„Mali Beč“: Europski grad drveća 2024. je Varaždin!

Varaždin u elitnom društvu europskih zelenih metropola nagrađenih za izvrsnost u upravljanju urbanim drvećem

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu Europskog grada drveća 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje Gradu Varaždinu i njegovim građanima, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi koja brine o održavanju gradskog zelenila.

Europsko vijeće za arborikulturu (European Arboricultural Council – EAC) najveća je europska organizacija posvećena njezi urbanog drvenastog zelenila, a prestižnu nagradu „Europski grad drveća“ (European City of the Trees – ECOT) od 2007. godine dodjeljuje gradovima koji se, sukladno pravilima arborističke struke,  posebno ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim drvećem. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Malmöa, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Iako će sama nagrada biti uručena na godišnjoj skupštini Europskog vijeća za arborikulturu, koja će se održati u Zadru od 20.-23. lipnja 2024., ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

  • Varaždin u elitnom društvu europskih zelenih metropola nagrađenih za izvrsnost u upravljanju urbanim drvećem / Foto: Parkovi Varaždin

Tim povodom danas je održana konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da se sve ono što se danas čini u namjeri očuvanja zelene gradske panorame ostavlja u nasljeđe budućim generacijama.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj naglasio je kako je odluka stigla prije dva dana, a svečano uručenje nagrade bit će u lipnju u Zadru. „Ova nagrada samo potvrđuje ovu urbanu zelenu agendu koju provode Grad i Parkovi. Ovih dana smo završili i nove drvorede u ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani je posađeno preko 30 stabala, napravili smo i drvored kod Autobusnog kolodvora, od jeseni krećemo sa sadnjom tisuću stabala. Grad Varaždin prednjači i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu.“ – poručio je varaždinski gradonačelnik Bosilj.

  • Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i direktorica Parkova Jelena Sekelj / Foto: Parkovi Varaždin

„Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja“, istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i dodala: „Hvala svim zaposlenicima Parkova na angažmanu. Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život.“

Zbog čega nagrada baš Varaždinu?

Prema službenom priopćenju žirija, Varaždin se svojim proaktivnim upravljanjem, strateškim planiranjem, uključivanjem lokalne zajednice, dugogodišnjom predanošću i inovativnom suradnjom, ne samo ističe, već i daleko nadmašuje kriterije za osvajanje nagrade. Sveobuhvatan pristup upravljanju drvećem, uz istovremene napore za edukaciju i aktivno uključivanje zajednice, predstavlja zaista uzoran primjer upravljanja gradskim stablima. Varaždinska praksa pokazuje istinsko razumijevanje dobrobiti stabala, od njihove ekološke uloge do kulturnog značaja.

Izrada Strategije za planiranje i upravljanje stablima grada Varaždina

Strategija za planiranje i upravljanje stablima grada Varaždina, na kojoj se upravo radi u sklopu međunarodnog projekta i koju će Varaždin imati prvi u Hrvatskoj, ocrtavat će dugoročnu viziju gospodarenja sa stablima s konkretnim ciljevima, zadacima i načinima za njihovo postizanje.

  • Radovi na drveću / Foto: Parkovi Varaždin

Implementacija stručnjaka u rad komunalnog poduzeća te praćenje europskih trendova i standarda struke

Na zagrebačkom Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije, studij urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša mladi je smjer, no iznjedrio je stručnjake koje je varaždinsko komunalno poduzeće prepoznalo i uključilo u svoje poslovanje.  Tako se za stabla od 2022. godine u Varaždinu brine magistra inženjerka urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša, uz druge zaposlenike s višegodišnjim iskustvom, educirane za rad prema novim arborističkim standardima. Parkovi zapošljavaju i kadrove s međunarodno priznatim certifikatima „European Tree Worker“ te „Visual Tree Assessement“. 

Komunikacija s građanima i edukacija mladih

Varaždin je oduvijek bio grad raskošnog zelenila. Zanimljivo je da je već 1859. godine, tri godine prije Beča i čak 34 godine prije Zagreba, Varaždin imao svog prvog vrtlara. U ovom gradu građani su oduvijek aktivno uključeni u kreiranje gradskog pejzaža, izražavajući svoje stavove i prijedloge.

U tvrtki Parkovi ovo se prepoznaje kao važan aspekt, te se ulaže znatan napor u pravovremenu i korektnu komunikaciju s građanima i medijima. Edukacija i informiranje građana, rad s mladima kao i uključivanje zajednice, jednako su važni za poslovanje kao i poštivanje stručnih pravila.

  • Foto: Parkovi Varaždin

Iz Parkova poručuju kako ova nagrada nije samo priznanje za dosadašnja postignuća, već i odskočna daska za budućnost. Nastavit će njegovati stabla, podizati razinu arborikulture, promicati zelene inicijative i inspirirati druge da sijede njihov primjer.

Podsjetimo, nagradu „Europski grad drveća“ (European City of the Trees – ECOT) dosad su osvojili sljedeći europski gradovi: belgijski Antwerpen (Anvers) za 2023. godinu, talijanski Meran (2022.), Beč (2021.), Moskva (2019.), nizozemski Apeldoorn (2018.), slovačka Trnava (2017.), švicarski Winterthur (2016.), Tallinn (2015.), Frankfurt na Majni (2014.), Krakov (2013.), Amsterdam (2012.), finski Turku (2011.), Prag (2010.), švedski Malmö (2009.), Torino (2008.) i Valencia (2007.).

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Mali Beč natječe se za nagradu „Europski grad drveća“!

Žiri Europskog vijeća za arborikulturu (European Arboricultural Council - EAC) ovih dana boravi u Hrvatskoj u terenskom posjetu i analizi gradova koji su odabrani za finale ovogodišnjeg izbora za prestižnu nagradu „Europski grad drveća“. U finalu se natječe i Varaždin, koji je u petak 15. ožujka posjetila delegacija u sastavu Jan Goevert (Njemačka), Michal Zelenak (Slovačka) i Jan Willem de Groot (Nizozemska).

Gradu Varaždinu uručena nagrada „Europski grad drveća“

Službena potvrda o osvajanju nagrade „Europski grad drveća 2024.“ na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla je krajem travnja, a sada mu je i uručena na svečanosti u sklopu godišnje konferencije Europskog vijeća za arborikulturu, koja se ovih dana održava u Zadru. Varaždin se time našao u elitnom društvu europskih zelenih metropola nagrađenih za izvrsnost u upravljanju urbanim drvećem.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER