Pariški plan za prilagodbu klimatskim promjenama sadrži čak 500 mjera, a među je i sadnja tri urbane šume.

Francuska metropola prednjači u prilagodbi klimatskim promjenama, što se potvrđuje najavom stvaranja 300 otoka svježine do 2030. godine, uključujući i urbane šume. To je tek jedna od 500 mjera Pariškog klimatskog plana, a jednomjesečno javno savjetovanje o stvaranju prve urbane šume na pariškom Katalonskom trgu završilo je 24. studenog. Njime je prikupljeno 364 prijedloga koji će se razmotriti te koristiti u razvoju projekta.

Katalonski trg (Place de Catalogne) u 14. pariškom arondismanu jedna je od tri lokacije koje su, uz ranije potvrđeni trg ispred pariške Gradske vijećnice (parvis de l’Hôtel de Ville) i trg place du Colonel-Fabien u 10. arondismanu, izabrane za sadnju urbanih šuma. Ovo je jedan od najmlađih gradskih trgova, smješten u neposrednoj blizini željezničkog kolodvora Montparnasse, a određuje ga suvremena arhitektura – posebice polukružni stambeni kompleks les Échelles du Baroque s 274 stana, izgrađen sredinom 1980-ih, ali i intenzivan automobilski promet, koji u ljetnim mjesecima dodatno pojačava učinak urbanog toplinskog otoka.

Stvaranje urbane šume stoga predstavlja priliku da se trg i njegova okolica pretvore u zeleniji i daleko ugodniji dio grada, prilagođen potrebama i aktivnostima njegovih stanovnika kao što su odmor i relaksacija, pješačenje i bicikliranje. Ovaj projekt je također u skladu s druga dva urbana projekta - Maine-Montparnasse i Gaîté, novog zelenog koridora koji će zelenim površinama povezati tri gradska arondismana (6., 14. i 15.).

U središtu Katalonskog trga nalazi se monumentalna fontana Le creuset du temps koja nije u funkciji od 2013. godine, a kao središnji otok (uz nagib od oko pet posto) zauzima površinu od čak 2.000 m² prekrivenu granitnim pločama koje uvelike zadržavaju toplinu. Time se otvara mogućnost za ponovno osmišljavanje i obnovu cijelog trga, a dodatnu pogodnost predstavlja dubina tla u kojem nema podzemne infrastrukture. Stoga je upravo ovaj trg izabran za sadnju urbane šume koja bi trebala oživjeti cijeli njegov prostor i neposredno okruženje, pretvarajući ih u novu zelenu oazu i podižući kvalitetu života njihovih stanovnika.

Katalonski trg (Place de Catalogne)  © Trait Clair - Lucile Biarrotte

Kako bi se ovaj i slični 'zeleni' projekti uspješno realizirali, pariška gradska uprava je održala niz konzultacija s načelnicima svih pariških arondismana te zatražila mišljenje struke, posebice arhitekata iz nacionalnog udruženja Architectes des Bâtiments de France (ANABF), odgovornih za zaštitu francuske arhitektonsko-krajobrazne baštine. Naravno, otvoreno je i javno savjetovanje putem kojeg su građani mogli dati prijedloge za sadnju prve pariške urbane šume.

Ovako bi trebala izgledati buduća urbana šuma ispred pariške Gradske vijećnice / © Apur-Céline Orsingher

Urbana šuma nije park

Riječ je o zelenoj površini koju čini gusto posađeno drveće i grmlje različitih vrsta i visina, čime se usred grada stvara cjelovit ekosustav koji povezuje tlo, vegetaciju i nastanjeni životinjski svijet, u kojem zadovoljavaju sve svoje potrebe i samostalno se razvijaju. Dakle, nije riječ o parku namijenjenom za boravak građana, već prirodnom i očuvanom prostoru.

Glavne prednosti urbane šume su stvaranje ugodne mikroklime i snižavanje temperature zraka u pregrijanim gradovima, upijanje ugljikovog dioksida i pročišćavanje zraka, kao i očuvanje biološke raznolikosti budući da pogoduju razvoju velikog broja različitih biljnih i životinjskih vrsta.

Stvaranjem urbane šume na Katalonskom trgu također će osigurati kontinuitet obližnjih zelenih površina, a projekt će se realizirati gustom sadnjom čak 10 stabala i 40 grmova na svakih 100 m² šume. Time će se krošnjama stabala osigurati prirodno zasjenjenje, a predviđa se kako će najmanje 50 % površine šume biti zatvoreno za javnost radi zaštite vegetacije.

„Ovdje ćemo ostvariti život kakav želimo!“, poručuje pariška gradska uprava.

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Počeli radovi na realizaciji projekta prve pariške urbane šume

Radovi na Katalonskom trgu (Place de Catalogne) u 14. pariškom arondismanu i njegovom okruženju počeli su u ponedjeljak 4. travnja. Sadnjom prvih biljaka, laganom vožnjom bicikala i otvaranjem pješačkih staza omogućit će se testiranje budućeg razvoja i izgleda trga na kojem će do 2024. nastati prva pariška urbana šuma.

Gradovi diljem svijeta provode planove urbanog ozelenjavanja

Bilo da se radi o urbanim šumama, ozelenjavanju pročelja zgrada, vertikalnim vrtovima ili zelenim krovovima, gradske uprave širom svijeta osmišljavaju sve inventivnije načine kako bi svojim stanovnicima prirodu učinili što dostupnijom. Ozelenjavanje gradova je ključno u borbi protiv klimatske krize, a s porastom urbanog stanovništva ujedno i način da ih se najjednostavnije učini ugodnijim mjestima za život.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER