Osijek među prvima u Hrvatskoj uveo aplikaciju kojom brigu o svojim stablima podiže na još višu raznu

Aplikacija Check Trees služit će i građanima jer će im biti dostupni podaci o svim zahvatima na stablima, od sadnje, njege i različitih vrsta orezivanja do sidrenja krošnji i podzemnog sidrenja

S ciljem podizanja razine brige o stablima na javnim površinama, Grad Osijek i Unikom počeli su koristiti aplikaciju Check Trees, svojevrsni „zdravstveni karton“ stabala i bazu podataka. Nova aplikacija služi za inventarizaciju i mapiranje stabala, a stručnjacima omogućava preglede stabala na terenu i unos podataka izravno u aplikaciju.

Proračunom Grada Osijeka za skrb o zelenilu i održavanje zelenih površina ove godine predviđena su sredstva u visini od 2,1 milijun eura ili 36 posto više u odnosu na 2021. godinu. Tada je na području grada posađeno 600 stabala, a ove godine planirana je sadnja gotovo dvije tisuće stabala, izvijestili su iz osječke gradske uprave povodom predstavljanja aplikacije Check Trees u jednom od najljepših hrvatskih parkova – osječkom Sakuntalinom parku.

  • Iva Matačić, magistra urbanoga šumarstva iz osječke komunalne tvrtke Unikom i Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka © Grad Osijek

„Ova aplikacija je 'zdravstveni karton' svakog stabla na javnoj površini u gradu Osijeku, što će svakako doprinijeti još većoj brizi o zelenilu na području grada jer će, između ostalog, i javnost imati uvid doslovno o svakom stablu na području Osijeka. Riječ je o najsuvremenijoj aplikaciji na svijetu, kojom stvaramo jednu bazu podataka, odnosno nadogradnju na GIS zeleni katastar.“ – izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

„Kada sam postao gradonačelnik 2021. godine na području grada zasađeno je 600 stabala, a mi ćemo ove godine zasaditi gotovo 2 000 stabala. Nedavno nam je prošao projekt ozelenjavanja javnih površina u sklopu kojeg ćemo zasaditi 1 700 stabala. Projekt je vrijedan oko 697.000 eura, od čega je čak 80 posto sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.“ – dodao je gradonačelnik Radić.

 

  • Ove godine na području grada Osijeka posadit će se gotovo dvije tisuće stabala © Grad Osijek

Unapređenje brige o gradskim stablima

„Prateći najnovije svjetske trendove, u suradnji sa strukom, starija stabla zalijevat će se četiri puta godišnje kako bi se održala njihova vitalnost. Krećemo s analizom tla, kao i s novim metodama sidrenja stabala kako bi se spriječio njihov lom, a u skladu s najnovijim preporukama i istraživanjima struke“, kazao je gradonačelnik Ivan Radić, istaknuvši kako je Osijek grad zelenila koji ima više parkova nego trgova, kao i najljepši park u Hrvatskoj te je dvije godine zaredom proglašen hrvatskim Eco-Cityjem.

  • Iva Matačić, magistra urbanoga šumarstva iz osječke komunalne tvrtke Unikom © Grad Osijek

O važnosti aplikacije Check Trees govorila je Iva Matačić, magistra urbanoga šumarstva iz gradske tvrtke Unikom.

„Aplikacija je izuzetno bitna zato što sve više usavršavamo metode praćenja stabala pa nam služi za inventarizaciju i mapiranje stabala na samom terenu. Možemo raditi preglede i izravno unositi podatke u aplikaciju, a povezani smo preko GPS-a pa su odstupanja minimalna. Aplikacija se može formirati u obliku portala kojem i građani mogu pristupiti te vidjeti informacije i podatke, odnosno 'zdravstveni karton' svakog stabla. S obzirom na to da imamo iznimno puno upita vezanih uz različite zahvate na stablima, uvijek nam je drago odgovoriti na svaki upit, no građani će od sada sami moći sami pogledati sve što ih zanima o stablima. Sve zahvate, od sadnje stabala, njege, orezivanja, sidrenja i drugih, unosimo u aplikaciju i ti će podaci biti javno dostupni.“ – rekla je Iva Matačić.

Trenutačno je aplikacijom mapirano 150 stabala u Sakuntalinom parku i dijelu Europske avenije, a do kraja godine bit će ih evidentirano oko dvije tisuće.

Grad Osijek / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uz sadnju rekordnih 40 000 stabala, Pariz će ove zime dobiti i dvije urbane šume!

Ove zime u Parizu će se posaditi čak 40 000 stabala ili gotovo dvostruko više nego tijekom prošle jeseni i zime kada je posađen rekordan broj od 25 000 stabala. Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo nastavlja sa zelenom transformacijom Pariza, pretvara ga u vrtni grad i omogućuje pristup prirodi svim Parižankama i Parižanima.

Gradu Varaždinu uručena nagrada „Europski grad drveća“

Službena potvrda o osvajanju nagrade „Europski grad drveća 2024.“ na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla je krajem travnja, a sada mu je i uručena na svečanosti u sklopu godišnje konferencije Europskog vijeća za arborikulturu, koja se ovih dana održava u Zadru. Varaždin se time našao u elitnom društvu europskih zelenih metropola nagrađenih za izvrsnost u upravljanju urbanim drvećem.

Mali Beč natječe se za nagradu „Europski grad drveća“!

Žiri Europskog vijeća za arborikulturu (European Arboricultural Council - EAC) ovih dana boravi u Hrvatskoj u terenskom posjetu i analizi gradova koji su odabrani za finale ovogodišnjeg izbora za prestižnu nagradu „Europski grad drveća“. U finalu se natječe i Varaždin, koji je u petak 15. ožujka posjetila delegacija u sastavu Jan Goevert (Njemačka), Michal Zelenak (Slovačka) i Jan Willem de Groot (Nizozemska).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER