Beč ponovno u znaku startupa – ViennaUP 2024

Od 3. do 9. lipnja 2024. Beč će se pretvoriti u austrijsku startup prijestolnicu – sve je spremno za ViennaUP 2024

Međunarodna konferencija ViennaUp već se četvrti put održava u Beču, a njezina je središnja tema upravo fenomen startupa. Ove godine ViennaUP obuhvaća više od 80 događanja u jedanaest bečkih okruga, točnije na više od 30 lokacija diljem grada.

Raznovrsni program održavat će se doista posvuda – od coworking prostora preko konferencijskih sala do palače Hofburg, a sudionike će željno iščekivati i predivne bečke kavane. Posjetitelji će tako razmjenjivati ideje, širiti mreže kontakata, upoznavati se s brojnim inovacijama, i naravno, uživati u lokalnoj kulturi. Na trgu Karlsplatz bit će svojevrsno sjedište startup festivala, a svaka će večer završiti glazbenom poslasticom.

Decentralizacija kao ključ uspjeha

ViennaUP 2024. godine u središte stavlja društveno poduzetništvo, zaštitu klime, potencijal digitalnih tehnologija, kreativne industrije, lidere u poslovnom svijetu, kao i ekološku osviještenost. Sve će to obuhvatiti brojne radionice, predavanja, sajmovi i mnoga druga događanja tijekom spomenute sedmodnevne konferencije.

Kako je ViennaUP decentralizirano događanje, sudionici će tijekom festivala doživjeti mnogo toga u Beču, ali i posjetiti brojne njegove dijelove, nakon čega će sve svoje dojmove o gradu i festivalu ponijeti kući i promovirati Beč, što je, na kraju dana i misao vodilja. Dugoročni je cilj dakako osnivanje poduzeća u Beču ili pak širenje poslovanja u austrijskom glavnom gradu.

 

  • Četvrto izdanje festivala očekuje 10.000 posjetitelja © Wirtschaftsagentur Wien / Katharina Gossow / Karin Hackl

Velikih porast zelenih i društvenih startupa

Od 2012. godine u Austriji je osnovano oko 3.420 startupa, od toga je samo u Beču s radom započelo njih 1.613. Osim toga, valja naglasiti kako je udio zelenih odnosno društvenih startupa u Beču narastao na gotovo 60 posto. Upravo radi ovih zadivljujućih podataka Bečka gospodarska agencija stavit će još veći fokus na Beč kao međunarodno uspješnu i inovativnu poslovnu lokaciju. ViennaUP u austrijsku središnjicu namjerava privući poduzetnike, investitore, ljubitelje tehnologije, svježe talente i kreativce iz cijelog svijeta.

Ovaj je festival izuzetno važan doprinos jačanju Beča kao napredne metropole i profitabilne poslovne lokacije izvan granica Austrije, a ovogodišnje četvrto izdanje popularne startup konferencije očekuje 10.000 posjetitelja iz preko 90 zemalja.

Program i informacije o postupku prijave dostupni su na sljedećoj poveznici.

  • City of Vienna | International Offices – Zagreb / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zašto u Beču nema gladnih pčela?

Bečkoj gradskoj upravi važne su i medonosne i divlje (solitarne) pčele te stoga ulaže goleme napore u ozelenjavanje svih dijelova već prilično zelenog grada, sadnju raznolikog bilja i cvijeća te uklanjanje asfaltiranih površina kako bi se pčelama i ostalim vrijednim oprašivačima omogućio bogat izvor hrane i sigurna staništa. Male vrijedne zujalice mogu se vidjeti diljem Beča, kako u središtu grada, tako i u rubnim zaštićenim područjima, a svoje mjesto našle su i na krovu Gradskog odjela za zaštitu okoliša.

Ponuda Bečke gospodarske agencije privlači međunarodne startupove

Beč već dugi niz godina zauzima centralno mjesto na globalnoj startup sceni. Bečka gospodarska agencija stoga međunarodnim startupovima nudi program u okviru kojeg poduzetnici upoznaju prednosti austrijske prijestolnice kao gospodarskog središta te ih potiče na otvaranje svojih tvrtki u Beču.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER