DRI kreće s realizacijom dva projekta obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj

Riječ je o projektima izgradnje VE Brda Umovi snage 127,5 MW i trafostanice SS 400/110 kV

DRI, tvrtka u sastavu DTEK Grupe, gradi svoje prve projekte u Hrvatskoj – vjetroelektranu snage 127,5 MW i trafostanicu SS 400/110 kV namijenjenu povezivanju projekata obnovljivih izvora energije s energetskom mrežom.

Oba projekta realizirat će se u Dalmaciji i predstavljaju prvi korak tvrtke DRI prema izgradnji portfelja obnovljivih izvora energije ukupne snage do 500 MW, odnosno vjetroelektrana i solarnih elektrana te ulaganja u trafostanice i skladišne kapacitete u Hrvatskoj do 2028. godine.

Vjetroelektrana Brda Umovi imat će nominalnu snagu od 127,5 MW, a početak izgradnje očekuje se u ljeto 2025. godine, dok bi proizvodnja električne energije trebala početi u jesen 2026. godine. Očekuje se da će projekt godišnje proizvoditi 338 GWh električne energije, što je dovoljno za opskrbu oko 83.000 kućanstava i izbjegavanje 51.000 tona emisija CO2 godišnje, ističu u tvrtki u kojoj su zainteresirani za suradnju s operaterima na izradi dugoročnih ugovora o prodaji električne energije (Power Purchase Agreements - PPAs).

Vjetroelektrana Brda Umovi bit će spojena na trafostanicu TS 400/110 kV, prvu izgrađenu u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina i namijenjenu isključivo za povezivanje projekata obnovljivih izvora energije. Trafostanica će povezivati ​​300 MW, uz mogućnost proširenja za dodatnih 600 MW, te će značajno poboljšati mrežnu povezanost Splitsko-dalmatinske županije. Početak izgradnje trafostanice planiran je za ljeto 2025. godine.

Ovi projekti samo su prvi korak u ambicioznim planovima DRI-ja u zemlji i također će pridonijeti cilju Hrvatske da do 2030. dosegne 36,4 posto udjela obnovljive energije, kao i široj misiji DRI-ja da ubrza energetsku tranziciju u Europi.

DRI trenutačno u pogonu ima dva projekta u Rumunjskoj - solarnu elektranu snage 53 MW u Glodenima i vjetroelektranu od 60 MW u Ruginoasi. Osim projekata u Hrvatskoj, u razvoju je još pet projekata solarnih, vjetroelektranskih i baterijskih skladišta u Italiji, Rumunjskoj i Poljskoj.

Tvrtka DRI posvećena je ubrzanju energetske tranzicije u zemljama srednje, istočne i južne Europi kako bi postigle svoje neto nulte ciljeve kroz stvaranje portfelja od 5 GW obnovljive energije i skladištenja energije do 2028. godine. DRI trenutačno posluje u Hrvatskoj, Italiji, Poljskoj i Rumunjskoj te već raspolaže portfeljom kopnenih vjetroelektrana i solarnih projekata, a krajem 2023. završio je izgradnju svoje prve solarne elektrane i vjetroparka u Rumunjskoj.

Osnovana 2021. godine, tvrtka DRI ima sjedište u Amsterdamu te lokalne urede u Zagrebu, Milanu, Varšavi i Bukureštu te posluje u sastavu DTEK Grupe, vodećeg i najvećeg privatnog investitora u ukrajinskom energetskom sektoru.

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Statkraft preuzima portfelj projekata Neoena u Hrvatskoj

Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljive energije, uspješno je preuzeo hrvatski portfelj projekata francuske tvrtke za obnovljive izvore energije Neoen. Akvizicija je dobila sva regulatorna odobrenja, što je omogućilo integraciju Neoenovog portfelja u Statkraftovo poslovanje u Hrvatskoj.

Hrvatska se tijekom četiri dana u prosincu 2023. u potpunosti napajala iz obnovljivih izvora energije

U izvještaju OIEH-a ističe se podatak da se u prosincu 2023. Hrvatska čak četiri dana u potpunosti napajala električnom energijom iz obnovljivih izvora te da su obnovljivi izvori energije (bez hidroelektrana) ostvarili udio u ukupno raspoloživoj energiji od 19,5 posto. U Izvještaju se također navode najnoviji podaci o instaliranim kapacitetima solarnih i vjetroelektrana za 2023. godinu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER