U Zadru održan 4. hrvatski stručni skup o urbanom šumarstvu

Tema ovogodišnjeg skupa bile su urbane šume i gradsko zelenilo kao zelena pluća grada uz naglasak na njihovu rekreativnu i zdravstvenu funkciju

Stručni skup održan je 27. i 28. listopada u organizaciji Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskih šuma, Grada Zadar i Hrvatskog šumarskog društva - Sekcije za urbano šumarstvo uz suorganizatore Zadarsku županiju, poduzeće Nasadi d.o.o. Zadar, JU Natura Jadera, Hrvatsku komoru inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog i Akademiju šumarskih znanosti.

„Zadar je bio sjajan domaćin 4. hrvatskog stručnog skupa o urbanom šumarstvu“, ističu u Sekciji urbanog šumarstva pri Hrvatskom šumarskom društvu. Skup je održan u prostorima Providurove i Kneževe palače, a uz stotinjak sudionika tijekom dva radna dana održano je 25 prezentacija čiji su autori, osim urbanih šumara, bili i krajobrazni arhitekti, agronomi, kineziolozi, geodeti, projektanti i drugi. „To potvrđuje multidisciplinarnost ovog područja, ali i spremnost šumara na suradnju sa svim relevantnim strukama“, navode organizatori Skupa.

„Slijedom toga, urbano šumarstvo može se razvijati u više pravaca, a jedan od značajnijih je istaknut samim naslovom i glavnom temom ovogodišnjeg skupa „Urbane šume - zelena pluća grada“, s naglaskom na rekreativnu i zdravstvenu funkciju urbanih šuma i gradskog zelenila. Već spomenuta multidisciplinarnost nameće potrebu zajedničkog rada stručnjaka različitih struka na razvoju projekta koji će osmisliti nove sadržaje ili unaprijediti postojeće.“ – navode u Sekciji za urbano šumarstvo HŠD-a.

© HŠD Sekcija za urbano šumarstvo

Slijedom sve većeg broja dokaza o promjenama klime i ulozi drvenaste vegetacije u ublažavanju tog utjecaja, smatraju da stručnjaci koji se bave urbanim šumarstvom imaju važnu ulogu kod odabira drvenastih vrsta za zelene površine te njihovog pravilnog održavanja i njege, ali i puno širu ulogu kao spona za povezivanje potreba javnosti s budućim oblikovanjem i korištenjem javnih zelenih prostora.

„Takva znanja i vještine stručnjaka urbanog šumarstva su, prema našem stavu, nezamjenjiva komponenta budućeg i sadašnjeg razvoja zelene infrastrukture u Republici Hrvatskoj. Zajedno s ostalim stručnjacima njihova se znanja i vještine mogu pretočiti u rezultate projekata koje će prepoznati naši sugrađani i svekolika javnost. Stoga vas sve pozivamo na uporan rad na promicanju ove poruke, pri čemu ukazujemo na napore Sekcije za urbano šumarstvo Hrvatskog šumarskog društva, kao i ostalih uključenih partnera da se ta poruka jasnije i glasnije čuje.“ – zaključuju u u Sekciji za urbano šumarstvo HŠD-a.

  • Zadar - Perivoj kraljice Jelene Madijevke najstariji je javni gradski perivoj u Hrvatskoj. Uredio ga je i 16. rujna 1829. godine otvorio tadašnji vojni zapovjednik grada i pasionirani botaničar Franz Ludwig Freiherr von Welden.  © HŠD Sekcija za urbano šumarstvo

Podsjetimo, Sekcija za urbano šumarstvo pri Hrvatskom šumarskom društvu okuplja stručnjake i znanstvenike iz područja urbanog šumarstva i srodnih disciplina s ciljem zakonskog pozicioniranja ove djelatnosti, a u svrhu definiranja njezine uloge u planiranju i održavanju urbanog drvenastog zelenila. Hrvatsko šumarsko društvo je sa svojom Sekcijom za urbano šumarstvo ovog lipnja primljeno u punopravno članstvo Europskog vijeća za arborikulturu (European Arboricultural CouncilEAC), najveće europske organizacije posvećene njezi urbanog drvenastog zelenila. EAC okuplja predstavnike iz brojnih arborističkih organizacija diljem Europe s ciljem podizanja statusa i unaprjeđenja struke, kao i poticanja istraživanja i obrazovanja te uspješnog upravljanja stablima, poboljšanja metoda i načina rada prilikom njege stabala. Također, na 30. godišnjem okupljanju članica EAC-a održanom u talijanskom Meranu od 9.-12. lipnja 2022., Hrvatskom šumarskom društvu povjerena je organizacija godišnjeg okupljanja članica EAC-a u Hrvatskoj 2024. godine.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Beč“: Europski grad drveća 2024. je Varaždin!

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu Europskog grada drveća 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje Gradu Varaždinu i njegovim građanima, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi koja brine o održavanju gradskog zelenila.

Mali Beč natječe se za nagradu „Europski grad drveća“!

Žiri Europskog vijeća za arborikulturu (European Arboricultural Council - EAC) ovih dana boravi u Hrvatskoj u terenskom posjetu i analizi gradova koji su odabrani za finale ovogodišnjeg izbora za prestižnu nagradu „Europski grad drveća“. U finalu se natječe i Varaždin, koji je u petak 15. ožujka posjetila delegacija u sastavu Jan Goevert (Njemačka), Michal Zelenak (Slovačka) i Jan Willem de Groot (Nizozemska).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER