Pored rimskog Koloseja postavljena još jedna hi-tech fontana s gaziranom i negaziranom vodom

GRAD VODE | Povodom Svjetskog dana voda (22. ožujka 2024.) u blizini Koloseja postavljene su tri javne česme s besplatnom pitkom vodom

U blizini rimskog Koloseja svečano je otvorena još jedna „Kuća vode“ (Casa dell'Acqua). Nalazi se u blizini Via Sacra, na putu prema kompleksu Rimskog foruma i brežuljku Palatin, a njezinim postavljanjem obilježena je deseta obljetnica projekta kojim je tvrtka ACEA Gruppo pozvala građane i posjetitelje Vječnog Grada na odgovorno korištenje vodnih resursa te potaknula korištenje boca koje se mogu reciklirati i ponovno koristiti.

Case dell'Acqua - Suvremene i visokotehnološke verzije drevnih rimskih fontana opremljene su utičnicama za punjenje mobilnih telefona i tableta te su geolokalizirane aplikacijom Waidy Wow (kratica od „Water Identity“), koju je 2019. godine razvila ACEA Grupa i koja korisnicima omogućuje jednostavno lociranje najbližeg punkta s besplatnom pitkom vodom, ali i provjeru razine hidratacije. Prve su instalirane u Rimu, a zatim i u ostatku Lacija, kao i u Toskani, Umbriji, Kampaniji i Moliseu. Trenutačno ih je postavljeno 430, a svake godine besplatno distribuiraju više od 110 milijuna litara prirodne i gazirane rashlađene vode.

 

U neposrednoj blizini Via Sacra, na stazi koja od Koloseja vodi prema kompleksu Rimskog foruma i brežuljku Palatin, u srijedu je svečano otvorena nova „Kuća vode“ (Casa dell'Acqua) ACEA Grupe. Događaju su nazočile savjetnica za javne radove Grada Rima, Ornella Segnalini, potpredsjednica I. rimske općine, Alessandra Sermoneta, direktorica Arheološkog parka Kolosej, Alfonsina Russo, i predsjednica Uprave ACEA Grupe, Barbara Marinali.

Svečanost otvorenja druge suvremene fontane s pitkom vodom u blizini rimskog Koloseja upriličena je točno deset godina nakon pokretanja projekta kojim je ACEA Grupa pozvala građane i posjetitelje Vječnog Grada na odgovorno korištenje vodnih resursa te potaknula korištenje boca koje se mogu reciklirati i ponovno koristiti.

Sa svojom jedinstvenom tamnozelenom strukturom nalik na kiosk, ove fontane sada su dio rimskog uličnog namještaja i, osim što predstavljaju duboku vezu između Vječnog Grada i vode, demonstriraju predanost ACEA Grupe dizajniranju i izgradnji održivijeg Rima.

Fontane se postavljaju u blizini mjesta okupljanja većeg broja građana i posjetitelja, uz najveće turističke atrakcije, u blizini stanica podzemne željeznice, trgova i parkova ili na mjestima s visokom simboličkom vrijednošću, kao što je prilaz Koloseju (sa strane stanice metroa B) i u blizini Konstantinovog slavoluka.

 

  • NASONI - Povodom Svjetskog dana voda (22. ožujka 2024.) u blizini Koloseja postavljene su tri javne česme s besplatnom pitkom vodom © ACEA Gruppo / Flickr

„Otvaranje nove 'kuće vode' je dobra vijest. Prije samo dva mjeseca postavili smo tri nova 'nasonija' upravo u prostoru Koloseja, a danas nastavljamo naš angažman s novom tehnologijom. Grad Rim i ACEA Grupa inovativnim rješenjima pridonose dobrobiti svih Rimljana i posjetitelja, ali i zaštiti okoliša, posebno u tako vrijednom i intenzivno posjećenom području grada.“ – kazala je savjetnica za javne radove Grada Rima, Ornella Segnalini.

„Navršava se deseta obljetnica našeg projekta koji predstavlja važan dio naše posvećenosti potrebama građana, turista i hodočasnika. ACEA Grupa uvijek je spajala povijest s inovativnošću i održivošću, ne samo u Rimu, već u svim područjima u kojima je prisutna i u svim poljima u kojima djeluje, a sve s ciljem širenja kulture zaštite okoliša i prirodnih resursa.“ – istaknula je predsjednica Uprave ACEA Grupe Barbara Marinali.

  • Predsjednica Uprave Acea Grupe Barbara Marinali © ACEA Gruppo

„Održivost i zaštita okoliša važan su dio misije Arheološkog parka Kolosej  Colosseum, a s tim ciljem provodimo i naš projekt PArCo Green. Postavljanje nove fontane na ovoj strateškoj točki za turiste koji pristupaju parku ili prolaze pored Koloseja također predstavlja važan dio plodne suradnje gradskih institucija i tvrtki jer nudi vrlo važnu uslugu za javnost te djeluje kao sredstvo odvraćanja od ilegalne prodaje vode. Osim toga, dostupnost besplatne pitke vode u javnom prostoru našeg grada podiže kvalitetu života i uvjete boravka naših posjetitelja u ljetnom razdoblju, kada su temperature sve više.“ – rekla je Alfonsina Russo, ravnateljica Arheološkog parka Kolosej.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Na šibenskom Baldekinu postavljen prototip javne špine s pitkom vodom

Nagrađivani šibenski dizajner Ante Filipović Grčić autor je dizajna javne špine (slavine) koja je postavljena na Baldekinu u parku kod Spomenika smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, izvijestili su iz Grada Šibenika.

Bravo Šibenik! Svjetski dan voda obilježen na uistinu poseban način!

Na Svjetski dan voda, 22. ožujka, u HNK Šibenik predstavljena je nova inicijativa za dostupnost, promociju i zaštitu pitke vode Šibensko-kninske županije pod nazivom „Voda Malih Divova“. Dok se ovaj datum većinom obilježava kratkotrajnim (i najčešće greenwashing) akcijama, Šibenik je po uzoru na mnogo veće europske gradove pokrenuo trajnu inicijativu kojom se želi umrežiti lokalnu zajednicu i donijeti konkretne, pozitivne promjene u ponašanju i usvajanje održivih navika.

Ljubljana na Svjetski dan voda poručuje: „Pijmo vodu iz slavine!“

„Prirodna pitka voda nezamjenjivo je i neprocjenjivo bogatstvo, stoga smo tim više zahvalni što je Ljubljana jedna od rijetkih europskih prijestolnica koja se može pohvaliti pitkom vodom koja teče iz slavina nepročišćena tehnološkim procesima“, ističu u Gradu Ljubljani.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER