Ljetne vrućine lakše se podnose uz igru vode i hlad stabala

U nepunih godinu dana od otvaranja, obnovljeni Praterstern je s dvostruko više drveća i zelenih površina te puno osvježavajuće vode u potpunosti izmijenio ovaj dio Beča

Praterstern, jedno od najfrekventnijih prometnih čvorišta u Beču, u posljednjih godinu dana u potpunosti se transformirao u zeleni otok svježine koji predstavlja još jedan primjer uspješne provedbe mjera kojima se bečka gradska uprava bori protiv učinka urbanih toplinskih otoka.

Do prije godinu dana izuzetno frekventan kružni tok bečkog Pratersterna redizajniran je, ozelenjen i rashlađen pod motom „Raus aus dem Asphalt“. Da je Beč grad sa sve manje asfalta potvrđuje i ovaj trg u okrugu Leopoldstadt čije su zelene površine udvostručene na 8.000 m², a broj stabala povećan na više od stotinu. Kao i na drugim bečkim javnim površinama koje su obnovljene i ozelenjene posljednjih godina, i na Pratersternu su posađena stabla starija od 25 godina i uzgojena u bečkim rasadnicima, tako da već imaju prilično velike krošnje te osiguravaju hlad i zasjenjenost prostora.

„Uklanjamo asfalt, ozelenjavamo i rashlađujemo cijeli grad. Jedan od naših najuspješnijih projekata svakako je Praterstern koji je nakon redizajna gotovo neprepoznatljiv. Osim bogatog zelenila i raznobojnog mirisnog bilja, u ovim vrućim ljetnim danima posebno oduševljava nova podna fontana izgrađena na površini od 500 m²“, kazala je vijećnica Gradskog vijeća Ulli Sima.

  • Vijećnica bečkog Gradskog vijeća Ulli Sima na Pratersternu © PID / Christian Fürthner

Zadivljujući je i 2,5 metara širok zeleni prsten koji se oko Pratersterna širi na ukupnoj površini od 1400 m². Na njemu su uređene blago podignute gredice s travama, medonosnim biljem i malim grmljem prilagođenim urbanoj klimi. Za sadnju su odabrane biljke koje su otporne na toplinu, sušne uvjete i sol na cesti u zimskim uvjetima. Višegodišnje bilje svojom promjenjivom igrom boja nudi atraktivan izgled tijekom cijele godine, a u ljetnom izdanju s ehinaceom i mirisnom lavandom trenutačno oblikuje prelijep niz žuto ljubičaste boje, koji također služi kao „psihološka zaštita od buke“ jer zaklanja pogled na promet.

 

  • Tijekom vrućih dana s temperaturama zraka iznad 30 °C, Praterstern je sa svojim užarenim asfaltom bio žarište vrućine. Sada je to novi otok svježine s dvostruko više stabala i zelenih površina. © MA28 / Christian Fürthner

Koncept „grada spužve“ i drveće koje dobro podnosi urbanu klimu

Inovativni koncept „grada spužve“ drveću omogućuje dovoljno prostora za korijenje, čak i ispod popločenih površina i to njihovim međusobnim povezivanjem pod zemljom. Time, kao i samim širenjem zelenih površina, znatno je povećan kapacitet tla za upijanje i pohranjivanje kišnice, osiguravajući tako kvalitetniju opskrbu drveća vodom. U zimskim mjesecima jednostavan sustav preklopnika usmjerava vodu napunjenu solju izravno u kanalizaciju. Ukupno je na ovaj način posađeno 55 novih stabala, čime je Praterstern posao idealno mjesto za odmor i opuštanje te rekreaciju lokalnog stanovništva.

  • Novi trg službeno je otvoren 23. kolovoza 2022. puštanjem u rad nove podne fontane izgrađene na površini od 500 m² u obliku zvijezde oko spomenika austrijskom admiralu Wilhelmu Freiherru von Tegetthoffu, kojom je naglašen izvorni izgled Pratersterna. Fontana je opremljena s više od 330 mlaznica za vodu i vodenu maglicu čime se osigurava osvježenje i stvaranje ugodne mikroklime, ali i zabava tijekom vrućih ljetnih mjeseci. © MA28 / Christian Fürthner

Voda je važan element bečkog javnog prostora

Spomenik austrijskom admiralu Wilhelmu Freiherru von Tegetthoffu, koji se nalazi nasuprot ulice Praterstraße, nekad je činio središte trga, ali je zbog brojnih proširenja trga u prošlosti bio sve više pomaknut u stranu. Sada spomenik služi kao novi važan element za hlađenje i pročišćavanje zraka jer je oko njega na 500 četvornih metara uređena vodena površina u obliku zvijezde, kojom je naglašen izvorni izgled Pratersterna. Vrhovi zvijezde služe kao putokazi i usmjeravaju prolaznike prema važnim znamenitostima i lokalnim rekreacijskim područjima u Beču, a voda iz mlaznica raspršuje se ovisno o temperaturi i dobu godine te stvara ugodan žubor, ali što je još važnije – ugodniju mikroklimu.

Trenutačno najveća vodena površina ove vrste u Beču veseli Bečanke i Bečane svih životnih dobi, a prskanje vode se po potrebi može isključiti čime se otvara mogućnost korištenja ovog dijela trga za razna kulturna i druga događanja. Tako se do kraja srpnja svakog četvrtka u poslijepodnevnim satima na Pratersternu održava bogat kulinarski i zabavni program.

 

  • Uz klasične klupe postavljen je i novi urbani namještaj posebno oblikovan za ovu namjenu. Riječ je o klupama eliptičnog oblika ili „Pratoidama“ koje okružuju drveće, a raspoređene su na način da omogućuju pogled u svim smjerovima. Korištena su tri različita modela koja su noću osvijetljena odozdo kako bi se povećao osjećaj sigurnosti. © PID / Christian Fürthner

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Pariz“ u bečkom Alsergrundu

Središnji dio bečke ulice Servitengasse postat će pješačka zona, dok će se u gornjem dijelu ulice provesti mjere smirivanja prometa. Najavljena je sadnja jedanaest novih stabala i uređenje dodatnih zelenih površina, a javna površina popločat će se svijetlim betonskim pločama koje sprječavaju zagrijavanje tijekom vrućih ljetnih dana. Završetak radova očekuje se do studenog ove godine.

Predstavljen novi izgled bečkog trga Praterstern

Trenutačno izuzetno frekventan kružni tok bečkog Pratersterna do ljeta 2022. godine postat će nova gradska zelena oaza s dvostruko većom zelenom površinom. Nakon glasne kritike upućene iz redova bečkih Zelenih, „optužena“ Ulli Sima, koja je u bečkoj gradskoj upravi zadužena za inovacije, urbanističko planiranje i mobilnost, ponovno je revidirala plan obnove ovog trga nakon stupanja na dužnost prošle jeseni.

Bečki Praterstern dobio prvo međunarodno priznanje

Obnovljeni i značajno ozelenjeni trg Praterstern otvoren je u kolovozu 2022. Ovo važno prometno čvorište pretvoreno je u zeleni otok svježine i predstavlja još jedan primjer uspješne provedbe mjera kojima bečka gradska uprava smanjuje učinak urbanih toplinskih otoka. Te napore prepoznala je i njemačka Zaklada „Živi grad“ koja je Praterstern nagradila u kategoriji „Najljepši kolodvorski okoliš“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER