Pariz 2024.: Predstavljen izgled sportske opreme i uređenja olimpijskih borilišta

U Parizu su u četvrtak predstavljeni uzorci sportske opreme i uređenje objekata koji će se koristiti za natjecanja i treninge tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Pariz 2024.

Od loptice za badminton i košarkaške lopte do zidova za sportsko penjanje, vratnica golova i ljubičaste atletske staze na stadionu Stade de France. Za potrebe Olimpijskih i Paraolimpijskih igara proizvest će se više od 1,2 milijuna komada sportske opreme, brendiranih u bojama Igara u Parizu 2024.

Sportska oprema i olimpijska borilišta na svakom izdanju Olimpijskih igara jedinstveni su zahvaljujući vizualnom identitetu koji pokriva sve discipline, kao i igrališta na svakoj lokaciji natjecanja i treninga. Za organizaciju natjecanja na Igrama u Parizu 2024. koristit će se 4 000 različitih proizvoda.

Preko 250 dobavljača bilo je uključeno u isporuku cjelokupne sportske opreme, uključujući šest službenih dobavljača Igara (Gerflor, Gymnova, Highfield, Mondo, Technogym i Terraillon), dok je izgled najvidljivijih i najvažnijih olimpijskih borilišta Igara u Parizu 2024. dizajniran u skladu sa zahtjevima međunarodnih federacija i OBS-a (Olympic Broadcasting Services), odgovornog za pokrivanje sportskih natjecanja na svakom izdanju Olimpijskih igara.

  • © Paris 2024

Vizualni identitet Igara u Parizu sve lokacije natjecanja čini lako prepoznatljivima

Dizajn sportske opreme i olimpijskih objekata u bojama Igara predstavljao je jedinstven izazov za Organizacijski odbor. Predstavljen početkom 2023., vizualni identitet Igara u Parizu 2024. povezuje sve lokacije natjecanja i proslava u Parizu, kao i sve gradove domaćine, prenoseći njihov svečani duh. Natjecateljska mjesta Igara u Parizu 2024. obilježit će tri glavne boje: plava (19 lokacija), zelena (13 lokacija) i ljubičasta (11 lokacija). Na temelju glavne boje svake olimpijske lokacije, sva će sportska oprema sadržavati motive i simbole izgleda Igara, elemente brenda Paris 2024. ili piktogram discipline.

Ovi elementi također su ujedinjeni ružičastom bojom, zajedničkom niti koja se provlači kroz vizualni identitet Paris 2024, koja daje kontrast unutar navedene palete boja, kao i dodatnu radosnu dimenziju.

Kreativni timovi Igara u Parizu prilagodili su dizajn sportske opreme svih veličina i materijala, istovremeno osiguravajući njihovo savršeno uklapanje u natjecateljska područja. Ova potraga za skladom i vizualnim jedinstvom provedena je s ciljem kako bi prvenstveno služila sportskim performansama sportaša, dok ih u isto vrijeme poboljšava. Sportska oprema bit će prisutna na sva 43 borilišta, uključujući 41 olimpijsko borilište, 20 prijelaznih borilišta između Olimpijskih i Paraolimpijskih igara i dva paraolimpijska borilišta, kao i u 32 olimpijska i 22 paraolimpijska sporta.

 

  • Olimpijske medalje Igara u Parizu 2024. sadrže komadiće željeza sačuvane tijekom prošlih renoviranja Eiffelova tornja © Paris 2024

Stade de France i zid za sportsko penjanje u dvorani Le Bourget

Prvi put u povijesti Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, atletska staza na stadionu Stade de France bit će ljubičasta. Na prethodnim izdanjima Olimpijskih i Paraolimpijskih igara atletske staze bile su boje bliže narančastoj ili plavoj. Odabir ljubičaste staze, boje koja je bez presedana u povijesti Igara, osigurat će da slike Igara u Parizu 2024. budu urezane u sjećanje posjetitelja natjecanja, televizijskih gledatelja i sportaša.

U suradnji s Mondom, službenim dobavljačem Igara u Parizu 2024., brend Paris 2024 i timovi za sportski menadžment odlučili su se za dvije nijanse ljubičaste: jednu za stazu, a drugu za tehnička područja. Kako bi pokrili vanjsku stranu zavoja, odabrali su komplementarnu sivu boju, kao povijesnu referencu na asfaltnu stazu korištenu u Parizu 1924. godine, čime su definirane tri boje koje sada pokrivaju površinu od preko 13.000 m² atletske staze Stade de France.

 

  • Predsjednik Organizacijskog odbora Igara u Parizu 2024. Tony Estanguet i legendarni Carl Lewis testiraju ljubičastu stazu na pariškom stadionu Stade de France © Paris 2024

Zidovi dvorane Le Bourget prvi su u povijesti Igara brendirani u bojama Olimpijskih igara u Parizu. U Tokiju 2021. godine, za premijeru sportskog penjanja na Olimpijskim igrama, zidovi su bili neutralno sive boje. Prilagodba zidova u dvorani za sportsko penjanje Le Bourget vizualnom identitetu Igara bila je predmet posebnog projekta u kojem su sudjelovali Organizacijski odbor Igara u Parizu, njegovi partneri i Međunarodna federacija sportskog penjanja, što je rezultiralo dizajnom koji poboljšava identitet Igara u Parizu, uz udovoljavanje specifikacijama Međunarodne federacije.

Olimpijske i Paraolimpijske igre Pariz 2024. najveći su ovogodišnji sportski događaj na svijetu s neusporedivim medijskim odjekom. Okupit će 10 500 olimpijskih i 4 400 paraolimpijskih sportaša iz 206, odnosno 182 zemalja s pet kontinenata, a pratit će ih preko 13 milijuna gledatelja na olimpijskim borilištima u Parizu te četiri milijarde televizijskih gledatelja diljem svijeta u preko 100 000 sati TV emitiranja. Riječ je ujedno i o velikom svjetskom gospodarskom i kulturnom događaju, koji će imati velik utjecaj diljem planeta. Organizacijski odbor Igara u Parizu 2024. osnovan je u siječnju 2018., a vodi ga predsjednik i trostruki olimpijski pobjednik Tony Estanguet. Njime upravlja Upravni odbor koji čine svi članovi osnivači projekta: Francuski nacionalni olimpijski odbor (CNOSF), Grad Pariz, francuska vlada, regionalna uprava Île-de-France, Francuski paraolimpijski i sportski odbor (CPSF), Métropole du Grand Paris, Vijeće departmana Seine Saint-Denis, predstavnici lokalnih vlasti uključenih u Igre, civilno društvo i korporativni partneri.

 

  • Predsjednik Organizacijskog odbora Igara u Parizu 2024. Tony Estanguet i autor dizajna olimpijske baklje Mathieu Lehanneur © Paris 2024

Nastavlja se štafeta olimpijske baklje

Nakon obilaska pet francuskih prekomorskih teritorija - Francuska Gvajana, Réunion, Francuska Polinezija, Guadeloupe i Martinique, olimpijski plamen se 18. lipnja ponovno vratio u Francusku. Kako bi se obilježio njegov povratak, roniteljica na dah Alice Modolo simbolično ga je vratila iz morskih dubina u luci Villefranche-sur-Mer, kolijevci svjetskog ronjenja na dah. Riječ je o disciplini u kojoj Francuska briljira sa svojim sportašima kao što su Arnaud Jerald i Guillaume Nery, koji su postavili više rekorda, slično kao i „sirena“ dana - Alice Modolo, prva Francuskinja koja je zaronila do dubine od 100 metara u monoperaji konstantne težine.

Štafeta olimpijske baklje potom se nastavila departmanom Alpes-Maritimes u regiji Provansa-Alpe-Azurna obala (Provence-Alpes-Côte d'Azur) prije nego što je stigla u srce Kneževine Monako. Među brojnim slavnim osobama koje su se pridružile kolektivnoj štafeti kao nosioci olimpijske baklje bili su i Nj.V. Princ Albert II., Princeza Charlene, američka glumica Halle Berry, vozač Formule 1 Charles Leclerc i umirovljeni francuski atletičar i preponaš Stéphane Diagana koji je plamen donio u Nicu.

U srijedu se štafeta nastavila Provansom, departmanom Vaucluse do Avignona. Više od 120 nositelja baklje izmjenjivalo se u nošenju olimpijske baklje, uključujući 24 biciklista koji su činili zajedničku štafetu na padinama slavnog Mont Ventouxa te legendarni rukometaš Michaël Guigou. Na svojoj 37. etapi štafeta olimpijske baklje kretala se od Le Mayet-de-Montagnea u srcu planina Bourbonnaise do Vichyja. Danas, u subotu 22. lipnja, štafeta će se nastaviti dolinom rijeke Loire, dok se u Parizu prvi put očekuje na najveći francuski državni praznik 14. srpnja te dan kasnije, 15. srpnja.

Od 8. svibnja 2024., kada je olimpijski plamen stigao brodom Belem u Marseille, tijekom gotovo tri mjeseca obići će više od 400 gradova, a u štafeti će sudjelovati ukupno 10 000 osoba. Olimpijski plamen svoje će putovanje završiti u Parizu 26. srpnja 2024., kada će se svečano otvoriti XXXIII. Ljetne olimpijske igre Pariz 2024.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Olimpijski krugovi od danas krase Eiffelov toranj

Za manje od 50 dana, oči cijelog svijeta bit će uprte u Pariz i Francusku jer su nakon sto godina domaćini trećih Ljetnih olimpijskih igara u svojoj povijesti. Preostalo je manje od dva mjeseca do početka najvećeg ovogodišnjeg svjetskog sportskog događaja, a grad domaćin nastavlja se ukrašavati bojama Igara. Tako su u ranim jutarnjim satima 7. lipnja na Eiffelov toranj postavljeni 29 metara široki i 13 metara visoki olimpijski krugovi.

Za mjesec dana gradonačelnica Pariza trebala bi zaplivati u rijeci Seini!

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo u srpnju 2023. najavila je otvaranje triju kupališta na rijeci Seini u 2025. godini. Jedna od lokacija bit će centar vodenih sportova Bras Marie, smješten nasuprot otoka Île-Saint-Louis, koji za Parižane besplatno organizira vožnje kajakom ili kanuom. Upravo na toj lokaciji očekuje se prvo službeno kupanje pariških čelnika u rijeci Seini i to u nedjelju 23. lipnja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER