Asfalt: Beč ga uklanja, a Zagreb farba!

Velika ulaganja u ozelenjavanje i uklanjanje asfaltiranih površina povećavaju klimatsku otpornost Beča

Trenutačnih 20 513 hektara ili oko 49 % urbanog područja austrijskog glavnog grada čine zelene i vodene površine. Uz 58 milijuna eura dosad uloženih u ozelenjavanje grada i uklanjanje asfaltiranih površina te dodatnih četrdesetak milijuna eura, koliko se u tu svrhu još namjerava utrošiti, taj udjel će do 2025. godine biti još veći.

Pod motom „Raus aus dem Asphalt“ Grad Beč već gotovo pune tri godine provodi veliku ofenzivu ozelenjavanja i uklanjanja asfalta s javnih površina, odnosno trgova i uličnog prostora. Naime, 2021. godine pokrenut je program financiranja „Klimatski model grada pogodnog za život“ („Lebenswerte Klimamusterstadt“), ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, kako bi se smanjio učinak urbanog toplinskog otoka, a javni prostor Beča i njegovih gradskih četvrti učinio klimatski prihvatljivim. Zahvaljujući navedenom programu, Grad Beč do 2025. svake godine raspolaže s iznosom od 20 milijuna eura koji se u svim gradskim okruzima ulaže u projekte prilagodbe klimatskim promjenama.

  • Rathauspark u Beču © Ekovjesnik

Programom se potiče realizacija projekata kojima se poboljšava mikroklima i povećava kvaliteta života, što uključuje stvaranje novih zelenih površina, širenje mreže punktova s besplatnom pitkom vodom te izgradnju fontana ili vodenih objekata kao lokalnih otoka svježine, sadnju drveća, primjenu koncepta „grada spužve“, uklanjanje parkirnih mjesta i drugih asfaltiranih površina te njihovo ozelenjavanje, kao i poticanje uređenja zelenih kvartovskih oaza kojima se podiže kvaliteta boravka i omogućuje njihovo korištenje za različite namjene (npr. tržnice, druženja ili mala kvartovska događanja).

 

  • U nepunih godinu dana obnovljeni Praterstern je s dvostruko više drveća i zelenih površina te puno osvježavajuće vode u potpunosti izmijenio ovaj dio Beča. © Ekovjesnik

Impresivan uspjeh programa financiranja

Do sada je za projekte ozelenjavanja i uklanjanja asfaltiranih površina u sva 23 bečka okruga dodijeljeno više od 58,4 milijuna eura, a u pripremi su i brojni drugi projekti. Do sredine srpnja 2023. preuzeta je obveza financiranja ukupno 215 projekata, a 58 posto predviđenih sredstava već je iskorišteno.

„Drago mi je što na polovici provedbe programa financiranja možemo predstaviti toliko projekata koji pomažu da vrućine u ljetnim mjesecima budu podnošljive. Mnogi trgovi i ulice već blistaju u novom sjaju. Posebno sam zadovoljna što smo u sklopu programa posadili velik broj stabala, koja su starija od 25 godina te svojim krošnjama već omogućuju hlad i zasjenjenje. To posebno vrijedi za gusto izgrađena područja grada, gdje najčešće imamo vrlo malo raspoloživog prostora.“ - kazala je gradska vijećnica Ulli Sima.

 

  • Uklanjanje asfalta omogućilo je i sadnju stabala oko poznate bečke crkve sv. Petra © Ekovjesnik

Brojke o provedenim mjerama ozelenjavanja i rashlađivanja ulica i trgova govore same za sebe.

„U sklopu programa posadili smo 1 700 novih stabala, ukupno je uređeno 52 000 m² novih zelenih površina, dok je ozelenjeno više od 47 000 m² dosad asfaltiranih površina. Također, izgrađeno je više od 1 500 m² novih vodenih objekata te postavljena 121 javna česma s besplatnom pitkom vodom i oko 1 600 dodatnih klupa i pojedinačnih sjedala. Međutim, to je bio tek početak. S nastavkom ulaganja do 2025. godine planiramo još više ozeleniti i rashladiti naš grad i učiniti ga klimatski otpornijim.“ – dodala je Sima.

  • Ulli Sima i Jürgen Czernohorszky © PID / Christian Fürthner

„Svi osjećamo posljedice klimatske krize koja dugoročno ugrožava našu visoku kvalitetu života u Beču. No, visoku kvalitetu života u Beču nastojimo omogućiti i budućim generacijama, a to možemo učiniti samo ublažavanjem i prilagodbom klimatskim promjenama kako bismo zaštitili naše građane. Program financiranja pritom igra ključnu ulogu jer smo zahvaljujući odobrenim sredstvima već uspjeli realizirati brojne projekte. U Beču provodimo veliku ofenzivu ozelenjavanja kojom ćemo od 2021. do 2025. stvoriti oko 400 000 četvornih metara novih zelenih površina i saditi 4 500 stabala godišnje. Do sada smo već obnovili i uredili 78 parkova te posadili više tisuća stabala. Više zelenih površina znači više hlada i više rashlađenih područja za opuštanje za sve Bečane - u njihovom neposrednom životnom okruženju. Osim toga, stalno proširujemo opskrbu pitkom vodom i gradimo nove fontane kako bi Bečani i u budućnosti mogli uživati ​​u najboljoj planinskoj izvorskoj vodi iz Alpa.” - izjavio je Jürgen Czernohorszky, član bečkog Gradskog vijeća zadužen za klimu i okoliš.

>>> Pročitajte još >>> Kako se Beč štiti od vrućine?

 

  • Početkom rujna 2022. otvoren je preuređeni Neuer Markt, jedan od najstarijih trgova u bečkoj povijesnoj jezgri, na kojem su asfalt i parkirališna mjesta ustupila mjesta mladim te 30 godina starim stablima, lijepo oblikovanim drvenim klupama, gredicama s raznovrsnim biljem i cvijećem i novom sustavu hlađenja vodenom maglicom. © Ekovjesnik

Ukupna vrijednost projekata iznosi oko 85 milijuna eura

Svi projekti bečkih okruga koji zadovolje zahtjeve gradskog programa financiraju se s maksimalno 80 % sredstava, što znači da su ulaganja u realizaciju projekata ozelenjavanja iz njihovih programa subvencija potaknula ukupno ulaganje u vrijednosti od oko 85 milijuna eura.

Popis realiziranih projekata je uistinu impresivan, kao što je i diljem grada značajno izmijenjen i uljepšan gradski krajolik. U novoj gradskoj četvrti Seestadt Aspern u 22. okrugu Donaustadt tako je posađeno 37 posebno velikih stabala s razvijenim krošnjama, izgrađeno je pet vodenih objekata, najčešće s podnim fontanama, te uređeno preko 2000 m² travnjaka što značajno poboljšava klimu ovog dijela grada.

  • Ozelenjavanje četvrti Seestadt Aspen © Luiza Puiu

Još jedan važan projekt koji je financiran sredstvima ovog gradskog programa je uređenje prometnice Pötzleinsdorfer Straße u sjeverozapadnom, rubnom dijelu grada, koja predstavlja koridor za dotok svježeg zraka u grad. Preko stotinu povijesnih stabala lipe dobilo je veće zelene otoke, a njihovom očuvanju pomogla je i izgradnja nove 900 metara duge biciklističke staze.

S 21 novim stablom, dodatnim nižim raslinjem i vodenim elementima, trg Leopold-Ungar-Platz u Döblingu također je iz neupadljivog i problematičnog urbanog otoka topline pretvoren u zelenu oazu. Riječ je o još jednom primjeru kako se uklanjanjem asfalta i prirodnim hladom može povećati kvaliteta boravka u javnom prostoru.

 

  • Uređenjem „zone susreta“ (njem. Begegnungszone) u ulici Rotenturmstraße u središtu grada posađeno je i 16 japanskih sofora (Styphnolobium japonicum), a oko njih su postavljeni raspršivači s vodenom maglicom. © Ekovjesnik

Na mjestu nekadašnjeg kampa Wien Süd, u gradskoj četvrti Atzgersdorf u 23. bečkom okrugu Liesing, također su obnovljene postojeće zelene površine i uređen novi park ukupne površine od oko 27 000 m². Park je dodatno obogaćen ponudom za igru i sport te sada stanovništvu jugozapadnog bečkog okruga Liesing nudi dovoljno prostora za druženje, opuštanje i rekreaciju na otvorenom. Osim sadnje dodatnog drveća i grmlja, očuvano je i u novi koncept parka pažljivo integrirano postojećih 300-tinjak stabala.

Preuređenje i obnova počeli su i u 21. bečkom okrugu Floridsdorf, u kojem se uz pomoć sredstava iz gradskog programa financiranja redizajnira Park Dengler ukupne površine od 20.000 m². Uz deset novih stabala i ostalo raslinje te uz potpunu obnovu postojećeg ribnjaka, park će dobiti nove sadržaje za igru ​​i sport, kao i park za pse.

>>> Pročitajte još >>> Počelo ozelenjavanje bečke muzejske četvrti MuseumsQuartier

 

Čak i mali projekti imaju velik učinak

Programom se financiraju i brojni manji projekti, a njihova provedba u gradskim četvrtima često ima vrlo pozitivan učinak na mikroklimu i okoliš.

Primjerice, prošireni trg Loquaiplatz u šestom bečkom okrugu Mariahilf dobio je šest novih stabala i sedam gredica s raznolikim biljem i travama. Nekadašnji Loquaipark nije samo redizajniran, već je i preimenovan u znak sjećanja na sinagogu Schmalzhoftempel, spaljenu i potpuno uništenu u Kristalnoj noći u studenom 1938. godine. Park od 4. listopada 2022. nosi naziv Schmalzhoftempelpark, a uz više zelenih površina dobio je rashladne stupove s vodenom maglicom i fontanu s besplatnom pitkom vodom, veći prostor za dječje igralište, staze sa svijetlim popločenjem i rasvjetom, nove klupe i stolove te vježbalište na otvorenom.

  • Drveće i trajnice umjesto asfalta i parkirnih mjesta u bečkom okrugu Neubau © Ekovjesnik

Ozelenjen je i veći broj ulica u sedmom bečkom okrugu Neubau, kao što su Burggasse ili Zollergasse. S novom biciklističkom stazom i 16 novih stabala, ulica Jörgerstraße također je dobila klimatski prihvatljiviji izgled kao nova zelena vrata 17. okruga Hernals.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novi bečki Tangentenpark otvara se dvodnevnim svečanostima 28. i 29. lipnja

Dana 18. rujna 2023. počeli su radovi na prenamjeni bivšeg izlaza s autoceste A23 (Südosttangente) i njegovoj transformaciji u golemu rekreacijsku zonu. Završetak radova i otvaranje novog parka očekivalo se krajem ovog ljeta, ali Tangentenpark je spreman upravo u vrijeme završetka nastavne godine.

Stupila na snagu izmjena bečkog Zakona o zaštiti drveća

Beč je jedna od najzelenijih svjetskih metropola, a gradsko poduzeće Bečki gradski vrtovi (Wiener Stadtgärten) brine o više od pola milijuna stabala te oko tisuću parkova i zelenih površina. Izmjenom Zakona o zaštiti drveća, koja je stupila na snagu u utorak 16. travnja, Grad Beč želi povećati razinu brige o svojim stablima.

„Zeleni“ se pohvalili novim asfaltom i poticanjem učinka urbanog toplinskog otoka

Zagrebački Jarun dobio je novi „elipsasti minirotor“ čime je, kako tvrde u Gradu Zagrebu, uspostavljeno „suvremeno prometno rješenje“ vrijedno 45 000 eura. U skladu s već ustaljenom praksom bojanja asfalta, u sredini rotora je crvena površina bez ijedne travke i grma, a kamoli barem jednog 450 eura vrijednog stabla.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER