Praško brdo Vítkov prilagođava se potrebama pješaka

Predviđeni rok završetka radova je ljeto 2025. godine

Krajem 2023. Grad Prag započeo je dugo očekivanu revitalizaciju brda Vítkov — jedne od najistaknutijih lokacija u glavnom gradu Češke.

Vítkov, mjesto s bogatom poviješću i kulturnom baštinom koje se nalazi na području gradske općine Praha 3, istočno od središta grada, trenutačno je u nezadovoljavajućem stanju. Prometnica u sredini Vítkova više podsjeća na glavnu cestu nego na prostor namijenjen pješacima, a velik problem je i potpuni nedostatak sadržaja za lokalne posjetitelje. Revitalizacija  Vítkova, koja je trenutačno u tijeku, uključuje sadnju novih stabala i grmlja, poboljšanu pristupačnost i oživljene javne prostore kako bi ovaj vrijedan gradski prostor postao privlačnije i ugodnije mjesto za sve posjetitelje. Osim toga, obnovljeni prostor upotpunit će okruženje jednog od najznačajnijih čeških spomenika - kip Jana Žižke.

Asfaltne površine bit će zamijenjene kamenim i betonskim popločenjem, a nauštrb asfalta proširit će se i postojeće zelene površine. Od parkirališta iza spomenika nastat će višenamjenska piazzetta čiji će se prostor koristiti za organizaciju raznih događanja. Novost će biti i bistro koji će biti uklopljen u padinu brda Vítkov, a u sklopu objekta izgradit će se javni toaleti kojih do sada ovdje nije bilo.

Posadit će se 40 novih stabala - većinom japanskog javora, ali i drugih vrsta stabala. Između ostalog obnovit će se i postojeći travnjak.

U obnovljenom prostoru postavit će se 30 novih klupa, 10 kanti za smeće i nova fontana na budućoj piazzetti, dok će se postojeća fontana obnoviti. Otprilike na sredini pješačke površine ugradit će se i nova podna fontana s nekoliko prskalica. U svrhu održivog korištenja oborinskih voda izgradit će se novi infiltracijski jarci i retencijska cisterna. Također, zahvaljujući postavljanju nove javne rasvjete na mjestima koja su do sada bila neosvijetljena, podići će se sigurnosti cijele lokacije.

  • Kip Jana Žižke / Pixabay

Povijest Vítkova seže u doba Karla IV., kada su se padine ovog brda koristile za sadnju vinograda. Mnogi od njih u to vrijeme pripadali su mještaninu Víteku z Hory, po kojemu je brdo i dobilo ime. Ipak, ovo mjesto svoju je slavu steklo 1420. godine pobjedom Jana Žižke (oko 1360. - 1424.) nad vojskom kralja Žigmunda Luksemburškog. Nakon toga, svi vinogradi su opustošeni, a cijeli prostor ostao je zapušten sve do 1890-ih kada je odlučeno da se neuređeni brežuljak pretvori u gradski vrt. Planove je prekinuo Prvi svjetski rat, a važna prekretnica nedvojbeno je bila izgradnja spomenika 1929.-1938. u čast čehoslovačkih legionara kada je park doživio svoje najveće preinake.

Nakon Drugog svjetskog rata otkriven je i brončani kip Jana Žižke, koji je trenutačno među deset najvećih konjaničkih kipova na svijetu. Kasnije je na brdu Vítkov izgrađen mauzolej Klementu Gottwaldu i drugim komunističkim dužnosnicima, čiji su posmrtni ostaci 1990-ih predani obiteljima ili pokopani na praškom groblju Olšany.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečanima ovaj trg nije dovoljno zelen pa će ga u potpunosti redizajnirati

Zelena ofenziva austrijskog glavnog grada nastavlja se punom parom! Na red je došao trg Christian-Broda-Platz u šestom bečkom okrugu Mariahilf na kojem će se posaditi 25 novih stabala, a uklanjanjem asfalta s površine veće od 1 300 m² dobit će se prostor za još više hlada, svježine i zelenila.

Asfalt: Beč ga uklanja, a Zagreb farba!

Trenutačnih 20 513 hektara ili oko 49 % urbanog područja austrijskog glavnog grada čine zelene i vodene površine. Uz 58 milijuna eura dosad uloženih u ozelenjavanje grada i uklanjanje asfaltiranih površina te dodatnih četrdesetak milijuna eura, koliko se u tu svrhu još namjerava utrošiti, taj udjel će do 2025. godine biti još veći.

U Pragu je u četiri godine posađeno pola milijuna stabala!

U Pragu je početkom travnja održana još jedna akcija sadnje drveća u sklopu inicijative „Plant for the Planet - Česká republika“. U akciji je sudjelovalo pedesetak praške djece u dobi od 10 do 15 godina, a njome je ujedno obilježena sadnja pola milijuna novih stabala u Pragu i šumama u njegovoj okolici.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER