„Mali Pariz“ u bečkom Alsergrundu

Asfaltu se u Beču loše piše! Najavljena je obnova još jedne bečke ulice, a ovaj put riječ je o ulici Servitengasse u devetom okrugu Alsergrund.

Središnji dio bečke ulice Servitengasse postat će pješačka zona, dok će se u gornjem dijelu ulice provesti mjere smirivanja prometa. Najavljena je sadnja jedanaest novih stabala i uređenje dodatnih zelenih površina, a javna površina popločat će se svijetlim betonskim pločama koje sprječavaju zagrijavanje tijekom vrućih ljetnih dana. Završetak radova očekuje se do studenog ove godine.

„Mali Pariz“ je drugo ime za slikovitu četvrt Servitenviertel, smještenu u devetom bečkom okrugu Alsergrund, sjeverno od povijesnog središta austrijske metropole. U ovom dijelu grada, između ulica Berggasse i Pramergasse, uistinu se osjeća francuski štih, a uz dobro održavane zgrade i očuvane starinske drvene izloge nižu se kavane i restorani. Među njima se posebno izdvajaju Xocolat Manufaktur Wien i Café & Bistro La Mercerie s bogatom ponudom francuskih jela i slastica, koji se nalaze u ulici Servitengasse, u samom srcu ove lijepe četvrti.

 

  • Servitengasse © WienTourismus / Paul Bauer

Osim toga, Servitenviertel je i četvrt s velikim brojem kulturnih institucija i spomenika. Razlog za posjet je svakako nedavno obnovljeni Muzej Sigmunda Freuda, koji se nalazi na adresi Berggasse 19, a  ovdje se nalaze i kazališta Schauspielhaus, Theater-Center Forum i Bronski & Grünberg. Brojni arhitektonski spomenici, prije svega Palais Liechtenstein i stubište Strudlhofstiege, koje je u svom romanu ovjekovječio književnik Heimito von Doderer, čine Servitenviertel jedinstvenom bečkom kulturnom četvrti.

Održivost i zaštita okoliša

U četvrti Servitenviertel posebna se pozornost posvećuje zaštiti klime, održivosti i pažljivom korištenju resursa pa se u tu svrhu pokreću i provode mjere i aktivnosti kao što su sadnja drveća, uklanjanje parkirnih mjesta, poticanje prodaje ekološki certificiranih proizvoda, mjere za uštedu energije i još mnogo toga.

U jesen 2018. godine lokalni trgovci pokrenuli su kampanju „Blooming Servitenviertel” tijekom koje su se duž ulice Porzellangasse uređivale površine oko drveća te sadilo cvijeće i raznoliko bilje. Zbog pozitivnih reakcija, planira se nastavak ove aktivnosti, ali i značajna preobrazba središnjeg dijela ulice Servitengasse, koja će se ove godine redizajnirati i ozeleniti te prilagoditi klimatskim promjenama po uzoru na već velik broj ranije obnovljenih bečkih ulica.

  • Novi izgled ulice Servitengasse © Stadt Wien

Uvođenje pješačke zone, smirivanje prometa i sadnja drveća

Središnji dio Servitengasse, uz križanje s ulicom Grünentorgasse, postat će pješačka zona, dok će gornji dio ulice do križanja s ulicom Pramergasse postati zona smirenog prometa. U navedenom dijelu ulice bit će i dalje dopuštena vožnja biciklom, a u skoroj budućnosti planira se širenje pješačke zone i na zapadni dio ulice Grünentorgasse, do križanja s Müllnergasse.

S ciljem poboljšavanja mikroklime i kvalitete zraka, u ulici Servitengasse posadit će se jedanaest novih stabala, i to primjenom koncepta „grada spužve“ koji podrazumijeva sadnju drveća otpornijeg na toplinu te učinkovitije upijanje i zadržavanje vode u tlu. Na površini od 330 m² uredit će se male zelene površine s grmljem, a planirano je i postavljanje 27 manjih i većih klupa. Nova fontana i vodeni elementi u Grünentorgasse pružat će dodatnu mogućnost osvježenja.

Nakon uklanjanja asfalta javna površina će se popločati svijetlim betonskim pločama koje sprječavaju pretjerano zagrijavanje tijekom intenzivne sunčeve svjetlosti i vrućih ljetnih dana. Osim toga, zahvaljujući korištenju vodopropusne mase za fugiranje ploče omogućuju prikupljanje kišnice, rasterećuju odvode i dodatno poboljšavaju mikroklimu jer isparavanjem dolazi do sniženja temperature.

  • Ulli Sima (lijevo) i načelnica okruga Alsergrund Saya Ahmad (desno) © PID / Christian Fürthner

Servitenviertel je très jolie i takav treba ostati

Plan obnove ulice Servitengasse predstavile su u ponedjeljak Ulli Sima, članica bečkog Gradskog vijeća zadužena za inovacije, urbanizam i mobilnost, i Saya Ahmad, načelnica okruga Alsergrund.

„Pod motom 'Raus aus dem Asphalt' diljem grada stvaramo atraktivne ulice i drago mi je što ćemo ove godine našu aktivnost nastaviti ovdje u devetom okrugu i popularnoj četvrti Servitenviertel“, kazala je Ulli Sima te najavila završetak radova do studenog 2023. godine.

„Ono što smo započeli prethodnih godina sada nastavljamo redizajnom središnjeg dijela ulice Servitengasse. Cijela četvrt će postati još sigurnija i ugodnija te klimatski prihvatljivija. Ovim projektom podižemo kvalitetu života i boravka u cijeloj četvrti te nastavljamo s oblikovanjem javnog prostora u skladu s aktivnom provedbom klimatske politike“, izjavila je načelnica okruga Saya Ahmad.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljetne vrućine lakše se podnose uz igru vode i hlad stabala

Praterstern, jedno od najfrekventnijih prometnih čvorišta u Beču, u posljednjih godinu dana u potpunosti se transformirao u zeleni otok svježine koji predstavlja još jedan primjer uspješne provedbe mjera kojima se bečka gradska uprava bori protiv učinka urbanih toplinskih otoka.

Bečku ulicu Zollergasse sada hladi i „potok“, a sadnja XL drveća slijedi na jesen

U srijedu je u Beču otvorena preuređena ulica Zollergasse u sedmom gradskom okrugu Neubau. Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci provedene su mjere smirivanja prometa i ozelenjavanja između križanja s ulicama Lindengasse i Mariahilfer Straße, a sadnja stabala s već široko formiranim krošnjama i debljim deblima planira se na jesen, kada će vremenski uvjeti ipak biti naklonjeniji njihovom uspješnom rastu.

Predstavljen novi izgled bečkog trga Praterstern

Trenutačno izuzetno frekventan kružni tok bečkog Pratersterna do ljeta 2022. godine postat će nova gradska zelena oaza s dvostruko većom zelenom površinom. Nakon glasne kritike upućene iz redova bečkih Zelenih, „optužena“ Ulli Sima, koja je u bečkoj gradskoj upravi zadužena za inovacije, urbanističko planiranje i mobilnost, ponovno je revidirala plan obnove ovog trga nakon stupanja na dužnost prošle jeseni.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER