Mali Beč natječe se za nagradu „Europski grad drveća“!

Delegacija Europskog vijeća za arborikulturu u posjetu Varaždinu

Žiri Europskog vijeća za arborikulturu (European Arboricultural Council - EAC) ovih dana boravi u Hrvatskoj u terenskom posjetu i analizi gradova koji su odabrani za finale ovogodišnjeg izbora za prestižnu nagradu „Europski grad drveća“. U finalu se natječe i Varaždin, koji je u petak 15. ožujka posjetila delegacija u sastavu Jan Goevert (Njemačka), Michal Zelenak (Slovačka) i Jan Willem de Groot (Nizozemska).

„Europski grad drveća” (The European City of the Trees – ECOT) nagrada je koju Europsko vijeće za arborikulturu (European Arboricultural Council – EAC) dodjeljuje od 2007. godine gradovima koji se ističu po kvaliteti u radu sa svojim drvećem. Ocjenjuje se i nagrađuje isključivo skrb o urbanim stablima i rad u skladu s preporukama arborističke struke, a ne ostali elementi krajobraznog uređenja urbanih zelenih površina.

Ovu prestižnu nagradu dosad su osvojili sljedeći europski gradovi: belgijski Antwerpen (Anvers) za 2023. godinu, talijanski Meran (2022.), Beč (2021.), Moskva (2019.), nizozemski Apeldoorn (2018.), slovačka Trnava (2017.), švicarski Winterthur (2016.), Tallinn (2015.), Frankfurt na Majni (2014.), Krakov (2013.), Amsterdam (2012.), finski Turku (2011.), Prag (2010.), švedski Malmö (2009.), Torino (2008.) i Valencia (2007.).

Nakon službenog prijema kod zamjenika gradonačelnika Varaždina Miroslava Markovića i suradnika, žiri je s predstavnicima gradskog komunalnog poduzeća Parkovi d.o.o. obišao varaždinske drvorede i parkove te pojedinačna stabla i upoznao se s praksom upravljanja gradskim stablima u Varaždinu. O stablima grada Varaždina brinu kvalificirani vrtlari koji radove obavljaju pod nadzorom magistre inženjerke urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša koja je prošle godine dopunila stručni tim Parkova. Zaposlenici su educirani za sadnju i orezivanje prema europskim standardima, a tim Parkova čine i radnici koji posjeduju međunarodno priznate certifikate. Tvrtka Parkovi redovito sudjeluje na konferencijama, okruglim stolovima, stručnim skupovima i usavršavanjima kako bi se pratila najnovija dostignuća na području arborikulture. Njezi stabala u Varaždinu se pristupa organizirano, znalački i s najvećom pažnjom.

  • Zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković i direktorica tvrtke Parkovi d.o.o. Jelena Sekelj s delegacijom Europskog vijeća za arborikulturu u sastavu Jan Goevert, Michal Zelenak i Jan Willem de Groot. Foto: Parkovi d.o.o. Varaždin

„Počašćeni smo što smo u finalu ovog natjecanja i ponosni jer su prepoznati naši napori, ali trud gradske uprave, institucija, škola, vrtića te brojnih pojedinaca koji nam pomažu brinuti se o drveću i podizati javnu svijest o važnosti njihovog očuvanja. U posljednjih nekoliko godina u Varaždinu smo ostvarili značajan napredak u vrednovanju drveća i razumijevanju njegove vrijednosti, ali i u pogledu aktivnosti održavanja, što potvrđuje i to što smo u finalu izbora za The European City of the Trees.“ – kazala je direktorica varaždinskih Parkova Jelena Sekelj.

Europsko Vijeće za arborikulturu okuplja vodeće europske stručnjake i praktičare iz područja arborikulture iz 26 europskih zemalja s ciljem razvoja arborikulture kao struke te podizanja razine kompetencija u upravljanju urbanim stablima. Aktivno podržava istraživanja na gradskim stablima, educira i certificira stručnjake, unapređuje sigurnost pri radu sa stablima te prati i kontrolira štetočine i bolesti.

  • Članovi delegacije Europskog vijeća za arborikulturu obišli su varaždinske drvorede i parkove te pojedinačna stabla i upoznali se s praksom upravljanja gradskim stablima u Varaždinu. Foto: Parkovi d.o.o. Varaždin

Zahvaljujući radu Europskog vijeća za arborikulturu tijekom godina rastu kompetencije pojedinaca i poduzeća koja se bave stablima u urbanim sredinama. Raste i kvaliteta upravljanja gradskim stablima u Europi, što je posebno važno sada u uvjetima klimatskih promjena koje imaju sve negativniji utjecaj na gradska stabla.

Osim toga Europsko Vijeće za arborikulturu radi na edukaciji i certifikaciji za „European Tree Worker“ i „European Tree Technician“. Jedna od važnih funkcija EAC-a je koordinacija i predstavljanje europske arborikulture te podizanje razine profesionalizma i stručnosti u arborikulturi. Konačan cilj svih projekata i aktivnosti Europskog vijeća za arborikulturu su zdrava stabla dugog životnog vijeka.

  • Park Varaždin (Šetalište Vatroslava Jagića) © Ekovjesnik

Našu zemlju u Europskom vijeću za arborikulturu predstavljaju Sekcija za urbano šumarstvo Hrvatskog šumarskog društva i Hrvatska udruga za arborikulturu.

Hrvatska će u lipnju 2024. biti domaćin godišnjeg okupljanja članica EAC-a što je razlog zašto se ove godine kandidati za dodjelu ove prestižne nagrade biraju među hrvatskim gradovima. Prvu analizu pristiglih prijava proveo je žiri u čijem su sastavu predsjednik HŠD akademik Igor Anić te članovi izv. prof. dr. sc. Vinko Paulić, Oliver Vlainić, Goran Huljenić i Damir Dramalija.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Beč“: Europski grad drveća 2024. je Varaždin!

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu Europskog grada drveća 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje Gradu Varaždinu i njegovim građanima, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi koja brine o održavanju gradskog zelenila.

Gradu Varaždinu uručena nagrada „Europski grad drveća“

Službena potvrda o osvajanju nagrade „Europski grad drveća 2024.“ na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla je krajem travnja, a sada mu je i uručena na svečanosti u sklopu godišnje konferencije Europskog vijeća za arborikulturu, koja se ovih dana održava u Zadru. Varaždin se time našao u elitnom društvu europskih zelenih metropola nagrađenih za izvrsnost u upravljanju urbanim drvećem.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER