U lipnju finale natječaja za nagradu „Europski grad drveća“(ECOT Award) za 2024.

Pobjednik natječaja bit će proglašen za vrijeme održavanja godišnjeg okupljanja članica EAC-a koje će se održati u Zadru od 20.-23. lipnja 2024.

Nakon Antwerpena, Beča, Tallinna, Krakova, Amsterdama, Malmöa, Praga, Valencije i drugih europskih gradova prestižnu titulu „Europskog grada drveća“ (European City of the Trees – ECOT) osvojit će Varaždin ili Zadar!

Europsko vijeće za arborikulturu (European Arboricultural Council – EAC) najveća je europska organizacija posvećena njezi urbanog drvenastog zelenila. Organizacija okuplja predstavnike brojnih arborističkih organizacija diljem Europe s ciljem podizanja statusa i unaprjeđenja struke, kao i poticanja istraživanja i obrazovanja te uspješnog upravljanja stablima, poboljšanja metoda i načina rada prilikom njege stabala. Navedene aktivnosti doprinose zdravijem i duljem životu stabala u urbanim sredinama, ali i posvuda gdje se drveće uzgaja kako bi uljepšalo okoliš.

Hrvatsko šumarsko društvo je sa svojom Sekcijom za urbano šumarstvo primljeno u punopravno članstvo Europskog vijeća za arborikulturu na 30. godišnjem okupljanju članica EAC-a, održanom u talijanskom Meranu od 9.-12. lipnja 2022. Stoga je Hrvatskom šumarskom društvu povjerena organizacija godišnjeg okupljanja članica EAC-a u Hrvatskoj 2024. godine. U Hrvatskom šumarskom društvu očekuju kako će iskustva članica EAC-a, u čijim su državama radovi i uvjeti izvođenja radova u području arborikulture detaljno propisani različitim standardima i smjernicama, pomoći u poticanju donošenja odgovarajućih zakonskih i podzakonskih akata i u našoj zemlji, kako bi se ovaj formalno nedefiniran dio šumarske struke uredio, odnosno jasno odredilo tko i pod kojim uvjetima može obavljati radove iz djelatnosti urbanog šumarstva i arborikulture kao njegovog sastavnog i važnog dijela.

  • Zadar - Perivoj kraljice Jelene Madijevke uredio je i 16. rujna 1829. otvorio tadašnji vojni zapovjednik grada i pasionirani botaničar Franz Ludwig Freiherr von Welden.  © HŠD Sekcija za urbano šumarstvo

Gradovima koji posebnu pozornost posvećuju svojim stablima Europsko vijeće za arborikulturu dodjeljuje prestižnu nagradu „Europski grad drveća” (European City of the Trees – ECOT). Ova prestižna nagrada ustanovljena je na konferenciji EAC-a, održanoj u španjolskoj Valenciji 2007. godine, i to s ciljem promicanja europskih gradova koji skrbe o svojim stablima u skladu s preporukama arborističke struke. Ovom se nagradom ujedno potiče pozitivna konkurencija i razmjena dobrih praksi između europskih gradova koji ulažu u podizanje kvalitete života svojih građana kroz skrb o urbanim stablima.

S obzirom na to da je Sekcija za urbano šumarstvo HŠD-a domaćin ovogodišnjeg okupljanja članica EAC, ovu značajnu nagradu dobit će jedan grad iz Hrvatske. Žiri u sastavu akademik Igor Anić – predsjednik HŠD-a, izv. prof. dr. sc. Vinko Paulić, Oliver Vlainić, Goran Huljenić i Damir Dramalija, razmotrio je sve pristigle prijave i izabrao dva hrvatska grada finalista - Varaždin i Zadar, nakon čega će predstavnici EAC-a proglasiti konačnog pobjednika.

  • Zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković i direktorica tvrtke Parkovi d.o.o. Jelena Sekelj s delegacijom Europskog vijeća za arborikulturu u sastavu Jan Goevert, Michal Zelenak i Jan Willem de Groot. Foto: Parkovi d.o.o. Varaždin

Prošlog tjedna žiri EAC-a u sastavu Jan Goevert (Njemačka), Michal Zelenak (Slovačka) i Jan Willem de Groot (Nizozemska) posjetio je hrvatske gradove finaliste - Varaždin i Zadar, te se uskoro očekuje proglašenje pobjednika i dobitnika nagrade „Europski grad drveća“ (ECOT 2024).

Svečano uručenje nagrade ECOT 2024 bit će upriličeno tijekom godišnje konferencije EAC-a koja će se održati u Zadru od 20.-23. lipnja 2024.

Podsjetimo, nagradu „Europski grad drveća“ (European City of the Trees – ECOT) dosad su osvojili sljedeći europski gradovi: belgijski Antwerpen (Anvers) za 2023. godinu, talijanski Meran (2022.), Beč (2021.), Moskva (2019.), nizozemski Apeldoorn (2018.), slovačka Trnava (2017.), švicarski Winterthur (2016.), Tallinn (2015.), Frankfurt na Majni (2014.), Krakov (2013.), Amsterdam (2012.), finski Turku (2011.), Prag (2010.), švedski Malmö (2009.), Torino (2008.) i Valencia (2007.).

Kako je izgledalo prošlogodišnje okupljanje članica EAC-a u Antwerpenu i zašto je taj grad osvojio nagradu „Europski grad drveća“(ECOT Award) za 2023. pogledajte u priloženom videu.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Beč“: Europski grad drveća 2024. je Varaždin!

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu Europskog grada drveća 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje Gradu Varaždinu i njegovim građanima, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi koja brine o održavanju gradskog zelenila.

Mali Beč natječe se za nagradu „Europski grad drveća“!

Žiri Europskog vijeća za arborikulturu (European Arboricultural Council - EAC) ovih dana boravi u Hrvatskoj u terenskom posjetu i analizi gradova koji su odabrani za finale ovogodišnjeg izbora za prestižnu nagradu „Europski grad drveća“. U finalu se natječe i Varaždin, koji je u petak 15. ožujka posjetila delegacija u sastavu Jan Goevert (Njemačka), Michal Zelenak (Slovačka) i Jan Willem de Groot (Nizozemska).

Gradu Varaždinu uručena nagrada „Europski grad drveća“

Službena potvrda o osvajanju nagrade „Europski grad drveća 2024.“ na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla je krajem travnja, a sada mu je i uručena na svečanosti u sklopu godišnje konferencije Europskog vijeća za arborikulturu, koja se ovih dana održava u Zadru. Varaždin se time našao u elitnom društvu europskih zelenih metropola nagrađenih za izvrsnost u upravljanju urbanim drvećem.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER