Dana 11. svibnja održat će se treće izdanje akcije „Rim se brine o Rimu“

Dan posvećen kolektivnoj brizi o rimskom javnom prostoru uz sudjelovanje građana i članova raznih udruga i volonterskih organizacija

Građani Rima ponovno se pozivaju na sudjelovanje u velikoj ekološkoj akciji „Roma cura Roma“ („Rim se brine o Rimu“) koja će se održati u subotu 11. svibnja 2024. Treću godinu zaredom Rimljani će u suradnji s brojnim udrugama i partnerskim tvrtkama Grada Rima ovaj dan posvetiti čišćenju ulica, trgova, parkova i zelenih površina te zajedno odati počast i iskazati ljubav svom gradu.

Treće izdanje akcije „Roma cura Roma“ („Rim se brine o Rimu“) održat će se 11. svibnja u organizaciji Grada Rima i Odjela za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom Grada Rima. Akcija se organizira u suradnji s udrugama Retake, WWF Lazio, Plastic Free, FAI, ACLI, CSV Lazio, Good Deeds Day, AGESCI, MASCI i dr., a u njoj sudjeluju i predstavnici Uprave za zaštitu okoliša, civilne zaštite i lokalne policije, kao i radnici komunalne tvrtke AMA Roma koji će, kao i prošle dvije godine, pružiti svu potrebnu tehničku i logističku podršku.

Iako su za poslove čišćenja i održavanja javnih površina nadležne komunalne službe Grada Rima, dodatnim angažmanom građana i njihovim zajedničkim djelovanjem može se postići puno više. Osim uklanjanja naljepnica s prometnih znakova, održavanja i uljepšavanja žardinjera, čišćenja cvjetnih gredica te uklanjanja natpisa sa zidova i urbane opreme, akcijom se želi postići bolje funkcioniranje odvojenog prikupljanja otpada i podići svijest o važnosti očuvanja okoliša, a grad učiniti još ljepšim, čistijim i ugodnijim.

Akcija je prvi put organizirana 9. travnja 2022. godine kada je zahvaljujući sudjelovanju preko 14 000 građana te 395 udruga i volonterskih organizacija diljem Rima izvršeno ukupno 457 aktivnosti. Prošlogodišnje izdanje akcije okupilo je više od 15 000 građana koji su uz članove 323 udruge izvršili 432 aktivnosti čišćenja.

Osim prijave za sudjelovanje u akciji, udruge, mjesni odbori, skupine građana i pojedinci putem stranice www.romacura.roma.it mogu predložiti aktivnosti i intervencije u javnom prostoru, a procedura je vrlo jednostavna zahvaljujući interaktivnoj karti grada Rima. Svi prijedlozi registriraju se na stranici i uključuju u popis planiranih aktivnosti i intervencija, čime se građanima pružaju brojne mogućnosti za sudjelovanje.

Rok za predlaganje aktivnosti i lokacija čišćenja je 6. svibnja, a grupe građana ili pojedinci koji se žele prijaviti za sudjelovanje u već zakazanim aktivnostima to mogu učiniti do 9. svibnja.

„S trećim izdanjem akcije želimo ponoviti i poboljšati izvanredan uspjeh koji smo postigli prethodnih godina. Akcija će se i ove godine održati uz sudjelovanje 400 udruga i volonterskih organizacija, a diljem grada održat će se brojne kolektivne akcije čišćenja, uređenja cvjetnih gredica i zelenih površina, obnove klupa i ostalog urbanog mobilijara, kao i čišćenja plaža i obale Tibera. I ove godine želimo da „Roma cura Roma“ bude veliki gradski događaj za širenje dobre prakse održivosti, kao što su pravilno razvrstavanje otpada, promicanje kulture kružnog gospodarstva kroz ponovnu upotrebu i recikliranje, smanjenje količine otpada od hrane i odgovorno korištenje vode. Također, ovom akcijom želimo unaprijediti suradnju između gradske uprave i građana te podizati svijest o važnosti zajedničkog rada i sudjelovanja, brige o gradskoj imovini kao općem dobru i čimbeniku društvene kohezije i poboljšanja kvalitete života.“ – izjavila je Sabrina Alfonsi, gradska vijećnica za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rim donosi svoj prvi glavni plan za drveće

Zaštita, obnova i širenje zelenila tri su glavne odrednice novog Glavnog plana Grada Rima za provedbu intervencija na zaštiti, regeneraciji i širenju gradskih zelenih površina te ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama na urbanom području glavnog talijanskog grada.

Dana 15. travnja održat će se drugo izdanje akcije „Rim se brine o Rimu“

U organizaciji gradonačelnika Rima Roberta Gualtierija i Odjela za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom Grada Rima, u subotu 15. travnja 2023. održat će se drugo izdanje akcije „Roma cura Roma“ („Rim se brine o Rimu“) u kojoj građani i udruge zajedno čiste i uređuju rimske ulice, trgove i zelene površine.

U trećem izdanju akcije „Rim se brine o Rimu“ sudjelovalo 16 tisuća građana

Ovogodišnja ekološka akcija „Roma cura Roma“ („Rim se brine o Rimu“) održana je u subotu 11. svibnja. Treću godinu zaredom Rimljani su u suradnji s brojnim udrugama i partnerskim tvrtkama Grada Rima ovaj dan posvetili čišćenju ulica, trgova, parkova i zelenih površina te zajedno odali počast i iskazali ljubav svom gradu.

U Rimu počelo postavljanje novog modela uličnih kanti

Postavljanje prvih 210 novih „Cestò“ uličnih kanti za otpad počelo je duž ulice Via dei Fori Imperiali u središtu grada. Ovaj model dizajniran je isključivo za Rim, a na području cijelog grada postavit će se njih ukupno 18.000.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER