„Da bi naša vala sjala“: Velolučani očistili svoje podmorje

Održana ekološka akcija čišćenja podmorja Vele Luke

Protekle nedjelje u organizaciji Društva sportskih ribolovaca i ronilaca „Zubatac“ Vela Luka i Turističke zajednice Vela Luka održana je ekološka akcija „Da bi naša vala sjala“. Riječ je o tradicionalnoj akciji čišćenja podmorja koja se u Veloj Luci održava svakog lipnja, a u njoj sudjeluju volonteri DSRR Zubaca i mještani Vele Luke.

Već treću godinu zaredom akciji „Da bi naša vala sjala“ pridružili su se ronioci DPS Zagreb u suradnji s Diving Triporte.

U nedjelju 17. lipnja čistilo se podmorje uvala Gradina i Zubaća vala te podmorje Vele Luke, a iz mora je izvađeno oko šest kubika otpada. Među otpadom je bilo najviše akumulatora, guma, stakla, plastike i cijevi.

Kao i svake godine tvrtka Komunalne djelatnosti d.o.o. pružila je veliku potporu ovoj akciji, odnoseći otpad na odlagalište otpada, a ove godine su bili i pomoć na moru sa svojom brodicom namjenjenom za ovakve akcije.

Podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša i mora već u ranoj dobi

Osim čišćenja podmorja, već treću godinu zaredom održana je i ekološka radionica za djecu u suradnji s Udrugom Miki Trasi iz Vele Luke i DPS Zagreb, a s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša i mora od najranije dobi. Kroz ovu radionicu, djeca su mogla poslušati koliko je važno paziti na more i prirodu i savjesno odvajati otpad.

Nažalost, djeca su imala priliku vidjeti na licu mjesta kakav se sve otpad izvlači iz mora. Slušali su o osnovama SCUBA ronjenja, upoznali su se s korištenjem ronilačke opreme, disanjem uz pomoć regulatora i boca s kisikom koje se koriste pri ronjenju. Osim toga, ove godine imali su priliku zaploviti u staroj tradicionalnoj gajeti koja već godinama sudjeluje u čišćenju podmorja Vele Luke. Sva djeca dobila su poklone, odnosno ronilačke maske i prigodne majice.

Iz mora izvučeno oko šest kubika otpada

Morsko plave majice s logom akcije dobili su i svi ostali sudionici akcije „Da bi naša vala sjala“. Za sve sudionike organiziran je i  zajednički ručak gdje su dogovorene i neke nove akcije čišćenja.

„Unatoč podatku da je iz mora izvučeno oko šest kubika otpada, što nije malo, raduje nas činjenica da je u odnosu na prethodne godine iz mora ipak uklonjena manja količina otpada. Nadamo se da će se takav trend nastaviti i u budućnosti. More je neprocjenjivo prirodno dobro o kojem ovisi opstanak čovječanstva, a mi, kao sadašnja generacija, imamo odgovornost da ga očuvamo čistim za buduće naraštaje. Samo kroz zajednički napor i odgovoran odnos prema moru možemo osigurati da buduće generacije uživaju u njegovim blagodatima.“ – poručuju iz DSRR Zubatac.

Akcija je održana uz potporu Županijske lučke uprave Vela Luka, Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije i INA-e te uz medijsku potporu lokalnih radio postaja – Radija Val i Radija M.

Fotografije: © Anđela Šćepanović i Toni Šćepanović | DSRR Zubatac

VEZANE VIJESTI

U Malostonskom zaljevu održana velika ekološka akcija čišćenja podmorja

U organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije te uz podršku Agencije Plava promocija, proteklog vikenda održane su aktivnosti koje su uključivale ekološku akciju čišćenja podmorja i edukativne radionice o ronjenju Pogled u plavo.

Sjajni rezultati volonterske akcije čišćenja podmorja „Zajedno protiv morskog otpada“

U sklopu projekta „Čiste luke, čisto more“, Henkel i Kaufland su u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odlučili napraviti nešto dobro za Jadransko more. Ususret novoj sezoni ljetovanja, s Društvom istraživača mora 20.000 milja, očistili su podmorje uvale u Velom Ižu i poslali glasnu poruku da samo zajedno možemo učiniti nešto protiv morskog otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER