Otvoren natječaj za nagradu „Europski grad drveća” za 2024.

Koji hrvatski grad ispunjava kriterije prestižne nagrade „Europski grad drveća” (European City of the Trees – ECOT)?

Koji će hrvatski grad nakon Antwerpena, Beča, Tallinna, Krakova, Amsterdama i Praga osvojiti laskavu titulu „Europskog grada drveća“ (European City of the Trees – ECOT)

Europsko vijeće za arborikulturu (European Arboricultural Council – EAC) okuplja predstavnike brojnih arborističkih organizacija diljem Europe s ciljem podizanja statusa i unaprjeđenja struke, kao i poticanja istraživanja i obrazovanja te uspješnog upravljanja stablima, poboljšanja metoda i načina rada prilikom njege stabala. Također, gradovima koji posebnu pozornost posvećuju svojim stablima dodjeljuje prestižnu nagradu „Europski grad drveća” (European City of the Trees – ECOT). Ova prestižna nagrada ustanovljena je na konferenciji EAC-a, održanoj u španjolskoj Valenciji 2007. godine, i to s ciljem promicanja europskih gradova koji skrbe o svojim stablima u skladu s preporukama arborističke struke. Ovom se nagradom ujedno potiče pozitivna konkurencija i razmjena dobrih praksi između europskih gradova koji ulažu u podizanje kvalitete života svojih građana kroz skrb o urbanim stablima.

Nagradu „Europski grad drveća“ (European City of the Trees – ECOT) dosad su osvojili sljedeći europski gradovi: belgijski Antwerpen (Anvers) za 2023. godinu, talijanski Meran (2022.), Beč (2021.), Moskva (2019.), nizozemski Apeldoorn (2018.), slovačka Trnava (2017.), švicarski Winterthur (2016.), Tallinn (2015.), Frankfurt na Majni (2014.), Krakov (2013.), Amsterdam (2012.), finski Turku (2011.), Prag (2010.), švedski Malmö (2009.), Torino (2008.) i Valencia (2007.).

  • Drugi po veličini grad u Belgiji dobitnik je nagrade ECOT za 2023. godinu. Antwerpen je vrlo aktivan u gospodarenju urbanim drvećem i tijekom proteklih desetljeća pokrenuo je velik broj inicijativa za drveće. Els van Doesburg, dogradonačelnica Antwerpena, primila je nagradu ECOT 16. lipnja 2023. od predsjednice EAC-a Stefanie Gasperini u ime talijanskog grada Merana, pobjednika 2022. godine. Zamjenica gradonačelnice Merana Katharina Johanna Zeller prenijela je iskrene čestitke u video poruci u kojoj je naglasila važnost visokokvalificiranog gospodarenja stablima u oba grada. © Dries Luyten

Sekcija za urbano šumarstvo pri Hrvatskom šumarskom društvu okuplja stručnjake i znanstvenike iz područja urbanog šumarstva i srodnih disciplina s ciljem zakonskog pozicioniranja ove djelatnosti, a u svrhu definiranja njezine uloge u planiranju i održavanju urbanog drvenastog zelenila. Hrvatsko šumarsko društvo je sa svojom Sekcijom za urbano šumarstvo na 30. godišnjem okupljanju članica EAC-a, održanom u talijanskom Meranu od 9.-12. lipnja 2022., primljeno u punopravno članstvo Europskog vijeća za arborikulturu (European Arboricultural CouncilEAC), kad mu je ujedno povjerena organizacija godišnjeg okupljanja članica EAC-a u Hrvatskoj u lipnju 2024. godine.

Zbog toga je EAC izbor kandidata za nagradu „Europski grad drveća” za 2024. godinu prepustio lokalnim suorganizatorima skupa - Hrvatskom šumarskom društvu i njegovoj Sekciji za urbano šumarstvo. S obzirom da je rok za provedbu nacionalnog natjecanja zainteresiranih gradova vrlo kratak, žiri u sastavu akademik Igor Anić, predsjednik HŠD-a te članovi izv. prof. dr. sc. Vinko Paulić, Oliver Vlainić, Goran Huljenić i Damir Dramalija, odlučio je rukovoditi se kriterijima objavljenim na mrežnoj stranici EAC-a.

Osim što gradovi kandidati moraju biti iz zemlja članica EAC-a, kriteriji za razmatranje prijava su sljedeći:

  • Grad mora imati važeći popis stabala i integrirani plan gospodarenja stablima,
  • Grad mora imenovati rukovodeće mjesto koje je odgovorno za drveće,
  • Prijaviti se mogu gradovi zemlje domaćina godišnje konferencije EAC-a.

  • Sergey Palchikov, predstavnik Grada Moskve koji je nagradu dobio 2019. godine, uručuje nagradu „Europski grad drveća” bečkoj vijećnici Nini Abrahamczik, koja je nagradu primila u listopadu 2021. u ime Jürgena Czernohorszkog, člana gradskog poglavarstva za okoliš. © Wiener Stadtgärten / Houdek

Kriteriji koji će se ocjenjivati za nagradu ECOT za 2024. godinu

Gradovi kandidati moraju imati najmanje jedan održiv i dugoročan projekt vezan uz stabla u trajanju od najmanje tri godine. Projekt može biti u tijeku te bi trebao odražavati smjernice najbolje prakse EAC-a koje pokrivaju sigurnost, orezivanje i sadnju stabala. Također, navedeni projekt trebao bi biti primjer u državi/regiji, predstavljati značajne koristi lokalnoj zajednici, doprinositi širenju znanja i obrazovanja te promicati ciljeve sukladne ciljevima EAC-a.

Tijekom godine dodjele nagrade, posvećenost urbanom drvenastom zelenilu gradovi kandidati trebaju promovirati održavanjem festivala stabala, proslave, konferencije i/ili natjecanja koji poboljšavaju interakciju između građana i njihovih stabala. Pritom je u određenim događanjima potrebno omogućiti sudjelovanje EAC-a.

Također, potrebno je dokazati namjeru pozitivne interakcije i suradnje s dosadašnjim i budućim dobitnicima nagrade, kao i namjeru promicanja svijesti o nagradi i njenim temeljnim ciljevima.

Hrvatsko šumarsko društvo i Sekcija za urbano šumarstvo stoga pozivaju sve gradove koji se žele kandidirati za ovu nagradu da do 19. siječnja 2024. prijave dostave na mail urbano@sumari.hr. Uz prijave je potrebno dostaviti dokaze o ispunjavanju zadanih kriterija. U žiriju ističu kako će se u ovom natječaju ocjenjivati isključivo skrb o urbanim stablima, a ne ostali elementi krajobraznog uređenja urbanih zelenih površina.

Pobjednik natjecanja bit će proglašen za vrijeme održavanja godišnjeg okupljanja članica EAC-a u lipnju 2024. u Hrvatskoj.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Beč“: Europski grad drveća 2024. je Varaždin!

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu Europskog grada drveća 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje Gradu Varaždinu i njegovim građanima, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi koja brine o održavanju gradskog zelenila.

Mali Beč natječe se za nagradu „Europski grad drveća“!

Žiri Europskog vijeća za arborikulturu (European Arboricultural Council - EAC) ovih dana boravi u Hrvatskoj u terenskom posjetu i analizi gradova koji su odabrani za finale ovogodišnjeg izbora za prestižnu nagradu „Europski grad drveća“. U finalu se natječe i Varaždin, koji je u petak 15. ožujka posjetila delegacija u sastavu Jan Goevert (Njemačka), Michal Zelenak (Slovačka) i Jan Willem de Groot (Nizozemska).

Gradu Varaždinu uručena nagrada „Europski grad drveća“

Službena potvrda o osvajanju nagrade „Europski grad drveća 2024.“ na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla je krajem travnja, a sada mu je i uručena na svečanosti u sklopu godišnje konferencije Europskog vijeća za arborikulturu, koja se ovih dana održava u Zadru. Varaždin se time našao u elitnom društvu europskih zelenih metropola nagrađenih za izvrsnost u upravljanju urbanim drvećem.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER