Krajem listopada u Zadru će se održati 4. hrvatski stručni skup o urbanom šumarstvu

Tema ovogodišnjeg skupa je „Urbane šume: zelena pluća grada – Rekreativna i zdravstvena funkcija urbanih šuma i gradskog zelenila“

Sekcija za urbano šumarstvo pri Hrvatskom šumarskom društvu je s predstavnicima Grada Zadra i Zadarske županije potvrdila termin održavanja 4. hrvatskog stručnog skupa o urbanom šumarstvu, koji će se održati u Zadru i to 27. i 28. listopada 2022.

Sekcija za urbano šumarstvo pri Hrvatskom šumarskom društvu okuplja stručnjake i znanstvenike iz područja urbanog šumarstva i srodnih disciplina s ciljem zakonskog pozicioniranja ove djelatnosti, a u svrhu definiranja njezine uloge u planiranju i održavanju urbanog drvenastog zelenila.

 

Stručni skup organiziraju Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume, Grad Zadar i Hrvatsko šumarsko društvo - Sekcija za urbano šumarstvo uz suorganizatore Zadarsku županiju, poduzeće Nasadi d.o.o. Zadar, JU Natura Jadera, Hrvatsku komoru inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog i Akademiju šumarskih znanosti. Tradicionalno se očekuju stručnjaci iz tvrtki, institucija i ustanova iz područja urbanoga šumarstva i srodnih djelatnosti koji će kroz predavanja i raspravu govoriti o značaju urbanih šuma kao zelenih pluća gradova, kao i nezamjenjivoj rekreativnoj i zdravstvenoj funkciji urbanih šuma i ostalog urbanog drvenastog zelenila, osobito u svjetlu sve naglašenijih klimatskih promjena.

Organizatori očekuju kako će tema ovogodišnjeg skupa „Urbane šume: zelena pluća grada – Rekreativna i zdravstvena funkcija urbanih šuma i gradskog zelenila“ doprinijeti boljem razumijevanju važnosti urbanog drvenastog zelenila te posljedično i pojačanoj brizi o njemu.

Rok za dostavu gotovih prezentacija svih sudionika stručnog skupa je 9. rujna 2022. kako bi se prije samog skupa mogao tiskati zbornik prezentacija. Također, do istog datuma svoje prezentacije mogu dostaviti i svi zainteresirani predavači koji se iz bilo kojeg razloga nisu prijavili u ranije određenim rokovima. Prezentacije se dostavljaju na e-mail urbano@sumari.hr.

>>> Pročitajte još >>> „Parkovi – spona gradova i prirode“ - vrijedno izdanje o važnosti urbanih parkova u cjelokupnoj slici prirode

  • Osim brojnih koristi koje urbano zelenilo pruža urbanom području i njegovim stanovnicima, ono značajno podiže estetsku vrijednost i atraktivnost gradova / Foto: Ekovjesnik

Podsjetimo, Hrvatsko šumarsko društvo je sa svojom Sekcijom za urbano šumarstvo ovog lipnja primljeno u punopravno članstvo Europskog vijeća za arborikulturu (European Arboricultural CouncilEAC), najveće europske organizacije posvećene njezi urbanog drvenastog zelenila. EAC okuplja predstavnike iz brojnih arborističkih organizacija diljem Europe s ciljem podizanja statusa i unaprjeđenja struke, kao i poticanja istraživanja i obrazovanja te uspješnog upravljanja stablima, poboljšanja metoda i načina rada prilikom njege stabala.  „Navedene aktivnosti svakako doprinose zdravijem i duljem životu stabala u urbanim sredinama, ali i posvuda gdje se drveće uzgaja kako bi uljepšalo čovjekov okoliš i cijelu Europu“, navode u Sekciji za urbano šumarstvo HŠD-a.

Također, na 30. godišnjem okupljanju članica EAC-a održanom u talijanskom Meranu od 9.-12. lipnja 2022., Hrvatskom šumarskom društvu povjerena je organizacija godišnjeg okupljanja članica EAC-a u Hrvatskoj 2024. godine. „Stoga se očekuje kako će iskustva članica EAC-a, u čijim su državama radovi i uvjeti izvođenja radova u području arborikulture detaljno propisani različitim standardima i smjernicama, pomoći u poticanju donošenja odgovarajućih zakonskih i podzakonskih akata i u našoj zemlji, kako bi se ovaj formalno nedefiniran dio šumarske struke uredio, odnosno jasno odredilo tko i pod kojim uvjetima može obavljati radove iz djelatnosti urbanog šumarstva i arborikulture kao njegovog sastavnog i važnog dijela“, navode u Sekciji za urbano šumarstvo HŠD-a.

  • Bečko gradsko poduzeće za održavanje gradskih vrtova Wiener Stadtgärten (MA 42), godišnje posadi oko 4.500 novih stabala te brine o preko pola milijuna stabala na javnim gradskim površinama. / Foto: Wiener Stadtgärten / Houdek
Europsko vijeće za arborikulturu (EAC) svake godine dodjeljuje nagradu „Europski grad drveća”, a njome se nagrađuju europski gradovi koji se posebno ističu u brizi o stablima u urbanom području. Krajem listopada prošle godine ovo priznanje dobio je Beč zahvaljujući posebnoj predanosti sadnji stabala i njihovoj opskrbi vodom putem inovativnog principa „grada spužve”.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Beč“: Europski grad drveća 2024. je Varaždin!

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu Europskog grada drveća 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje Gradu Varaždinu i njegovim građanima, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi koja brine o održavanju gradskog zelenila.

U Zadru održan 4. hrvatski stručni skup o urbanom šumarstvu

Stručni skup održan je 27. i 28. listopada u organizaciji Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskih šuma, Grada Zadar i Hrvatskog šumarskog društva - Sekcije za urbano šumarstvo uz suorganizatore Zadarsku županiju, poduzeće Nasadi d.o.o. Zadar, JU Natura Jadera, Hrvatsku komoru inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog i Akademiju šumarskih znanosti.

Mali Beč natječe se za nagradu „Europski grad drveća“!

Žiri Europskog vijeća za arborikulturu (European Arboricultural Council - EAC) ovih dana boravi u Hrvatskoj u terenskom posjetu i analizi gradova koji su odabrani za finale ovogodišnjeg izbora za prestižnu nagradu „Europski grad drveća“. U finalu se natječe i Varaždin, koji je u petak 15. ožujka posjetila delegacija u sastavu Jan Goevert (Njemačka), Michal Zelenak (Slovačka) i Jan Willem de Groot (Nizozemska).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER