Poziv gradovima za stvaranje URBACT mreža za akcijsko planiranje

Prvi URBACT IV poziv otvoren je do 31. ožujka 2023.

U siječnju je otvoren prvi poziv za osnivanje novih mreža gradova programa URBACT i bit će otvoren do 31. ožujka. URBACT je program europske teritorijalne suradnje koji okuplja gradove u tematske mreže za planiranje ili prijenos održivih i integriranih urbanih praksi.

Program gradovima nudi konkretne mogućnosti učenja uz stručnu podršku, umrežavanja i razmjene iskustva među europskim gradovima, jačanja upravljačkih kapaciteta i različite kanale za diseminaciju postignutih rezultata. Riječ je o programu koji se kontinuirano provodi od 2004. godine i trenutačno je došao do svoje četvrte iteracije – URBACT IV.

Mreže za akcijsko planiranje obuhvatit će od osam do 10 gradova partnera okupljenih oko zajedničkih izazova za daljnji urbani razvoj. Program dozvoljava širok izbor urbanih tema koje su usklađene s ciljevima europske kohezijske politike. U razdoblju provedbe u trajanju od 31 mjesec, gradovi partneri razradit će integrirane akcijske planove kojima će adresirati identificirane probleme u svojim zajednicama.

Program dozvoljava mrežne partnere iz 27 država članica EU-a, Švicarske, Norveške te IPA država (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverna Makedonije i Srbije). Maksimalni proračun svake mreže iznosi do 850.000 eura sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) koji se dijeli među partnerima.

Za prijavitelje iz Hrvatske iznos ERDF sufinanciranja je 80 %

Natječajna dokumentacija za prijavitelje dostupna je na službenim stranicama programa, pri čemu potencijalne partnere mogu tražiti pomoću tražilice Partner Search Tool.

Nacionalna URBACT točka za Hrvatsku, Udruga gradova, u siječnju je organizirala informativni webinar za prijavitelje, a snimku i sve relevantne informacije na hrvatskom jeziku možete potražiti na službenim web stranicama URBACT Hrvatska. Udruga gradova je zadužena za informiranje zainteresiranih ciljnih skupina, predstavljanje mogućnosti koje URBACT nudi gradovima te pružanje podrške tajništvu programa prilikom organiziranja radionica i drugih informativno-edukativnih događanja. Vijesti na hrvatskom jeziku i informacije o aktivnostima Nacionalne URBACT točke pored spomenutih programskih stranica možete pratiti i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.

Dosadašnje iskustvo hrvatskih gradova

Podsjetimo, u proteklom je razdoblju 15 hrvatskih gradova sudjelovalo u transnacionalnim aktivnostima programa te usvojilo prateću metodologiju u planiranju lokalnog održivog razvoja. O uspješnim iskustvima domaćih gradova koji su u okviru završenog programa URBACT III izradili svoje akcijske planove ili usvojili dobre prakse koristeći participativni i integrirani pristup rješavanju lokalnih izazova možete pročitati u „Integrirano planiranje održivog urbanog razvoja“.

„Sudjelovanje u URBACT mrežama povoljno je za gradove koji su identificirali problem u svojoj lokalnoj zajednici, ali se nisu ozbiljnije pozabavili rješavanjem istog. Mreže su idealan način za podizanje kapaciteta uprave, identificiranje važnijih dionika te uspostavu lokalnih mreža koje su važna poluga u stvaranju što boljeg odnosa između lokalne zajednice i grada.” – Grad Koprivnica, mreža PROCURE.

„Uključenje u neku od URBACT mreža može značiti samo korak naprijed i pozitivno iskustvo za sve koji će sudjelovati u projektu. Ako je tema za grad relevantna i njome se želi postići određeni cilj te postoji spremnost ljudi uključenih u projekt za učenje i rad na projektu, gradovi u konačnici mogu dobiti kvalitetan dokument za realizaciju njima ključnih tema i problema.” – Grad Solin, mreža Sub>Urban.

Udruga gradova / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

44 dana uoči početka Ljetnih olimpijskih igara otvorena prva pariška urbana šuma

Pripremni radovi na Katalonskom trgu u 14. pariškom arondismanu počeli su u travnju 2022. nakon predstavljanja projekta prve pariške urbane šume i jednomjesečnog javnog savjetovanja završenog krajem studenog 2021. godine. Urbana šuma s 478 stabala otvorena je 12. lipnja 2024. uz prigodnu malu svečanost kojoj su prisustvovali gradski čelnici i građani.

Poziv gradovima za stvaranje URBACT mreža za akcijsko planiranje

U siječnju je otvoren prvi poziv za osnivanje novih mreža gradova programa URBACT i bit će otvoren do 31. ožujka. URBACT je program europske teritorijalne suradnje koji okuplja gradove u tematske mreže za planiranje ili prijenos održivih i integriranih urbanih praksi.

Konferencija o održivom lokalnom razvoju / Infodan programa URBACT III

ODRAZ i Udruga gradova (Nacionalna URBACT točka) pozivaju vas na konferenciju o održivom lokalnom razvoju koja će se održati u sklopu Infodana programa URBACT III i to u srijedu 4. prosinca 2019. u prostoru Matis Absolut Lounga (Trg Stjepana Radića 3, Zagreb, uz Koncertnu dvoranu V. Lisinski) od 10.30 do 16.30 sati.

Objavljen novi poziv programa URBACT

Objavljen je novi poziv za Mreže za planiranje u sklopu programa URBACT III. Prihvatljivi prijavitelji su jedinice lokalne samouprave i njihove razvojne agencije, a riječ je o posljednjem pozivu za ovaj tip mreža u ovom financijskom razdoblju. U Mrežama za planiranje već je sudjelovalo 9 hrvatskih gradova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER