„Katedrala svjetla“ Renza Piana novo je kulturno središte Moskve

Kompleks prekriva 5.000 četvornih metara solarnih panela

Izložbeni i koncertni prostori, različite mogućnosti transformacije gledališta i scenskog prostora pa čak i brezova šuma! Sve to i još mnogo toga nudi novi moskovski Centar kulture GES-2, nedavno otvoren u obnovljenoj i preuređenoj staroj elektrani s početka 20. stoljeća.

U obnovljenoj elektrani GES-2, izgrađenoj 1907. godine u središtu Moskve, na obali Bolotnaja u povijesnoj četvrti Jakimanka, početkom prosinca otvoren je Centar kulture GES-2 koji je projektirao đenovski arhitektonski studio Renzo Piano Building Workshop (RPBW). Projekt obnove i pretvaranja glavne zgrade stare tramvajske elektrane u novo kulturno središte Moskve pokrenula je Zaklada V-A-C ruskog milijardera Leonida Mikhelsona i predsjednika uprave ruske plinske tvrtke Novatek. Projekt je vodila direktorica Zaklade Teresa Iarocci Mavica.

Nakon što je 2015. godine kupila nekadašnju elektranu, Zaklada V-A-C angažirala je poznati genoveški arhitektonski studio te naručila projekt preuređenja glavne zgrade i okolnog prostora s ciljem što kvalitetnije zaštite izvorne strukture zgrade i njenog pretvaranja u novi moskovski kulturni prostor. RPBW arhitekti su u tome očito uspjeli jer se veličanstveni centar kulture i njegovi interijeri doimaju poput staklene katedrale okupane svjetlošću.

 

© Michel Denancé

Centar kulture GES-2 inspiriran je tradicionalnim ruskim „domovima kulture“, odnosno multidisciplinarnim centrima koji imaju za cilj ljudima omogućiti sudjelovanje u kulturi i umjetnosti, pa se tako i ovdje pod istim krovom nalaze umjetnička galerija, koncertna i kino dvorana, knjižnica, kreativne radionice, ali i trgovine, restoran i kavana. Pored toga, na umjetnom brežuljku stvorena je i prelijepa brezova šuma sa 624 stabala i 80.000 grmova.

Novo kulturno središte Moskve građan(k)e treba potaknuti na njegovanje odnosa prema kulturi i umjetnosti u svim njenim oblicima, kao i na aktivno sudjelovanje u kulturnom životu grada. Stoga se u novi prostor pozivaju umjetnici iz najrazličitijih područja - koreografije, glazbe, kazališta, kina, dizajna i vizualne umjetnosti – kako bi sudjelovali u djelovanju novog, živog i aktivnog kulturnog urbanog prostora, koji svoje posjetitelje uključuje u stvaranje novih umjetničkih izričaja, kulturnih događanja i mogućnosti učenja.

Novi kompleks zauzima ukupnu površinu od dva hektara (150 x 150 m), a sama se zgrada GES-2 sastoji od pet dijelova: prednjeg i glavnog dijela zgrade, desnog i lijevog krila te gledališta. Njihova ukupna površina iznosi 20.000 četvornih metara uz dodatnih 15.000 četvornih metara podzemne garaže čiji se prostori po potrebi također mogu namijeniti za različita događanja.

© Michel Denancé

U prednjem dijelu zgrade, okrenutom prema obali rijeke Moskve, nalazi se natkriveni trg kao jedan od glavnih ulaza u kompleks koji predstavlja mjesto susreta i upoznavanja s kulturnim programima, a iznad njega smještena je knjižnica. Desno krilo zgrade namijenjeno je domaćim i stranim umjetnicima koji sudjeluju u programima koje organizira i vodi GES-2, dok su u lijevom krilu smješteni restoran i nekoliko ureda.

U glavnom dijelu zgrade nalazi se „Prospekt“ ili glavna šetnica GES-2, kojom se posjetitelji mogu slobodno kretati, a oko njega su raspoređeni prostori posvećeni umjetničkim i edukativnim programima. Ovdje je još smješteno nekoliko trgovina i kavana, kao i auditorij koji nudi različite mogućnosti postave gledališta, a može primiti do 420 osoba. Prostor je dizajniran za održavanje konferencija, kazališnih produkcija, koncerata i projekcija. U unutarnjem dijelu smješteno je i GES-2 Kino, dok se na podzemnoj razini, osvjetljenoj prirodnom svjetlošću, nalaze glavni izložbeni prostori.

© Michel Denancé

Kompleks raspolaže i s umjetničkim radionicama opremljenima najsuvremenijom opremom koja je dostupna kreativcima iz različitih područja pa se ovdje nalaze laboratoriji za obradu drva, metala, keramike i tekstila, kao i fotografski laboratorij, atelje za sitotisak i 3D tisak te studio za audio-video snimanje.

Dvorište se proteže do stražnjeg dijela kompleksa s brezovom šumom sa 624 stabala breze na površini od 5.100 m2, gdje će se ljeti održavati koncerti i filmske projekcije, a ispod njih nalazi se dvoetažni parking koji može primiti do dvjesto automobila. Iznad podzemne garaže smješten je dodatni prostor za koncerte i razna glazbena događanja, a ispod arhivski prostor veličine 2.000 četvornih metara.

© Michel Denancé

Na 5.000 četvornih metara krova postavljen je fotonaponski sustav koji će osiguravati dio potrebne električne energije, dok se četiri plava dimnjaka, svaki visine od 70 metara, koriste za pročišćavanje zraka i prirodnu ventilaciju cijelog kompleksa. U podzemnoj garaži nalazi se osam punionica za električna vozila, a kompleks je opremljen i sustavom za prikupljanje i pročišćavanje kišnice. Prikupljena voda koristi se za potrebe sanitarnih čvorova, kao i za navodnjavanje biljaka.

© Ivan Erofeev

Novi Centar kulture GES-2 otvoren je za sve posjetitelje bez naplate ulaznica, a to će vrijediti i za većinu kulturnih događanja.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Genovi započela izgradnja prvog talijanskog podmorskog tunela

Radovi na prvom talijanskom podmorskom tunelu službeno su započeli u ponedjeljak 4. ožujka. Projekt izgradnje tunela od strateške je važnosti za Genovu i cijelu Italiju, a njime će se značajno poboljšati pristup jednoj od vodećih talijanskih luka za prijevoz robe i putnika.

Nova monegaška eko-četvrt gradi se na moru

Unatoč velikoj zabrinutosti morskih biologa i ekologa, završetak projekta proširenja morske obale i izgradnje nove luksuzne četvrti planira se do 2025. godine. Prema tvrdnjama tvrtke Bouygues Travaux Publics, radovi se izvode uz najstrože mjere zaštite mora i podmorja, a prilagodba preseljene morske flore konstantno se prati.

Voćke, zelenilo i urbana poljoprivreda u novom parku otvorenom za sve!

U 17. pariškom okrugu dovršava se uređenje Parka Clichy-Batignolles - Martin-Luther-King u kojem je na površini od 800 četvornih metara zasađen urbani voćnjak – zasad najveći u francuskoj metropoli. Nedavno su posađene prve voćke na parceli koja se još uvijek uređuje, a prva berba očekuje se za dvije godine.

Predstavljen dizajn futurističkog eko-grada za Maldive

Kineska arhitektonska tvrtka CAA (Core of Architecture & Art) osvojila je prvu nagradu na natječaju za idejno rješenje gospodarske zone zračne luke na Maldivima. Njihov pobjednički rad „Ocean's Heaven“ objedinjuje glavne značajke tropske kulture i ekosustava oceana te ih korištenjem obnovljivih izvora energije povezuje u dizajnu živog obalnog pojasa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER