Zadar 2 - Nova vizija grada prema projektu arhitekta Pere Marušića

Na mjestu zahrđalih tračnica trebao bi niknuti Zadar 2

Na zadarski željeznički kolodvor vlak je posljednji put ušao prije više od desetljeća. Otada je postojeća infrastruktura prepuštena propadanju. Najava države o obnovi pruge i ponovnoj uspostavi željezničkog prometa između Zadra i Knina razveselila je mnoge, ali i otvorila novu perspektivu razvoja Zadra, izvijestio je HRT.

  • Uvala Bregdetti - Zadar 2 © Dnevnik HRT / Screenshot

Nakon obnove pruge zgrada postojećeg željezničkog kolodvora bit će premještena iz središta grada u luku Gaženica, čime se širom otvaraju vrata realizacije - velebnog projekta Zadar 2, izvijestio je HRT. Naime, na mjestu zahrđalih tračnica trebao bi niknuti Zadar 2, koji će stari dio grada cestom, ali prvenstveno ozelenjenom šetnicom, povezivati s lukom Gaženica.

  • Napuštena pruga u dužini jednog kilometra prolazi kroz gradsku četvrti Arbanasi. © Dnevnik HRT / Screenshot

„Mi smo to kolokvijalno nazvali Zadar 2 jer to bi u stvari i bio drugi centar grada“, istaknuo je arhitekt i autor projekta Pero Marušić. Dodao je kako su u novom dijelu Zadra planirani škola, vrtići, vjerojatno i crkva te park i šetnica. Niz novih sadržaja niknuo bi na prostoru koji danas ne služi nikome i ničemu, čime će se podići kvaliteta života, ali i omogućiti novi gospodarski i turistički zamah.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić kazao je da će od države tražiti da im prepusti taj prostor. U Gradu Zadru procjenjuju vrijednost projekta na 20-30 milijuna eura, a sredstva će pokušati namaknuti iz gradskog i državnog proračuna te EU izvora.

Projekt predviđa i obnovu lučice Bregdetti, koja bi trebala dobiti 300 novih vezova, čemu se posebno raduje stanovništvo gradske četvrti Arbanasi.

  • Zadar 2 © Dnevnik HRT / Screenshot

Obnovom pruge Zadar-Knin te izmještanjem kolodvora, kao i realizacijom ovog projekta, luka Gaženica postaje središte svih prometnih čvorova, pomorskog, cestovnog, željezničkog s izravnom poveznicom na Zračnu luku Zemunik.

Dnevnik HRT - HTV / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Snøhetta dizajnira novi urbani crveni tepih za legendarnu La Croisette u Cannesu

Projekt vrijedan 160 milijuna eura pokreće se s ciljem ponovnog osmišljavanja prostora legendarnog Bulevara Croisette koji se nije obnavljao još od 1960-ih. Sivilo asfalta ustupit će mjesto novoj promenadi s popločenjem od crvenog granita u koji će se ugraditi mesingane linije i ploče s oznakama turističkih znamenitosti, nazivima većih hotela te palmom kao neizostavnim simbolom grada.

U Zadru počeli radovi na uređenju novog parka

Dana 18. srpnja počeli su radovi na prvoj fazi uređenja novog zadarskog parka Novi Bokanjac. Radovi se izvode prema projektu zadarskog arhitekta Bogdana Marova kojim je, između ostalog, predviđena sadnja dodatnih stabala te gradnja centralnog objekta s priručnim radionicama i sanitarnim čvorom.

Zadar: Rotor na Bilom brigu dovršen dva mjeseca prije roka

Uz radove na rekonstrukciji raskrižja ulica Put Biliga i Put Pudarice na zadarskom Bilom brigu, rekonstruirana je i cjelokupna infrastruktura  unutar obuhvata radova, uređene nove zelene površine i posađena nova stabla.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER