Varaždin bira „Stablo godine 2024.“

Nominacije počinju već danas, a građani Varaždina svoje prijedloge mogu poslati na info@parkovi.eu

Danas je na Šetalištu Vatroslava Jagića, pokraj „drveta ljubavi“, simbolično najavljen početak izbora varaždinskog „Stabla godine 2024.“. Građani Varaždina pozivaju se da do 26. travnja nominiraju svoje omiljeno stablo, a pobjednik će biti proglašen na Međunarodni dan biološke raznolikosti, 22. svibnja 2024.

Građani Varaždina svoje omiljeno stablo mogu nominirati do 26. travnja 2024., a prijedlozi se trebaju dostaviti na e-mail adresu info@parkovi.eu. To može biti stablo pored kojeg građani svakodnevno prolaze, pod kojim pronalaze inspiraciju ili budi uspomenu na neku posebnu voljenu osobu ili događaj. Stablo se može nalaziti na javnoj površini, uz cestu, u parku ili u dvorištu. Za nominaciju je dovoljno poslati što kvalitetniju fotografiju stabla uz informacije o njegovoj lokaciji i vrsti.

Nakon zaprimljenih prijedloga građana, komisija će odrediti finaliste za koje će se od 1.-17. svibnja 2024. moći glasati putem stranice www.parkovi.eu. Pobjednik izbora bit će proglašen na Međunarodni dan biološke raznolikosti, 22. svibnja 2024.

„Iako natječaji u kojima se biraju najljepša stabla postoje na nacionalnom i međunarodnom nivou, da organiziramo jedno baš za naš Varaždin potaknulo nas je kada smo aplicirali za natječaj 'Europski grad drveća'. Imenovanjem 'Stabla godine' želimo slaviti prirodu i stabla u našem Varaždinu i zahvaliti im na svim darovima koje nam pružaju, posebno na svemu korisnom što za nas čine svakoga dana.“ – kazala je Jelena Sekelj, direktorica Parkova d.o.o. Varaždin.

  • Zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković, direktorica Parkova d.o.o. Varaždin Jelena Sekelj i predsjednik Gradskog Vijeća Lovro Lukavečki. Foto: Parkovi d.o.o. Varaždin

Predsjednik Gradskog vijeća, Lovro Lukavečki, istaknuo je zadovoljstvo organizacijom ovog natječaja u kontekstu kandidature Varaždina za nagradu „Europski grad drveća“. „Za mene je Varaždin ne samo europska već svjetska prijestolnica drveća. Uvjeren sam kako svi građani imaju svoje omiljeno stablo, možda ono na koje su se penjali kao djeca ili koje čuvaju u lijepom sjećanju“, rekao je te pozvao građane da se aktivno uključe u izbor „Stabla godine“.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnik Miroslav Marković pozvao je građane da nominiraju omiljena stabla te istaknuo kontinuirani napredak Varaždina u održavanju i promicanju zelenila, što opravdava status grada s najuređenijim okolišem u ovom dijelu Europe. „Obnavljamo dravsku šumu kroz projekt Interreg Green, a zahvaljujući sredstvima Fonda za zaštitu okoliša, grad će dodatno obogatiti svoje zelenilo s tisuću novih stabala. Stručnjaci su uključeni u svaki važan projekt, što je pristup koji je omogućio očuvanje drvoreda u Cesarčevoj ulici“, naglasio je Marković. Dodao je kako se prilikom nužnog uklanjanja stabala uvijek vodi računa o zamjenskoj sadnji te se nova stabla sade prilikom rekonstrukcija ulica, kao što je trenutačno slučaj u Istarskoj ulici. 

>>> Pročitajte još >>> U lipnju finale natječaja za nagradu „Europski grad drveća“ (ECOT Award) za 2024.

  • Varaždin © Ekovjesnik

Okupljeni su zaključili najavu pozivom ljubavnom paru, protagonistima priče „drveta ljubavi“, da se jave Parkovima ako se prepoznaju u priči. „Poručujemo vam da vaše drvo raste i dalje te da o njemu redovito brinemo. S vremenom nam je postalo omiljeno, simbol Parkova kao ključnog dijela grada i svakodnevnog života, podsjetnik da svako stablo tiho svjedoči o najdragocjenijim, ali i najizazovnijim životnim trenucima.“

Sve informacije o natječaju mogu će pronaći putem sljedeće poveznice.

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Beč“: Europski grad drveća 2024. je Varaždin!

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu Europskog grada drveća 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje Gradu Varaždinu i njegovim građanima, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi koja brine o održavanju gradskog zelenila.

Objavljen pobjednik izbora za varaždinsko Stablo godine 2024.

Na prvom izboru Stabla godine Europskog grada drveća 2024. pobijedila je javorolisna platana iz dvorišta II. osnovne škole. Pobjedničko stablo dobilo je 868 glasova, a nominirala ga je Zara Vugrinec, učenica 8. c razreda II. osnovne škole.

Varaždinsko Stablo godine 2024. je javorolisna platana iz dvorišta II. osnovne škole

Na prvom izboru za varaždinsko Stablo godine pobijedila je javorolisna platana koja se nalazi u dvorištu II. osnovne škole Varaždin. U anketi koja je trajala od 2. do 17. svibnja glasači su mogli birati između 14 stabala koja su prije izbora nominirali građani. Prikupljeno je ukupno 3.274 glasova, od čega je pobjednica osvojila 868 ili 26,5 posto.

Gradu Varaždinu uručena nagrada „Europski grad drveća“

Službena potvrda o osvajanju nagrade „Europski grad drveća 2024.“ na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla je krajem travnja, a sada mu je i uručena na svečanosti u sklopu godišnje konferencije Europskog vijeća za arborikulturu, koja se ovih dana održava u Zadru. Varaždin se time našao u elitnom društvu europskih zelenih metropola nagrađenih za izvrsnost u upravljanju urbanim drvećem.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER