Mestre: Park San Giuliano proširuje se za dodatnih šest hektara

Uz proširenje i uređenje parka završit će se i izgradnja trga Piazza della Laguna

Odobren je projekt proširenja Parka San Giuliano i dovršetka trga Piazza della Laguna u Mestrama kraj Venecije. Park će se proširiti za dodatnih šest hektara, opremiti suvremenom rasvjetom i urbanom opremom te obogatiti velikim brojem različitih vrsta stabala i niskog raslinja. Novi trg dobit će amfiteatralno gledalište do kojeg će voditi staze okružene zelenilom.

Gradsko vijeće Venecije je na ovotjednoj sjednici odobrilo izvođenje radova na proširenju površine Parka San Giuliano za dodatnih šest hektara. Investicija je vrijedna 1,7 milijuna eura.

„Posljednjih godina u ovo područje uložena su golema sredstva, a naš cilj je građanima osigurati novu zelenu površinu opremljenu pametnim sustavom rasvjete, sustavom navodnjavanja i urbanim namještajem te nastaviti sa sadnjom prikladnih biljnih vrsta kao važnom mjerom prilagodbe klimatskim promjenama i poticanja bioraznolikosti. Park će se proširiti za šest hektara, a pažljivim odabirom biljnih vrsta poprimit će tipične karakteristike staništa i krajolika na rubu Venecijanske lagune uz stvaranje mreže pješačkih i biciklističkih staza, kao i nove gradske plaže.“ – istaknuo je gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro.

  • Park San Giuliano je jedan od najvećih parkova Europe, a iz njega se pruža jedinstven pogled na Veneciju © Comune di Venezia

Na istoj sjednici Vijeće je dalo i zeleno svjetlo projektu izgradnje trga definiranog kao Piazza della Laguna unutar parka. Planirani radovi u vrijednosti 600 000 eura odnose se na dovršetak izgradnje trga i uređenje amfiteatralnog gledališta pod nazivom Teatro Verde (Zeleno kazalište), okruženog zelenim površinama s grmljem i zeljastim biljem. Projekt uključuje sadnju novih stabala, kao i sustav pametne rasvjete i sustav navodnjavanja te uređenje budućih servisnih površina.

Park San Giuliano svečano je otvoren u svibnju 2004., a projektirao ga je arhitekt Antonio Di Mambro. Do danas su uređene prve dvije parcele parka ukupne površine od oko 74 hektara, uključujući dječje igralište, dva ugostiteljska objekta i nogometno igralište.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rim donosi svoj prvi glavni plan za drveće

Zaštita, obnova i širenje zelenila tri su glavne odrednice novog Glavnog plana Grada Rima za provedbu intervencija na zaštiti, regeneraciji i širenju gradskih zelenih površina te ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama na urbanom području glavnog talijanskog grada.

U Veneciji otvoren novi biciklističko-pješački most

Nakon otvaranja nove biciklističke staze gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro presjekao je vrpcu novog biciklističko-pješačkog mosta Chirignago-Catene. Most je izgrađen u okviru programa podizanja sigurnosti i obnove prometne infrastrukture na cijelom području grada Venecije.

Veneciju je pogodio najveći plimni val u posljednje 53 godine

Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro planira proglasiti izvanredno stanje nakon što je grad pogodila druga najveća razina mora (aqua alta) otkad se provode mjerenja. Pod vodom je 85 % grada, pa tako i bazilika sv. Marka te brojni trgovi i ulice.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER