Zašto je u Parizu hitno posječeno pet stabala pustenaste paulovnije?

Svako posječeno stablo zamjenjuje se novim, a ovisno o starosti i veličini krošnje posječenog stabla s najmanje tri mlada stabla kako bi se postigla ekvivalentna ekološka vrijednost

Nedavna sječa pet stabala u pariškom šestom arondismanu izazvala je mnoštvo reakcija na društvenim mrežama, a dio građana glavnog francuskog grada gradonačelnicu Anne Hidalgo ponovno je optužio za „uništavanje“ pariške baštine.

Četiri stabla na trgu Place Laurent-Terzieff-et-Pascale-de-Boysson i jedno na trgu Place de Furstemberg u šestom pariškom arondismanu morala su biti posječena krajem srpnja iz sigurnosnih razloga, izvijestila je pariška gradska uprava. Od studenog 2023. do ožujka 2024. na navedenim lokacijama posadit će se pet novih zamjenskih stabala, kao što je to u francuskoj metropoli uobičajeno nakon svake sječe.

Nakon temeljitog pregleda stručnjaka, ovih pet stabala pustenaste paulovnije (Paulownia tomentosa) već se nekoliko godina smatralo rizičnima zbog oštećenog korijenja i nagiba. Godišnje praćenje njihovog nagiba omogućilo je da se osigura stabilnost stabala i poduzmu sve mjere potrebne za njihovo očuvanje, a posljednja ispitivanja provedena su krajem lipnja i početkom srpnja. Rezultati najnovijih ispitivanja, čiji su zaključci objavljeni sredinom srpnja, potvrdili su opravdanost sječe iz sigurnosnih razloga jer je opasnost od pada stabala bila prevelika.

  • Pustenasta paulovnija (Paulownia tomentosa) je brzorastuće listopadno stablo koje može doseći visinu do oko 20 metara, podrijetlom je iz Kine, a zbog svojih je srcolikih listova i grozdova ljubičastih cvjetova izuzetno atraktivna. U nekim se zemljama smatra invazivnom vrstom, a kako se izrazito brzo širi zahvaljujući opadanju sjemena sa stabla postoji mogućnost nekontroliranog širenja. / Foto: Pixabay

„Tijekom sljedeće sezone sadnje bit će posađeno pet novih stabala iste vrste, što Grad Pariz sustavno čini nakon svake sječe. Naime, godišnje se zamijeni između 2 000 i 3 000 bolesnih i oštećenih stabala kako bi se spriječilo njihovo rušenje. Mlada stabla će se pomno nadzirati kako bi se osigurao njihov pravilan razvoj i u narednim godinama omogućio prirodni hlad na trgovima Place Laurent-Terzieff-et-Pascale-de-Boysson i Place de Furstemberg.“ – objašnjavaju u pariškoj gradskoj upravi.

Unatoč objašnjenjima pariške gradske uprave, dio građana vrlo je burno reagirao na društvenim mrežama, a neki su gradonačelnicu Anne Hidalgo ponovno optužili za „uništavanje“ pariške baštine. U Parizu je također aktivan pokret Saccage Paris kojim se Parižan(k)e nastoji mobilizirati protiv „degradacije“ grada koju je, navodno, pretrpio tijekom dva mandata gradonačelnice Anne Hidalgo. Ključna riječ #SaccageParis se s tom namjerom vrlo često koristi na društvenim mrežama, a iza navedenog pokreta stoji i oporba koja konstanto osporava projekte pariške gradonačelnice. Međutim, nikada se u Parizu nije sadilo toliko stabala, a grad dobio toliko novih zelenih površina i parkova kao u posljednje dvije godine, pa na navedene optužbe pariška gradska uprava odgovara promptno i argumentirano.

Iako se mnogima zbog guste izgrađenosti tako ne čini, Pariz je grad s velikim brojem drveća te trenutačno raspolaže s više od pola milijuna stabala. Prema podacima pariške gradske uprave, najveći broj stabala (300 000) nalazi se u gradskim šumama – u dva „plućna krila“ grada, Bulonjskoj šumi (Bois de Boulogne) i Bois de Vincennes. Na gradskim ulicama, u parkovima i vrtovima te na grobljima i u sklopu javnih zgrada i objekata nalazi se više od 200 000 stabala. Zbog sigurnosti stanovništva i zdravlja stabala, stručnjaci Grada Pariza svake godine provjeravaju stanje svakog od njih.

Osim toga, od studenog 2022. do travnja 2023. posađeno je više od 25 000 stabala, a kako je od jeseni 2020. do studenog 2022. posađeno već 38 500 stabala, ukupan broj posađenih stabala iznosi preko 63 500. Dakako, to je tek dio najavljenog plana sadnje 170 000 stabala do kraja drugog mandata pariške gradonačelnice Anne Hidalgo.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uz sadnju rekordnih 40 000 stabala, Pariz će ove zime dobiti i dvije urbane šume!

Ove zime u Parizu će se posaditi čak 40 000 stabala ili gotovo dvostruko više nego tijekom prošle jeseni i zime kada je posađen rekordan broj od 25 000 stabala. Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo nastavlja sa zelenom transformacijom Pariza, pretvara ga u vrtni grad i omogućuje pristup prirodi svim Parižankama i Parižanima.

Stoljetnim platanama u središtu Rijeke odrezane krošnje

U vrijeme klimatskih promjena kada pametni gradovi intenzivno sade drveće, u Rijeci se stabla nemilice uklanjaju. O posljednjem primjeru u riječkoj Krešimirovoj ulici u središtu grada izvijestio je HRT Radio Rijeka.

Više zaštite za bečko drveće u vrijeme klimatskih promjena

Grad Beč u vrijeme klimatskih promjena dopunom Zakona o zaštiti drveća želi smanjiti rušenje stabala te povećati broj sadnica novog drveća. Zelene površine u gradu imaju velik utjecaj na kvalitetu života, a Beč je jedna od najzelenijih metropola u svijetu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER