Bečka kućanstva „izlaze iz plina“, a na bankovne račune sjedaju im euri

Tijekom tekuće godine u bečkim kućanstvima očekuje se ugradnja najmanje 2.000 električnih štednjaka

Program „Izlazak iz plina“ u Beču se i dalje susreće s brojnim ograničenjima. Kako bi građane potaknuo da iz svojih domova izbace plinski priključak i uvedu novi, ekološki prihvatljiviji, Grad Beč im od ožujka nudi novčanu nagradu.

Kako bi ostvarili pravo na novčani bonus, stanari ne smiju grijati vodu na plin, a isto tako u potpunosti trebaju izbjegavati kuhanje i grijanje na plin. Ako su ti uvjeti zadovoljeni, odnosno ako su stanari iz svog doma izbacili plinski priključak, Magistratski odjel u čijoj su nadležnosti stambeno-pravna pitanja te subvencije za stanovanje (MA 50), dužan im je isplatiti novčanu nagradu u iznosu od 1.000 eura.

Bez suglasnosti stanara i vlasnika plinski se priključak ne može ukinuti

Ipak, ukidanje plinskih priključaka nažalost ne napreduje brzinom kojom bi Grad Beč želio. Ponekad ga ne žele ukinuti vlasnici nekretnina, a ponekad je riječ o samim stanarima. To utječe čak i na stambene zgrade u vlasništvu Grada. Ako stanari ne žele prijeći na ekološki prihvatljiviji priključak, Grad Beč kao stanodavac bez njihove dozvole ne može ništa poduzeti. Upravo zato, kako bi obje strane potaknula na promjenu, austrijska metropola financijsku potporu nudi objema stranama, a više informacija o tome građani mogu dobiti u za to nadležnom savjetovalištu.

Novčani bonus kreće se od 1.000 do 1.500 eura

Nakon što je stanar ili vlasnik poduzeo sve potrebne mjere za prelazak na ekološki prihvatljiviji izvor energije, potrebno je putem mrežne stranice navedenog magistratskog odjela predati zahtjev za novčani bonus. Nakon nužnih provjera, onaj tko je doista „izašao iz plina“ na svom će bankovnom računu pronaći nemali iznos od 1.000 eura, a u slučaju da prijelaz u isto vrijeme ostvari cijela stambena zgrada, sve uključene razveselit će transakcija od 1.500 eura.

Očekuje se uvođenje najmanje 2.000 električnih štednjaka

U Beču trenutačno 30.000 kućanstava za kuhanje koristi isključivo plin, a uz nove novčane poticaje Grad Beč nade polaže u ugradnju najmanje 2.000 električnih štednjaka u tekućoj godini. Ovom strategijom Grad Beč do 2040. godine u potpunosti planira prijeći na grijanje obnovljivim izvorima energije, predajući fosilna goriva tako zauvijek povijesti.

City of Vienna | International Offices – Zagreb / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

FZOEU: Do 1,4 milijuna kuna za korištenje obnovljivih izvora energije

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u srijedu je objavio Javni poziv sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije namijenjen raznim pravnim osobama. Budžet poziva je 100 milijuna kuna, a zbog velikog interesa potencijalnih korisnika sa zaprimanjem prijava će se umjesto najavljenog 31. ožujka krenuti 12. travnja od 9 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER