Sjeverna Makedonija će instalirati plutajuće solarne elektrane unutar mreže za navodnjavanje

Projekt integracije plutajućih fotonaponskih postrojenja još je jedan značajan kapitalni projekt u području navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta u Sjevernoj Makedoniji

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Sjeverne Makedonije potpisalo je ugovor s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske i konzultantskom tvrtkom Globatek o realizaciji još jednog značajnog kapitalnog projekta u području navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Riječ je o izradi tehničke studije za integraciju plutajućih fotonaponskih postrojenja u Nacionalnu mrežu navodnjavanja.

Jučerašnje potpisivanje ugovora uslijedilo je nakon što je na sjednici Vlade Sjeverne Makedonije dana 9. siječnja 2024. godine usvojen izvještaj kojim Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predlaže osiguranje bespovratnih sredstva za izradu tehničke studije za integraciju plutajućih fotonaponskih postrojenja u Nacionalnu mrežu za navodnjavanje.

Sporazum o postavljanju solarnih elektrana u okviru Nacionalne mreže za navodnjavanje u Sjevernoj Makedoniji potpisali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ljupčo Nikolovski, veleposlanik Kraljevine Španjolske Jose Luis Lozano Garcia i predstavnici tvrtke Globatek, ističe se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Sjeverne Makedonije.

Prilikom potpisivanja ugovora ministar Ljupčo Nikolovski izjavio je da je riječ o bespovratnim sredstvima, potpori u okviru Mehanizma za oporavak i otpornost EU-a, koje u iznosu od 765 158 eura osigurava Ministarstvo industrije, trgovine i turizma Kraljevine Španjolske.

Aktivnosti predviđene ugovorom provodit će se u tri faze

Aktivnosti koje će se financirati bespovratnim sredstvima podijeljene su u tri faze, od kojih prva predviđa utvrđivanje lokacija za postavljanje plutajućih fotonaponskih postrojenja. Druga faza uključuje izradu idejnog projekta i studije izvodljivosti, a treća izradu projektnih prijedloga za postavljanje plutajućih solarnih elektrana.

Nikolovski je istaknuo kako se ova vrsta tehnologije već koristi u nekoliko europskih zemalja, poput Španjolske i Belgije. „Instalirane elektrane uglavnom se koriste u sektoru navodnjavanja i njima upravljaju tvrtke koje se bave tim poslom. Kao rezultat toga, poljoprivredni sektor postaje neovisniji i održiviji“, dodao je ministar Ljupčo Nikolovski.

Ministar Nikolovski je u svom obraćanju kazao se kako kroz ovaj projekt dodatno ulaže u razvoj i modernizaciju nacionalnog sustava za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, izravno pomažući proizvodnju svakog pojedinog poljoprivrednika.

„Nema stabilne poljoprivrede, bez stabilnog i suvremenog sustava navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Ulaganje u vodoopskrbne objekte jedan je od naših ključnih prioriteta u radu ministarstva. Državnim sredstvima gradimo nove brane i sustave za navodnjavanje, ali i sredstvima koja osigurava Europska unija“, dodao je ministar Nikolovski.

Podsjetimo, Sjeverna Makedonija već ima jednu solarnu elektranu u sklopu sustava navodnjavanja jer je JP Hidrosistem Streževo iz Bitola nedavno pustilo u rad postrojenje na brani Streževo.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Neoen će u Poličniku kraj Zadra graditi još jednu sunčanu elektranu

U Općini Poličnik će od 23. siječnja do 21. veljače 2023. biti otvorena javna rasprava o ekološkoj prihvatljivosti Sunčane elektrane Poličnik, koja se planira izgraditi u tamošnjoj Poslovnoj zoni Grabi, izvijestio je portal 057info.hr.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER