44 dana uoči početka Ljetnih olimpijskih igara otvorena prva pariška urbana šuma

Zbogom automobilima! Dobar dan, prirodo! | Zadivljujuća transformacija Katalonskog trga na kojem sada raste prva pariška urbana šuma s 478 stabala

Pripremni radovi na Katalonskom trgu u 14. pariškom arondismanu počeli su u travnju 2022. nakon predstavljanja projekta prve pariške urbane šume i jednomjesečnog javnog savjetovanja završenog krajem studenog 2021. godine. Urbana šuma s 478 stabala otvorena je 12. lipnja 2024. uz prigodnu malu svečanost kojoj su prisustvovali gradski čelnici i građani.

Katalonski trg (Place de Catalogne) jedan je od najmlađih pariških trgova, smješten u neposrednoj blizini željezničkog kolodvora Montparnasse. U njegovom središtu nalazila se monumentalna fontana poljskog umjetnika Shamaï Habera „Le creuset du temps“ (1985.) koja nije bila u funkciji još od 2013. godine, a kao središnji otok (uz nagib od oko pet posto) zauzimala je površinu od čak 2 000 m² prekrivenu granitnim pločama koje su zadržavale toplinu i pojačavale učinak urbanog toplinskog otoka. Trg okružuje suvremena arhitektura – posebice polukružni stambeni kompleks les Échelles du Baroque s 274 stana, izgrađen sredinom 1980-ih, a ovaj javni prostor doživljavao se kao bezličan kružni tok s intenzivnim automobilskim prometom.

  • Katalonski trg (Place de Catalogne) u travnju 2022. prije početka radova © Christophe Belin | Ville de Paris

Donedavno urbani toplinski otok, sada 4 000 m² ozelenjene površine

Francuska metropola prednjači u provedbi mjera prilagodbe klimatskim promjenama, a Pariškim klimatskim planom diljem grada predviđeno je stvaranje 300 otoka svježine do 2030. godine, uključujući tri urbane šume pa tako i ove prve na Katalonskom trgu. O njenom se uređenju u studenom 2021. održalo jednomjesečno javno savjetovanje putem kojeg su građani mogli dati prijedloge za sadnju prve pariške urbane šume. Osim toga, pariška gradska uprava održala je niz konzultacija s načelnicima svih pariških arondismana te zatražila mišljenje struke, posebice arhitekata iz nacionalnog udruženja Architectes des Bâtiments de France (ANABF), odgovornih za zaštitu francuske arhitektonsko-krajobrazne baštine.

Time je otvorena mogućnost za ponovno osmišljavanje i obnovu cijelog trga, a dodatnu pogodnost predstavljala je dubina tla u kojem nema podzemne infrastrukture. To je jedan od glavnih razloga zbog čega je upravo ovaj trg izabran za sadnju prve pariške urbane šume i to s ciljem smanjenja učinka urbanog toplinskog otoka, podizanja kvalitete zraka i stvaranja prirodnog klimatizacijskog sustava, ali i oživljavanja cijelog njegovog neposrednog okruženja, pretvarajući ga u novu oazu urbane bioraznolikosti.

Drveće i paprat umjesto asfalta

Nekoliko minuta hoda od tornja Montparnasse, nakon dvije godine radova i guste sadnje gotovo 500 stabala, nekadašnji kružni tok i čistina u njegovom središtu postali su ozelenjeni javni prostor – prva pariška urbana šuma s uskim jarkom za prikupljanje kišnice. Zahvaljujući prenamjeni prometnih traka, povećane su pješačke površine i izgrađene dvosmjerne staze za sigurno bicikliranje, a trg i njegova okolica pretvoreni su u zeleniji i daleko ugodniji dio grada, prilagođen potrebama i rekreacijskim aktivnostima njegovih stanovnika.

Ovaj projekt središnji je dio plana sadnje 170 000 stabala u drugom mandatu pariške gradonačelnice Anne Hidalgo do 2026. godine, a stajao je 9,6 milijuna eura, uključujući izradu studija i 3,54 milijuna eura namijenjenih ozelenjavanju trga. Radovi su sufinancirani sredstvima Prefekture regije Île-de-France, agencije Eau de Seine Normandie i vladinog programa France Nation Verte.

Projekt prve pariške urbane šume realiziran je na ukupnoj površini od 12 400 m², od čega više od 4 000 m² zauzima središnja ozelenjena površina trga na kojoj je posađeno ukupno 478 stabala. Tijekom prošle jeseni i proljeća posađeno je 270 velikih i srednje velikih stabala te 200 mladih stabala starih od dvije do četiri godine. Gustom sadnjom čak 10 stabala i 40 grmova na svakih 100 m² šume postignuto je 60-postotno prirodno zasjenjenje krošnjama stabala, a drvećem i grmljem različitih vrsta i visina usred grada stvoren je cjelovit ekosustav koji povezuje tlo, vegetaciju i nastanjen životinjski svijet.

Urbana šuma snizit će temperaturu zraka za 4 °C

Čak 5.525 m² ukupne površine trga je propusno i omogućuje prikupljanje kišnice, a procjenjuje se kako će prva urbana šuma smanjiti učinak urbanog toplinskog otoka za 4 °C što je od izuzetne važnosti s obzirom na to da se u Parizu u nadolazećim godinama i najtoplijim ljetnim danima mogu očekivati temperature do 50 stupnjeva Celzija. Glavne prednosti urbane šume su stvaranje ugodne mikroklime i snižavanje temperature zraka, ali i upijanje ugljikovog dioksida, pročišćavanje zraka te poticanje urbane bioraznolikosti budući da pogoduje razvoju velikog broja različitih biljnih i životinjskih vrsta.

„U prvoj pariškoj urbanoj šumi na Place de Catalogne u 14. pariškom arondismanu posađeno je 478 stabala i 16 000 biljaka kako bi se ovaj stari kružni tok pretvorio u oazu urbane bioraznolikosti. Ova šuma je simbol uspjeha naše politike ozelenjavanja Pariza, zahvaljujući kojoj smo upravo oborili novi rekord s 45 000 posađenih mladih stabala u samo jednoj godini!“ – poručila je pariška gradonačelnica Anne Hidalgo, podsjetivši kako je od 2020. godine diljem grada posađeno 113 000 stabala.

  • © Guillaume Bontemps | Ville de Paris

Projekt urbane šume na Katalonskom trgu usklađen je s druga dva urbana projekta - Maine-Montparnasse i Gaîté, novim zelenim koridorom koji će zelenim površinama povezati tri gradska arondismana (6., 14. i 15.).

Podsjetimo, Katalonski trg jedna je od tri lokacije izabrane za sadnju pariških urbanih šuma. Druga je Bois de Charonne s 2 000 stabala u 20. pariškom arondismanu, koja se dovršava na nekadašnjem zapuštenom zemljištu veličine 3,5 hektara koje je Grad Pariz kupio za 11 milijuna eura kako bi ga u potpunosti vratio prirodi. Ova urbana šuma bit će svečano otvorena 22. lipnja 2024. Treća je trg Place du Colonel-Fabien u 10. arondismanu, čije se uređenje očekuje do 2025. godine, dok bi sadnja manje urbane šume na trgu ispred pariške Gradske vijećnice (parvis de l’Hôtel de Ville) trebala uslijediti nakon završetka Olimpijskih igara.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uz sadnju rekordnih 40 000 stabala, Pariz će ove zime dobiti i dvije urbane šume!

Ove zime u Parizu će se posaditi čak 40 000 stabala ili gotovo dvostruko više nego tijekom prošle jeseni i zime kada je posađen rekordan broj od 25 000 stabala. Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo nastavlja sa zelenom transformacijom Pariza, pretvara ga u vrtni grad i omogućuje pristup prirodi svim Parižankama i Parižanima.

Počeli radovi na realizaciji projekta prve pariške urbane šume

Radovi na Katalonskom trgu (Place de Catalogne) u 14. pariškom arondismanu i njegovom okruženju počeli su u ponedjeljak 4. travnja. Sadnjom prvih biljaka, laganom vožnjom bicikala i otvaranjem pješačkih staza omogućit će se testiranje budućeg razvoja i izgleda trga na kojem će do 2024. nastati prva pariška urbana šuma.

Prva pariška urbana šuma nastaje na Katalonskom trgu

Klimatska kriza nam nameće potrebu za prilagodbom urbanog života i pronalaženjem novih rješenja kako bismo se lakše suočili s njenim posljedicama. Pariški plan za prilagodbu klimatskim promjenama sadrži čak 500 mjera, a među je i sadnja tri urbane šume.

Otkriveni detalji pariškog plana sadnje 170.000 stabala do 2026.

Duž ulica, glavnih avenija i prometnih žila kucavica niknut će novi vrtovi i drvoredi, planira se i sadnja pet urbanih šuma, izrada „bioklimatskog“ prostornog plana pariške aglomeracije... Ukratko, Pariz želi postati najzelenija prijestolnica svijeta, a plan za sadnju 170.000 stabala do 2026. godine otkiva zamjenik pariške gradonačelnice Christophe Najdovski.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER