U nedjelju 23. lipnja u Preluku počinje plivanje oko istarskog poluotoka!

#RokPoluotok imao je pretpremijeru u nedjelju 16. lipnja u Plomin Luci

RokPoluotok – plivanje oko Istarskog poluotoka, nastavak projekta #RokOtok istoimene udruge i Domagoja Jakopovića Ribafisha, počinje u nedjelju 23. lipnja 2024. u 18 sati na plaži Preluk i to plivanjem u duljini od dvjestotinjak metara.

Uz edukativne radionice, druženje s djecom i odraslima te brojne akcije čišćenja prirode i zanimljivih igara, plivat će se prosječno pet kilometara dnevno uz dočeke na 12 plaža. To su to redom Preluk, Lovran, Mošćenička Draga, Brseč, Plomin Luka, Rabac, Sveta Marina, Tunarica, Ližnjan, Medulin, Premantura i Pula kao krajnji ovogodišnji cilj 17. srpnja.

 

Generalna proba za novu avanturu održana je u Plomin Luci gdje je šezdesetak vrijednih Plominjana, Istrijana i RokOtočana očistilo more, obalu i priobalje sakupivši jedan pun kontejner otpada. U par sati akcije uklonjeno je više od deset automobilskih guma, par odbačenih paleta, hrpa lom stiropora, ribarskog pribora, najlona, kao i odjeće, obuće i klasičnih limenki, boca, papira i vrećica svih vrsta. Najmlađi čistači uputili su se i u potragu za skrivenim blagom, odnosno svjetski poznatom igrom za ljubitelje prirode Geocaching te na kraju učinili nešto kvalitetno za more u svojoj uvali bacanjem EM bio kugli.

  • U Plomin Luci prikupljen je pun kontejner otpada

„Svake godine imamo barem dvije velike akcije čišćenja Plomin Luke, ali od viška – glava ne boli! Jako smo zadovoljni odazivom domaćih ljudi, kao i onih koji su po prvi puta došli na našu plažu Dražice. Najbitnije je da su se djeca zabavila i bila vesela, kao i da su naučili nešto korisno o zbrinjavanju otpada i načine na koje trebamo postupati s plastikom. Veselimo se plivanju i sljedećem gostovanju RokOtoka u Plomin Luci u petak 28. lipnja!“ – kazala je organizatorica akcije Ariana Brnetić, direktorica TZ Općine Kršan.

Projekt #RokPoluotok – plivanje oko istarskog poluotoka 2024-2025.

Poznati hrvatski food bloger, voditelj i profesor geografije u mirovanju Domagoj Jakopović Ribafish, nakon što je u razdoblju od 2019. do 2022. godine doplivao do svih naših naseljenih otoka, poslije jednogodišnje pauze pokrenuo je novu akciju u kojoj će tijekom dvije godine pokušati otplivati najveći hrvatski poluotok. Plivanje je raspoređeno u dvije sezone, odnosno ljeta 2024. i 2025. Sljedećeg ljeta plivat će od Pule do Savudrije. Kako je riječ o geografskom, a ne geopolitičkom projektu, plivanje će uz Istarsku županiju obuhvatiti i dio Primorsko-goranske županije. Važno je naglasiti da su u pitanju velike dionice, isključivo za profesionalne plivače uz pratnju broda, tako da će plivanje s djecom biti organizirano samo na plažama.

Tijekom stotinjak kilometara u 24 dana plivanja Ribafish i drugi plivači profesionalci će kroz 18 dionica dolaziti na najljepše plaže Primorja, Kvarnera i Istre te održati 12 zanimljivih radionica s naglaskom na ekologiju, zaštitu prirode i očuvanje našeg jedinog planeta, organizirati potragu za skrivenim blagom, postavljanje i potragu za geocachevima te napraviti akciju čišćenja plaže i okoliša, a na određenim lokacijama i čišćenja mora i pošumljavanja. Svako dijete koje dođe na radionicu dobit će vesele i edukativne darove koje su, kao i samo pokretanje projekta, omogućili sponzori.

Poruka koju žele poslati RokOtočani jest da i djeci i odraslima treba više kvalitetnog druženja i vremena provedenog u prirodi i s prirodom. Kroz predavanja, radionice i druženje na plažama pokušat će s provesti par sati na otvorenom u igri i zabavi s namjerom da se svima dokaže kako je sve bolje kada je u ravnoteži i kada se umjesto za ekranima više vremena provede na svježem zraku.

  • Domagoj Jakopović Ribafish

RokOtok je primio brojna priznanja, proglašen je najljepšom pričom ljeta 2019., a Domagoj Jakopović Ribafish je za ovaj projekt primio brojne nagrade, među ostalim i onu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Local Hero te Ponos Hrvatske. S Udrugom Čisteći medvjedići tijekom hladnog dijela godine odrađene su stotine akcija čišćenja okoliša, među kojima i sad već legendarni Čikolov u kojem ljudi dobre volje čiste prirodu od ogromne količine nerazgradivih opušaka.

„Dođite na druženje, zaplivajte, prošećite i budimo svi zajedno manje uz ekrane, a više u prirodi. Napravimo nešto lijepo za bolji svijet oko nas, vidimo se ovog ljeta od 23. lipnja do 17. srpnja na RokPoluotoku i plivanju oko istarskog poluotoka!“ – poručuju RokOtočani.

VEZANE VIJESTI

RokPoluotok – Uskoro počinje plivanje oko istarskog poluotoka!

Nova sportsko-edukativna avantura profesora geografije i food blogera Domagoja Jakopovića Ribafisha i Udruge RokOtok počinje 23. lipnja održavanjem radionica diljem istočne obale Istre i plivanjem više od stotinu kilometara od Preluka do Pule.

100 tisuća opušaka na Trgu bana Jelačića: Čisteći medvjedići i RokOtok poslali važnu poruku!

Udruge Čisteći medvjedići i RokOtok sredinom rujna započele su s provedbom kampanje „BACI ČIK U KOŠ“, a u desetak „čikolova“ održanih u nekoliko hrvatskih gradova skupili su više od 100 tisuća opušaka. Danas su ih simbolično izložili pred građane poručivši im da je čikovima mjesto isključivo u košu! Osim neposrednog educiranja i osvještavanja prolaznika o ovom problemu, podijelili su više od 200 džepnih pepeljarica za pušače.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER