U ovogodišnjem izdanju projekta Od izvora do mora sudjelovat će 28 hrvatskih gradova

Tri najuspješnija grada podijelit će nagradni fond od 42.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća

U najnovijem izdanju projekta „Od izvora do mora“ sudjelovat će 28 hrvatskih gradova, a ovogodišnja novost je financiranje sadnje drveća iz nagradnog fonda natječaja u ukupnom iznosu do 42.000,00 eura. Iznos će biti raspoređen na tri pobjednička grada, ovisno o vrsti sadnica i potrebama gradova.

Dvadeset i osam hrvatskih gradova prijavilo se od 15. veljače do 15. ožujka 2023. za sudjelovanje u ovogodišnjem projektu „Od izvora do mora“. Uz promicanje zaštite vodnog bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje otpada, novost ovogodišnjeg izdanja je sadnja drveća u gradovima, koja će biti financirana iz nagradnog fonda natječaja s ciljem smanjenja emisije CO2 i snižavanja temperature zraka.

Pravo sudjelovanja na natječaju ostvarili su svi gradovi koji su iskazali želju da pošume određeni dio svog područja, a poslali su pravovaljane prijave.

Tako će u kategoriji malih gradova (do 15 tisuća stanovnika) sudjelovati: Crikvenica, Ilok, Korčula, Lipik, Ludbreg, Mali Lošinj, Otočac, Ploče, Vodnjan – Dignano, Zabok i Zlatar.

U kategoriji srednjih gradova (od 15 do 35 tisuća stanovnika) sudjelovat će: Čakovec, Daruvar, Duga Resa, Ivanec, Koprivnica, Makarska, Sveta Nedelja, Vinkovci, Virovitica i Zaprešić.

U kategoriji velikih gradova (više od 35 tisuća stanovnika) ove će godine sudjelovati: Bjelovar, Osijek, Rijeka, Split, Varaždin, Velika Gorica i Zadar.

Obveza tih gradova bit će da u razdoblju od 15. travnja do 31. svibnja organiziraju jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima, a tri najuspješnija grada, po jedan iz svake kategorije, podijelit će nagradni fond od 42.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje. Bodovat će se broj okupljenih volontera te količina prikupljenog otpada, a u dogovoru s pobjednicima tijekom jesenskih mjeseci održat će se i akcije sadnje, nakon čega će im biti dodijeljene i posebne plakete.

Projekt „Od izvora do mora“ Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnog društva. Prije dvije godine kao partner pridružio se Jutarnji list, a od 2022. godine i Konzum. Partner ovogodišnjeg izdanja projekta je i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, a podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

„Od izvora do mora“ dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana „Svijet bez otpada“, kojim se tvrtka Coca-Cola, između ostalog, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenka koja odgovara onoj koju stavlja na tržište i da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. „U proteklih deset godina samo uporabom lakših boca Coca-Cola je smanjila ukupnu uporabu plastike za četvrtinu“, navode u Coca-Coli.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Varaždin, Vinkovci i Lipik pobjednici ovogodišnjeg izdanja projekta „Od izvora do mora“

Nakon gotovo šest mjeseci pripreme te provedenih 28 akcija prikupljanja ambalažnog otpada poznati su gradovi pobjednici ovogodišnjeg izdanja projekta „Od izvora do mora“. U kategoriji malih gradova s manje od 10 000 stanovnika prvo je mjesto pripalo Lipiku, među srednjim gradovima najviše su bodova prikupili Vinkovci, dok je u kategoriji gradova s više od 35 000 stanovnika pobjeda pripala Varaždinu.

Više od 150 volontera čistilo jezera kod Velike Gorice

Akcijom čišćenja oko jezera Novo Čiče ekološki projekt „Od izvora do mora“ ušao je u završnu fazu. Ovim projektom Coca-Cola, Konzum i Jutarnji list promiču zaštitu vodnog bogatstva Hrvatske te potiče na primjereno odlaganje ambalažnog otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER