U Sjevernoj Makedoniji završena izgradnja solarne elektrane Novaci

Trenutačno najveća na zapadnom Balkanu

Solarna elektrana „Novaci“ nalazi se u Općini Novaci u južnom dijelu Sjeverne Makedonije, uz granicu s Grčkom, i prostire se na površini od 57 hektara.

„Završili smo izgradnju naše prve fotonaponske elektrane i počinjemo s 25-godišnjom proizvodnjom čiste električne energije.“ – navodi se u priopćenju tvrtke Mey Energy.

Nova solarna elektrana „Novaci“, snage 55 MW, prostire se na površini od 57 hektara i sa svojih 101 062 instaliranih panela trenutačno je najveća na zapadnom Balkanu. Izgrađena je u roku od deset mjeseci i to u neposrednoj blizini rudnika ugljena Suvodol i termoelektrane REK Bitola. Tvrtka Mey Energy, osnovana 2020. godine, objavila je kako će s proizvodnjom električne energije početi do kraja mjeseca.

© Mey Energy

Planirana godišnja proizvodnja električne energije od 85 000 MWh ekvivalentna je potrošnji energije 30 000 kućanstava Sjeverne Makedonije. Izgradnja solarne elektrane stajala je 40 milijuna eura, a njen životni vijek procjenjuje se na 25 godina.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Sjeverna Makedonija će instalirati plutajuće solarne elektrane unutar mreže za navodnjavanje

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Sjeverne Makedonije potpisalo je ugovor s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske i konzultantskom tvrtkom Globatek o realizaciji još jednog značajnog kapitalnog projekta u području navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Riječ je o izradi tehničke studije za integraciju plutajućih fotonaponskih postrojenja u Nacionalnu mrežu navodnjavanja.

Statkraft preuzima portfelj projekata Neoena u Hrvatskoj

Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljive energije, uspješno je preuzeo hrvatski portfelj projekata francuske tvrtke za obnovljive izvore energije Neoen. Akvizicija je dobila sva regulatorna odobrenja, što je omogućilo integraciju Neoenovog portfelja u Statkraftovo poslovanje u Hrvatskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER