Tijekom sljedeća četiri mjeseca u Parizu će se posaditi 21.000 stabala!

U Parizu pokrenuta sezona sadnje 2022./2023.

Cilj pariške gradske uprave je ove jeseni i zime posaditi 21.000 stabala. Tijekom sljedeća četiri mjeseca francuska metropola nastavlja sa zelenom transformacijom grada kojoj se divi cijeli svijet.

Prva žena na čelu francuske metropole, gradonačelnica Anne Hidalgo, već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu Pariza ispunjenjem predizbornog obećanja o sadnji 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika. Tijekom sezone jesen-zima 2020./2021. ukupno je posađeno 15.000, a sljedeće sezone 2021./2022. više od 25.000 stabala.

 

Broj posađenih stabala (ukupno 15.284 stabala) od studenog 2020. do ožujka 2021. po pariškim arondismanima i plan sadnje od srpnja 2020. do ožujka 2022. godine.DEVE / Ville de Paris

„Nikada se u Parizu nije toliko sadilo, a grad dobio toliko novih zelenih površina i parkova kao u posljednje dvije godine. Od 2020. posađeno je već više od 40.000 mladih stabala, a do kraja mandata (2026.) za ozelenjavanje gradskih četvrti izdvojit ćemo više od 110 milijuna eura.“ – izjavila je pariška gradonačelnica Anne Hidalgo.

Od ukupnog broja posađenih stabala, gotovo 10.000 njih posađeno je diljem gusto izgrađenih pariških arondismana, a ostatak duž obilaznice Boulevard Périphérique uz koju se intenzivno ozelenjuju dosad neiskorištene površine.

Plan sadnje Grada Pariza za razdoblje 2022.-2023. s najavom sadnje do 2026. Zelenom bojom označene su površine na kojima je sadnja izvršena od 2020. godine do danas, a plavom lokacije na kojima će se saditi tijekom sezone jesen-zima 2022./2023. Žutom bojom najavljuju se lokacije predviđene za sadnju do 2026. godine. © Ville de Paris

Više prirode, manje automobila!

Uistinu, francuska metropola se posljednjih godina ubrzano mijenja, a preobrazba grada gotovo se može mjeriti s onom iz doba pariškog preporoditelja Georges-Eugènea Haussmanna, poznatijeg kao barun Haussmann, u čije su vrijeme nastale poznate gradske avenije s drvoredima i većina pariških parkova kao što su Montsouris, Monceau i Buttes-Chaumont. U to se vrijeme radilo o uljepšavanju grada i prilagodbi učincima industrijske revolucije, dok se u današnje vrijeme sadnja drveća nameće kao potreba prilagodbe klimatskim promjenama te stvaranja zelenijeg grada otpornijeg na globalno zatopljenje.

Stoga će se tijekom sljedeća četiri mjeseca izvršiti sadnja stabala u čak 80 gradskih ulica, i to uglavnom na novim zelenim površinama koje će se dobiti uklanjanjem parkirališnih mjesta. Također, najavljena je sadnja stabala i grmlja u još 20 ulica u kojima se nalaze škole, a jedna od njih je Av. Lamoricière u 12. pariškom arondismanu.

>>> Pročitaje još >>> Počeli radovi na realizaciji projekta prve pariške urbane šume

Ovako bi trebala izgledati urbana šuma na Katalonskom trgu u 14. pariškom arodnismanu © Ville de Paris

Osim toga, slijedom ranijih najava, nastavlja se s aktivnostima sadnje tri urbane šume. Jedna od njih s budućih 400 stabala već se uređuje na Katalonskom trgu (Place de Catalogne) u 14. pariškom arondismanu, a radovi su započeli u travnju ove godine. Početkom 2023. planira se početak radova na konačnom uređenju trga i njegove okolice, koji bi trebali biti završeni krajem prve polovice 2024. godine.

>>> Pročitajte još >>> S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Izgled buduće urbane šume u gradskoj četvrti Charonne u 20. pariškom arondismanu © Ville de Paris

Druga urbana šuma nastat će na središnjem dijelu trga place du Colonel-Fabien u 10. arondismanu, gdje će se značajno obogatiti postojeće zelenilo usred kružnog toka, a treća u gradskoj četvrti Charonne u 20. arondismanu. Ovdje će na trenutačno zapuštenoj površini nastati nova šuma s čak 2000 stabala.

Sve planirane aktivnosti ozelenjavanja i uređenja javnih površina, detaljno navedene za svaki pariški arondisman, dostupne su na web stranicama Grada Pariza.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uz sadnju rekordnih 40 000 stabala, Pariz će ove zime dobiti i dvije urbane šume!

Ove zime u Parizu će se posaditi čak 40 000 stabala ili gotovo dvostruko više nego tijekom prošle jeseni i zime kada je posađen rekordan broj od 25 000 stabala. Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo nastavlja sa zelenom transformacijom Pariza, pretvara ga u vrtni grad i omogućuje pristup prirodi svim Parižankama i Parižanima.

Prva pariška urbana šuma nastaje na Katalonskom trgu

Klimatska kriza nam nameće potrebu za prilagodbom urbanog života i pronalaženjem novih rješenja kako bismo se lakše suočili s njenim posljedicama. Pariški plan za prilagodbu klimatskim promjenama sadrži čak 500 mjera, a među je i sadnja tri urbane šume.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER