Zadar: Putnička luka Gaženica dobiva eko otok i meteo stanicu

Stalni porast broja putnika zahtijeva sve veću brigu o smanjenju količine otpada i kvaliteti zraka u luci

U sklopu projekta ECOWAVES, u zadarskoj putničkoj luci Gaženica postavit će se eko otok i meteo stanica za mjerenje kvalitete zraka, izvijestili su iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA).

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) u suradnji s Lučkom upravom Jonskog mora – Lukom Taranto provodi projekt ECOWAVES u sklopu programa  INTERREG ADRION 2014. – 2020. u području održivih regija. Projekt se provodi od 1. ožujka 2020. do 28. veljače 2023. godine, a očekuje se kako će pomoću transnacionalnog pristupa doprinijeti očuvanju i smanjenju onečišćenja te razviti transnacionalnu strategiju usmjerena ka upravljanju otpadom i oformiti transnacionalnu mrežu za zaštitu okoliša unutar lučkog područja.

U Zadru će se u sklopu projektnih aktivnosti održati predstavljanje i postavljanje eko otoka i meteo stanice za mjerenje kvalitete zraka, i to u srijedu 23. studenog 2022. u Lučkoj upravi Zadar. Uz ravnatelja AGRRA-e Ivicu Pintura, na predstavljanju će sudjelovati ravnatelj Lučke Uprave Zadar Željko Knežević i predstavnici Zadarske županije.

Postavljanje mobilnih ekoloških otoka služi za selektivno odvajanje otpada, a odvojenim sakupljanjem i odlaganjem otpada u ekološke otoke omogućuje se iskorištavanje tih sirovina te smanjenje količine otpada koji se odlaže u luci, ističu u AGRRA-i. Time se postižu značajne uštede i smanjuje negativan utjecaj na okoliš korištenjem postojećih sirovina i štednjom energije. Krajnji cilj je održivo gospodarenje otpadom u kojem se sav koristan otpad reciklira te stavlja naglasak na važnost održivog upravljanja okolišem u skladu s prioritetima projekta. 

Stalno rastuća koncentracija putnika u luci zahtijeva i sve veću brigu o kvaliteti zraka jer ona utječe na okoliš i u konačnici na zdravlje ljudi. Senzori za praćenje kvalitete zraka doprinijet će poboljšanju kvalitete zraka s ciljem smanjenja štetnih posljedica na okoliš, ljudsko zdravlje te povećanje ekološke održivosti lučkog područja, zaključuju u AGRRA-i.

Projektom ECOWAVES promiče se održivi ekološki status luka poboljšanjem razumnog ponašanja putnika u lučkim područjima te se prenosi svim dionicima u lancu povezanih sektora na zajedničko poboljšanje u održivom razvoju. Aktivnosti u sklopu projekta odnose se i na potpisivanje sporazuma s minimalno tri kruzer tvrtke vezano uz njihov doprinos i razvoj svijesti putnika, posade i osoblja o pravilnom postupanju s otpadom te postavljanje različitih eko instalacija od kojih svaki partner ima priliku odabrati što je za njega najpovoljnije. 

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Anconi potpisan sporazum za zelenu budućnost jadranskih luka

Projekt ECOWAVES provodi se u sklopu programa Interreg ADRION, nositelja Uprave lučke mreže Ionskog mora – Luke Taranto, a usmjeren je na održivi razvoj luka na području sedam država - Italije, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Srbije, Crne Gore i Albanije. U Hrvatskoj ga provodi Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA).

Zadarske palme su do danas bile u dobrom stanju

Izvođač radova na uređenju 220 metara obalnog pojasa zadarske uvale Jazine, jutros je započeo s uklanjanjem palmi na Branimirovoj obali. Palme koje su na tom dijelu obale posađene prije tridesetak godina urezale su se u kolektivnu memoriju Zadranki i Zadrana, no prema projektu uređenja nove šetnice i parkirališta, vidljivo je kako se umjesto 15 palmi planira posaditi 10 novih – autohtonih stabala kao što su muške murve ili crnike, javlja portal 057 info.

Zadar: Radovi na rekonstrukciji rive napreduju sukladno predviđenom planu

Lučka uprava Zadar izvijestila je o napretku realizacije projekta rekonstrukcije Obale kralja Petra Krešimira IV. i zaobalnog dijela Liburnske obale. U izvješću se navodi kako je od početka  radova 29. srpnja 2021. do 28. veljače 2022. godine izvršeno ukupno 33 % predviđenih radova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER