U trećem izdanju akcije „Rim se brine o Rimu“ sudjelovalo 16 tisuća građana

„Roma Cura Roma“: Velik uspjeh akcije posvećene kolektivnoj brizi o rimskom javnom prostoru uz sudjelovanje građana i članova raznih udruga i volonterskih organizacija

Ovogodišnja ekološka akcija „Roma cura Roma“ („Rim se brine o Rimu“) održana je u subotu 11. svibnja. Treću godinu zaredom Rimljani su u suradnji s brojnim udrugama i partnerskim tvrtkama Grada Rima ovaj dan posvetili čišćenju ulica, trgova, parkova i zelenih površina te zajedno odali počast i iskazali ljubav svom gradu.

U akciji je ove godine sudjelovao dosad najveći broj Rimljanki i Rimljana. Oko 16 000 građana i članova raznih udruga i volonterskih organizacija prijavilo se za ukupno 328 prijavljenih aktivnosti i intervencija u javnom prostoru svih rimskih općina. Ovogodišnja akcija „Roma cura Roma“ („Rim se brine o Rimu“) održana je 11. svibnja u organizaciji Grada Rima i Odjela za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom Grada Rima te u suradnji s udrugama Retake, WWF Lazio, Plastic Free, FAI, ACLI, CSV Lazio, Good Deeds Day, AGESCI, MASCI i dr. U akciji već tradicionalno sudjeluju i predstavnici Uprave za zaštitu okoliša, civilne zaštite i lokalne policije, kao i radnici komunalne tvrtke AMA Roma koji su, kao i prošle dvije godine, pružili tehničku i logističku podršku.

Osim brojnih akcija čišćenja ulica, trgova i zelenih površina, organizirane su i aktivnosti uklanjanja grafita, čišćenja urbane opreme te uređenja vrtova, parkova i školskih dvorišta, ali i vođeni obilasci povijesne i krajobrazne baštine glavnog grada Italije.

Briga o okolišu i podizanje ekološke svijesti

U ovogodišnjoj akciji prvi put sudjelovala je i rimska delegacija Talijanskog fonda za okoliš (Fondo per l'Ambiente Italiano – FAI), neprofitne organizacije koja djeluje zahvaljujući potpori građana, tvrtki i institucija za zaštitu talijanske povijesne, umjetničke i krajobrazne baštine. Osnovan 1975. godine po uzoru na British National Trust, FAI štiti, obnavlja i unapređuje talijansku kulturnu i prirodnu baštinu te je prezentira javnosti, a ove je godine svoj doprinos ovoj akciji dao organizacijom besplatnog obilaska kompleksa San Cosimato u rimskoj četvrti Trastevere.

„Naša zadaća je da se brinemo o okolišu te istovremeno pridonositi jačanju veza između udruga, građana i institucija te svih subjekata koji se brinu o Rimu i njegovoj zelenijoj budućnosti. Ova akcija predstavlja jedan od načina jačanja građanskog osjećaja i osjećaja zajedništva svakog od nas.“ – izjavila je Lidia Borzì, predsjednica ACLI Rim, jednog od suorganizatora akcije.

Građani protiv plastičnog onečišćenja

„Uz neprocjenjivu snagu volontiranja, stotine lokacija diljem glavnog grada sada su bolja mjesta zahvaljujući ovom velikom rimskom događaju. Zahvaljujemo svim građanima koji su sudjelovali u akciji i omogućili njezin uspjeh“ – kazao je Roberto Scacchi, predsjednik Legambiente Lazio.

„Organizirali smo sedam događaja od središta do periferije grada s ciljem podizanja svijesti o važnosti borbe protiv onečišćenja plastikom. Građani Rima sudjelovali su u konkretnim akcijama kojima su najljepši grad na svijetu učinili još ljepšim.“ – izjavio je Paolo D'Antoni, predstavnik organizacije Plastic Free odv Onlus.

„Vjerujemo da su volonterske inicijative temelj za poticanje brige o očuvanju okoliša. To posebno vrijedi kad se akcije organiziraju u glavnom gradu Italije i u nekoj od glavnih europskih metropola. Iskustvo nas uči da se građani rado uključuju u kolektivne akcije čišćenja, a institucije im zauzvrat moraju olakšati sudjelovanje i osigurati potrebne alate te poticati društvenu angažiranost.“ –  poručio je Dante Caserta iz WWF Italije.

Rimska gradska uprava ovom akcijom također želi postići bolje funkcioniranje odvojenog prikupljanja otpada i podići svijest o važnosti očuvanja okoliša, a grad učiniti još ljepšim, čistijim i ugodnijim. Podsjetimo, akcija „Roma cura Roma“ prvi je put organizirana 9. travnja 2022. godine kada je zahvaljujući sudjelovanju preko 14 000 građana te 395 udruga i volonterskih organizacija diljem Rima izvršeno ukupno 457 aktivnosti. Prošlogodišnje izdanje akcije okupilo je više od 15 000 građana koji su uz članove 323 udruge izvršili 432 aktivnosti čišćenja.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Studio Labics pobijedio na međunarodnom natječaju za redizajn područja carskih foruma u Rimu

Trajanova tržnica - Muzej carskih foruma (Mercati di Traiano - Museo dei Fori Imperiali) bio je idealan prostor za predstavljanje pobjedničkog idejnog rješenja za reorganizaciju središnjeg rimskog arheološkog područja i stvaranje nove arheološke šetnice na području carskih foruma. Na natječaju raspisanom početkom listopada prošle godine pobijedio je rad rimske arhitektonske tvrtke Studio Labics koju vode Maria Claudia Clemente i Francesco Isidori.

Dana 11. svibnja održat će se treće izdanje akcije „Rim se brine o Rimu“

Građani Rima ponovno se pozivaju na sudjelovanje u velikoj ekološkoj akciji „Roma cura Roma“ („Rim se brine o Rimu“) koja će se održati u subotu 11. svibnja 2024. Treću godinu zaredom Rimljani će u suradnji s brojnim udrugama i partnerskim tvrtkama Grada Rima ovaj dan posvetiti čišćenju ulica, trgova, parkova i zelenih površina te zajedno odati počast i iskazati ljubav svom gradu.

Dana 15. travnja održat će se drugo izdanje akcije „Rim se brine o Rimu“

U organizaciji gradonačelnika Rima Roberta Gualtierija i Odjela za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom Grada Rima, u subotu 15. travnja 2023. održat će se drugo izdanje akcije „Roma cura Roma“ („Rim se brine o Rimu“) u kojoj građani i udruge zajedno čiste i uređuju rimske ulice, trgove i zelene površine.

U Rimu počelo postavljanje novog modela uličnih kanti

Postavljanje prvih 210 novih „Cestò“ uličnih kanti za otpad počelo je duž ulice Via dei Fori Imperiali u središtu grada. Ovaj model dizajniran je isključivo za Rim, a na području cijelog grada postavit će se njih ukupno 18.000.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER