„Varaždin Green Days“ - Ključne teme zelena infrastruktura i održavanje drveća!

Varaždinska komunalna tvrtka Parkovi d.o.o. je 6. i 7. listopada 2022. domaćin prve međunarodne konferencije „Varaždin Green Days“

U četvrtak 6. listopada u varaždinskom hotelu „Turist“ počinje konferencija „Varaždin Green Days” koja će okupiti jedinice lokalne samouprave, djelatnike hrvatskih komunalnih poduzeća i stručnjake s područja ove značajne djelatnosti, kako bi im približila novitete iz struke te omogućila razmjenu iskustava i tehničkih rješenja.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Hrvatske gospodarske komore, a domaćin i suorganizator je varaždinsko komunalno poduzeće Parkovi d.o.o. Varaždin. Imat će tri cjeline koje će se ispreplitati dva konferencijska dana - predavanja, studijske posjete i praktične prezentacije. Prva cjelina obrađivat će upravljanje zelenom infrastrukturom i održavanje urbanog drveća, a predavači će biti stručnjaci iz zemlje i inozemstva. Uz upravljanje zelenom infrastrukturom, govorit će se o ključnim izazovima s kojima se susreću komunalna poduzeća i gradovi u održavanju drveća i općenito javnog zelenila i groblja te će se ponuditi tehnička rješenja i predstaviti najnoviji međunarodni standardi struke.

Studijske su posjete druga cjelina konferencije, ujedno i razlog što se prva „Varaždin Green Days“ konferencija održava upravo u Varaždinu. Naime, grad Varaždin godinama je primjer hortikulturnog uređenja, a gradsko komunalno poduzeće Parkovi među vodećima je u djelatnosti. Sudionici konferencije upoznat će nova rješenja uređivanja gradskih zelenih površina u varaždinskim parkovima i perivojima, a na varaždinskom će groblju imati prilike vidjeti tehnološka rješenja u održavanju groblja te će se upoznati s projektom zaštite zelenila koje Parkovi trenutno provode uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost.

Predstavljanje tehničkih rješenja pravilne sadnje stabala u gradskim uvjetima s naglaskom na popločane površine, zaštita urbanih stabala pri izvođenju građevinskih radova i ostalih radova održavanja zelenih površina, revitalizacija urbanih stabala i primjena strojeva i alata u urbanom šumarstvu teme su treće cjeline ove konferencije.

Konferencija „Varaždin Green Days“ otvorit će važne i vrlo aktualne teme, a hrvatskim komunalnim i hortikulturnim stručnjacima pružit će mogućnost i za razmjenu iskustava o aktualnim izazovima upravljanja komunalnim tvrtkama. Prijave na konferenciju su u tijeku, i to putem sljedeće poveznice.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Beč“: Europski grad drveća 2024. je Varaždin!

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu Europskog grada drveća 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje Gradu Varaždinu i njegovim građanima, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi koja brine o održavanju gradskog zelenila.

Gradu Varaždinu uručena nagrada „Europski grad drveća“

Službena potvrda o osvajanju nagrade „Europski grad drveća 2024.“ na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla je krajem travnja, a sada mu je i uručena na svečanosti u sklopu godišnje konferencije Europskog vijeća za arborikulturu, koja se ovih dana održava u Zadru. Varaždin se time našao u elitnom društvu europskih zelenih metropola nagrađenih za izvrsnost u upravljanju urbanim drvećem.

U Zadru održan 4. hrvatski stručni skup o urbanom šumarstvu

Stručni skup održan je 27. i 28. listopada u organizaciji Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskih šuma, Grada Zadar i Hrvatskog šumarskog društva - Sekcije za urbano šumarstvo uz suorganizatore Zadarsku županiju, poduzeće Nasadi d.o.o. Zadar, JU Natura Jadera, Hrvatsku komoru inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog i Akademiju šumarskih znanosti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER