Bečki Praterstern dobio prvo međunarodno priznanje

Nova bečka zelena oaza u potpunosti je izmijenila ovaj dio Beča

Obnovljeni i značajno ozelenjeni trg Praterstern otvoren je u kolovozu 2022. Ovo važno prometno čvorište pretvoreno je u zeleni otok svježine i predstavlja još jedan primjer uspješne provedbe mjera kojima bečka gradska uprava smanjuje učinak urbanih toplinskih otoka. Te napore prepoznala je i njemačka Zaklada „Živi grad“ koja je Praterstern nagradila u kategoriji „Najljepši kolodvorski okoliš“.

Zelena transformacija bečkog Pratersterna dobila je pozitivne reakcije i izvan granica Austrije, a obnovljeni trg sada službeno ima i prvu međunarodnu nagradu za najljepši kolodvorski okoliš. Njemačka Zaklada „Živi grad“ (Stiftung „Lebendige Stadt“) nagradila je transformaciju bečkog Pratersterna u novu bečku zelenu oazu kojom se smanjuje učinak urbanih toplinskih otoka i Gradu Beču dodijelila nagradu u kategoriji „Najljepši kolodvorski okoliš“ za 2024. godinu.

Plan obnove i intenzivnog ozelenjavanja donedavno izuzetno frekventnog kružnog toka bečkog Pratersterna predstavljen je krajem veljače 2021. godine, a novouređeni trg otvoren je 23. kolovoza 2022. u nazočnosti predstavnika Grada Beča, gradskog okruga Leopoldstadt i tvrtke ÖBB-Infrastruktur, partnera na projektu. Brojni prolaznici već dvije godine svakodnevno koriste njegove zelene površine, odmaraju se u hladu stabala ili ovdje provode pauzu za ručak.

  • © PID / Christian Fürthner

S više od stotinu stabala, širenjem zelenih površina na sadašnjih 8000 m² te uređenjem novih vodenih površina, obnovljeni javni prostor dobio je sve elemente klimatski prihvatljivog urbanog dizajna te svim Bečanima i posjetiteljima grada nudi mogućnost ugodnog boravka i opuštanja u novoj gradskoj zelenoj oazi. Uz 80 novih stabala, posađeno je i 13 velikih platana koje svojim krošnjama osiguravaju hlad, a korištenjem inovativnog koncepta „grada spužve“ stabla dobivaju najbolje uvjete za napredovanje i rast. Ovaj način sadnje stablima osigurava dovoljno prostora za korijenje njihovim međusobnim povezivanjem pod zemljom, čak i ispod popločanog područja. Time, kao i samim širenjem zelenih površina, znatno je povećan kapacitet tla za upijanje i pohranjivanje kišnice, kao i bolja opskrba drveća vodom.

  • © MA28 / Christian Fürthner

Novi trg službeno je otvoren puštanjem u rad nove podne fontane izgrađene na površini od 500 m² u obliku zvijezde oko spomenika austrijskom admiralu Wilhelmu Freiherru von Tegetthoffu, kojom je naglašen izvorni izgled Pratersterna. Fontana je opremljena s više od 330 mlaznica za vodu i vodenom maglicom osigurava osvježenje i stvaranje ugodne mikroklime, ali i zabavu i dječju igru tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

„Drago mi je zbog ove nagrade, a još više zbog uspješnog redizajna u koji su sudjelovali mnogi Bečani i Bečanke. Nakon dvije godine sada možemo vidjeti što je ovaj redizajn zapravo postigao: neugledan tranzitni prostor postao je živahan i popularan otvoreni prostor. Danas mnogi ljudi koriste zelene površine, odmaraju se u hladu ili ovdje provode pauzu za ručak. Praterstern je postao i novi prostor za održavanje brojnih manifestacija, a tijekom vrućih ljetnih dana djeca se mogu zabaviti igrajući se na podnoj fontani. Prije nekoliko godina sve je to bilo potpuno nezamislivo!“ – kazala je Ulli Sima, bečka gradska vijećnica zadužena za urbano planiranje i mobilnost.

  • Svečana dodjela nagrada Zaklade „Lebendige Stadt“ - Slijeva nadesno: Friedrich Janka, Alexander Otto, Evelin Schmidt, Kristina Frank i dr. Andreas Mattner © Ulrik Eichentopf | Stiftung „Lebendige Stadt“

Zaklada „Živi grad“ (Stiftung „Lebendige Stadt“), koju je utemeljio hamburški poduzetnik i pokrovitelj Alexander Otto, nagrađuje projekte koji imaju poseban „karakter najbolje prakse“ i preporučuju su se za primjenu u drugim gradovima. Za ovogodišnju nagradu prijavilo se ukupno 77 gradova iz Njemačke i susjednih zemalja, a među nagrađenima su njemački gradovi Wuppertal, Burg (Saska-Anhalt), Königsee (Türingen) i austrijski Beč. Ukupni fond nagrada Zaklade vrijedan je 30.000 eura.

„Željeznički kolodvori i njihov neposredan okoliš najbolja su posjetnica grada. Ponegdje su to i neugledni prostori koji se izbjegavaju zbog nesigurnosti i straha. Naši pobjednici pokazuju kako se okoliš kolodvora može atraktivno dizajnirati i kvalitetnim upravljanjem pretvoriti u mjesto ugodnog boravka.” – izjavio je Alexander Otto, predsjednik Upravnog odbora Zaklade „Živi grad”.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljetne vrućine lakše se podnose uz igru vode i hlad stabala

Praterstern, jedno od najfrekventnijih prometnih čvorišta u Beču, u posljednjih godinu dana u potpunosti se transformirao u zeleni otok svježine koji predstavlja još jedan primjer uspješne provedbe mjera kojima se bečka gradska uprava bori protiv učinka urbanih toplinskih otoka.

Predstavljen novi izgled bečkog trga Praterstern

Trenutačno izuzetno frekventan kružni tok bečkog Pratersterna do ljeta 2022. godine postat će nova gradska zelena oaza s dvostruko većom zelenom površinom. Nakon glasne kritike upućene iz redova bečkih Zelenih, „optužena“ Ulli Sima, koja je u bečkoj gradskoj upravi zadužena za inovacije, urbanističko planiranje i mobilnost, ponovno je revidirala plan obnove ovog trga nakon stupanja na dužnost prošle jeseni.

Beč nastavlja s obnovom i ozelenjavanjem trgova i ulica

Plan obnove i intenzivnog ozelenjavanja bečkog Pratersterna predstavljen je u veljači prošle godine, radovi su u tijeku, a sada se najavljuje i obnova drugih bečkih trgova i ulica u njegovoj neposrednoj blizini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER