Grad Beč samostalno će financirati izgradnju novog autobusnog kolodvora

Izgradnja novog bečkog autobusnog kolodvora trebala je započeti krajem 2022., a otvaranje je bilo planirano za 2025. godinu

Novi bečki autobusni kolodvor gradit će se na već ranije odabranoj lokaciji na području drugog gradskog okruga Leopoldstadt, koja mu osigurava izvrsnu povezanost s mrežom autocesta i javnim prijevozom.

Svake godine Beč posjećuje više od sedam milijuna turista, a taj broj nakon pandemijske krize ponovno raste. Za oko 15 posto turista koji stižu autobusom, boravak u glavnom gradu Austrije počinje velikim razočaranjem prizorom oronulog i nimalo gostoljubivog autobusnog kolodvora Vienna International Busterminal (VIB)  u Erdbergu. Grad Beč stoga već duže planira izgradnju novog, suvremenog autobusnog kolodvora u Leopoldstadtu, koji će služiti za međugradski i međunarodni autobusni promet.

Wien Holding mora sam financirati projekt

Planiranje ovog važnog bečkog infrastrukturnog projekta započelo je 2019. godine, a izgradnja novog autobusnog kolodvora trebala je započeti krajem 2022. uz planirano otvaranje tijekom 2025. godine. Projekt je trebala financirati i realizirati investitorska grupa Donau Busterminal Realisierungs GmbH (DBR), predvođena developerom nekretnina Arielom Muzicantom, no ugovor o izgradnji novog kolodvora raskinut je u jesen 2023. godine, a sudski postupak s Gradom Bečom započinje sljedećeg tjedna.

Stoga je Gradsko vijeće Beča za realizaciju naručenog projekta na za to predviđenom zemljištu ovlastilo Wien Holding, a provodit će ga podružnica Wiener Standortentwicklung GmbH (WSE) u stopostotnom vlasništvu Holdinga.

Kako ističu u bečkoj gradskoj upravi, tvrtka WSE osnovana je 2001. godine s ciljem poticanja urbanog razvoja i upravljanja važnim projektima Grada Beča te dosad raspolaže golemim iskustvom u realizaciji cijelog niza obrazovnih, stambenih, komercijalnih, sportskih i kulturnih objekata. Aktualni projekti, kao što su Sport Arena Wien i obrazovni kampus Hinaysgasse u 21. bečkom okrugu Floridsdorf, svjedoče o velikom iskustvu u realizaciji visokokvalitetnih infrastrukturnih projekata. Tvrtka je uspješno realizirala i nekoliko projekta pretvaranja bivših industrijskih područja u nova stambena područja kao što su Neu Leopoldau i Oase 22, kao i projekte T-Center i Marxbox na lokaciji bivše klaonice St. Marx, čime je potvrdila svoju stručnost u uspješnom svladavanju složenih izazova i stvaranju održivijeg gradskog krajolika.

  • Raniji projekt uključivao je trgovački centar i 90 metara visok hotelski toranj koji se u novim planovima više ne spominju. © ZOOMVP BUD

Znatno manji u odnosu na prvotni projekt

Umjesto dotrajalog autobusnog kolodvora u Erdbergu, novi terminal gradit će se uz Stadion Ernst Happel i trgovački centar Stadion Center. Da će Grad Beč sam realizirati ovaj milijunski projekt potvrdio je dnevniku „Presse“ gradski vijećnik za financije i gospodarstvo Peter Hanke (SPÖ) te istaknuo kako se trenutačno dovršava proces planiranja novog autobusnog kolodvora koji uključuje ishođenje građevinskih i drugih dozvola, a s izgradnjom se želi započeti čim prije kako bi se projekt realizirao u što kraćem roku.

Svi financijski rizici sada padaju na teret Grada Beča i poreznih obveznika, tim više što se pretpostavlja da će projekt vjerojatno biti još skuplji nego što se prvotno očekivalo, a konkretni detalji i troškovi još nisu poznati. Novi autobusni kolodvor trebao bi se završiti 2025. ili godinu dana kasnije.

Projekt novog autobusnog kolodvora realizirat će se ipak u znatno manjoj verziji u odnosu na prvotni plan. Osim izgradnje novog autobusnog terminala, projekt je uključivao trgovački centar i 90 metara visok hotelski toranj s ciljem revitalizacije ove gradske četvrti, koji se u novim planovima više ne spominju jer Grad Beč zainteresiran isključivo za izgradnju autobusnog kolodvora. Autobusni terminal trebao bi se prostirati na dvije etaže te raspolagati svim potrebnim sadržajima, a njegov najupečatljiviji dio trebala bi biti velika staklena i djelomično ozelenjena krovna konstrukcija.

Lokacija novog objekta i dalje omogućuje izvrsnu povezanost sa središtem grada do kojeg se linijom U2 podzemne željeznice može stići za desetak minuta. U svakom slučaju, nositelj operativnog poslovanja novog autobusnog kolodvora ostaje tvrtka BGR Busterminal GmbH koju čine prijevozničke tvrtke Blaguss, Gschwindl i Dr. Richard.

Beč kao grad s najboljom kvalitetom života na svijetu i kao važna turistička destinacija uz suvremenu zračnu luku i Glavni željeznički kolodvor svakako zaslužuje i atraktivan autobusni terminal. Teško je za povjerovati, ali čak i zagrebački autobusni kolodvor, s kojim je malo tko zadovoljan, trenutačno izgleda daleko bolje od sadašnjeg međunarodnog autobusnog terminala u Beču.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zračna luka Paris-Charles de Gaulle slavi 50 godina povijesti i inovacija

50. obljetnica Zračne luke Paris-Charles de Gaulle (CDG) slavi se u godini u kojoj je glavni grad Francuske domaćin XXXIII. Ljetnih olimpijskih igara, koje su od velike važnosti i za najveću francusku i drugu najveću europsku zračnu luku. Najvažnija zračna luka Grupe ADP (Aéroports de Paris) prošle je godine opslužila 67,4 milijuna putnika i čvrsto je usmjerena na budućnost.

Novi autobusni kolodvor u Beču otvara se 2025. godine

Nedavno je odabran najbolji projektni prijedlog za novi autobusni kolodvor na međunarodnom arhitektonskom natječaju. Izgradnja središnjeg bečkog autobusnog kolodvora za međunarodni promet trebala bi započeti krajem 2022. godine, a otvorenje je planirano za 2025. godinu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER