Nissa la Bella: U Nici se sljedećeg tjedna otvara obnovljeni Armenski vrt

Novi otok svježine i veza između zelenila vrtnog grada i plavetnila Mediterana

U Nici će se u četvrtak 16. svibnja svečano otvoriti obnovljeni Armenski vrt (Jardin de l’Arménie) – novi zeleni otok svježine u srcu ovog prelijepog francuskog grada. Povodom obilježavanja stote obljetnice rođenja Charlesa Aznavoura (22. svibnja 1924.) u vrtu će se u nazočnosti njegovog sina Mische otkriti i spomenik tom legendarnom francuskom umjetniku.

Projektom obnove Armenskog vrta (Jardin de l’Arménie) Nica dobiva dodatno ozelenjeni javni prostor koji poznatu obalnu šetnicu Promenade des Anglais povezuje sa središtem grada. Cilj projekta je stvaranje kvalitetnijeg javnog prostora i bolje povezanosti središnje pješačke zone s obalom i šetnicom Promenade du Paillon, koja uz sadnju više od 1500 stabala postaje urbana šuma u samom srcu grada.

Osim uređenjem novih zelenih površina, kvaliteta života u ovom dijelu grada unaprjeđuje se provedbom mjera smirivanja prometa i širenjem pješačkog prostora, a projekt uključuje postavljanje novog uličnog mobilijara i uvođenje dodatnih sadržaja za šetače. Ukratko, projekt obnove Armenskog vrta ima za cilj stvoriti zelen i ugodan opuštajući prostor u središtu grada, mjesto gdje stanovnici grada i njegovi posjetitelji mogu slobodno šetati i odmoriti se nedaleko od morske obale. Također, projekt uključuje obnovu i dodatnu sadnju drveća i grmlja u susjednim ulicama – Avenue de Suède, Avenue de Verdun i Avenue Gustave V, kako bi se ovom izuzetno vrijednom javnom prostoru dodatno podigla atraktivnost i revalorizirala njegova graditeljska baština.

U sklopu projekta posađeno je 97 novih stabala čime će se emisija CO2 smanjiti za najmanje dvije tone godišnje, a ukupno je obnovljena površina od 10.000 m² i uklonjeno 900 m² asfaltiranih površina.

Svečanost otvaranja obnovljenog Armenskog vrta održat će se u četvrtak 16. svibnja 2024., a osim otkrivanja spomenika legendarnom francuskom šansonijeru, skladatelju i glumcu armenskog podrijetla Charlesu Aznavouru, na programu su koncert „Formidable ! Aznavour“, zabava za djecu i bogata gastronomska ponuda.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

44 dana uoči početka Ljetnih olimpijskih igara otvorena prva pariška urbana šuma

Pripremni radovi na Katalonskom trgu u 14. pariškom arondismanu počeli su u travnju 2022. nakon predstavljanja projekta prve pariške urbane šume i jednomjesečnog javnog savjetovanja završenog krajem studenog 2021. godine. Urbana šuma s 478 stabala otvorena je 12. lipnja 2024. uz prigodnu malu svečanost kojoj su prisustvovali gradski čelnici i građani.

Počelo ozelenjavanje bečke muzejske četvrti MuseumsQuartier

Od ovog ljeta postepeno se povećavaju zelene površine poznate bečke muzejske četvrti MuseumsQuartier Wien (MQ). Prostor oko muzeja i njihova dvorišta oplemenjivat će se tijekom sljedeće tri godine raznim travama, grmljem i drvećem i to prema odabranom projektu „MQ in morphosis“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER