Bečkim postrojenjem za pročišćavanje otpadnih voda od lipnja prometuje novi „klimatski vlak“

Bečko postrojenje Ebswien proizvodi više energije nego što je potrebno za pročišćavanje otpadnih voda i daje važan doprinos zaštiti klime i okoliša

Bečko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda Ebswien proširuje svoju ponudu edukacije o zaštiti klime te uvodi „klimatski vlak“ koji pokreće zelena električna energija proizvedena u postrojenju.

Lokacija bečkog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Simmeringu, kojom upravlja poduzeće Ebswien, velika je gotovo pola četvornog kilometra – i stoga je veća od, primjerice, Vatikana. Kako bi se posjetiteljima omogućio bolji pregled jednog od najvećih postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u EU-u, njime će od lipnja prometovati novi „klimatski vlak“. Vlak pokreće zelena struja proizvedena u postrojenju, a posjetitelje će razvoziti do deset „klimatskih postaja“ na kojima će im stručni vodiči objašnjavati kako ovo postrojenje doprinosi zaštiti klime i okoliša.

„Bečko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda nastavlja širiti svoju bogatu ponudu u području edukacije o zaštiti klime“, kaže gradski vijećnik za klimu Jürgen Czernohorszky. „S novim vlakićem građani se mogu upoznati s radom bečkog pročistača otpadnih voda i saznati više o ovoj ekološkoj elektrani. Bečko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda ne samo da pročišćava goleme količine otpadnih voda potpuno biološkim metodama, već također dokazuje da je energetska tranzicija u Beču moguća i uspješna. Naime, u ovom postrojenju proizvodi se više električne i toplinske energije nego što se troši, a viškovi energije idu izravno u bečku opskrbnu mrežu.“

Klimatske postaje s informacijama o zelenoj energiji i bioraznolikosti

Klimatske postaje kao što su „Zeleni plin“ i „Zelena toplina“ posvećene su proizvodnji čiste električne i toplinske energije iz otpadnog mulja i pročišćene otpadne vode. Osim toga, posjetitelji će se na nekoliko postaja ovog vlakića moći upoznati s aktivnostima postrojenja na očuvanju i zaštiti flore i faune, uključujući „šumu Klärwood“.

Obilazak postrojenja novim „klimatskim vlakom“ za građane će se besplatno organizirati svake prve subote u mjesecu od lipnja do listopada. Obilasci će počinjati u 10 sati i trajati oko dva sata, a za sudjelovanje je potrebna prijava. Ova ponuda namijenjena je odraslima i djeci od 10 i više godina, a za djecu od 6 do 10 godina Ebswien nudi vlastiti program pod nazivom „Tim & Trixi Tropf Tour“.

  • © Houdek Photographie

Ebswien: „Danonoćno radimo za Beč“

Ebswien Klaranlage & Tierservice Ges.m.b.H. je podružnica Grada Beča, u čijem je stopostotnom vlasništvu, te koristeći rješenja temeljena na prirodi pročišćava sve bečke otpadne vode u centralnom postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda u Simmeringu. Riječ je o oko 6000 litara u sekundi, odnosno 200 milijuna kubičnih metara godišnje. Jedan stupanj mehaničkog i dva stupnja biološkog pročišćavanja osiguravaju da Dunav i dalje ostane lijep i „plav“ te napusti Beč u istom stanju u kojem je ušao u grad.

Bečko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda također je prava „ekoelektrana“: iz obnovljivih izvora proizvodi više energije nego što je potrebno za pročišćavanje otpadnih voda. Ukupno 170 zaposlenika danonoćno radi kako bi osigurali da Beč i dalje ostane zdrav, čist i klimatski prihvatljiv.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda postaje elektrana

Novi bečki projekt E_OS u postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda Ebswien Hauptkläranlage prilično je zanimljiv. Postrojenje se uz redovit rad obnavlja već pet godina i trenutno troši oko jedan posto ukupnih energetskih potreba grada Beča. Po završetku projekta ovo će postrojenje postati proizvođač energije te će se snabdijevati vlastitom obnovljivom energijom i tako dati važan doprinos zaštiti klime.

Beograd konačno dobiva postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je skoro potpisivanje sporazuma o projektiranju, financiranju i izgradnji prve faze postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u beogradskom naselju Veliko Selo na području gradske općine Palilula, objavljeno je na stranicama Grada Beograda.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER