Ona je Nova Nada, plemenita periska koja živi u blizini Velike gradske plaže u Omišu

„Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru“

Uoči početka glavne turističke sezone, Javna ustanova „More i krš“ postavila je informativne ploče o očuvanju plemenite periske na Velikoj gradskoj plaži u Omišu.

Plemenita periska pronađena u moru u blizini Velike gradske plaže u Omišu velika je nada projekta „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru“. Riječ je o sada već skoro pola metra visokoj i pravoj odrasloj jedinki plemenite periske. Uoči početka glavne turističke sezone, Javna ustanova „More i krš“ postavila je stoga informativne ploče o očuvanju ove strogo zaštićene vrste u njezinoj blizini na navedenoj omiškoj plaži.

„Nadamo se da ćemo uskoro u nekoj od obližnjih uvala pronaći i njezine potomke, što bi bio znak da u našem moru ima dovoljno otpornih jedinki za reprodukciju i stvaranje novih periski. Zahvaljujemo Javnoj ustanovi „More i krš“ na provedenim aktivnostima i poslanim informacijama“, poručili su iz Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

  • Plemenita periska u blizini Velike gradske plaže u Omišu © Javna ustanova „More i krš“

Javna ustanova „More i krš“ zahvaljuje se svima koji podržavaju napore i šire svijest o važnosti očuvanja plemenite periske, čemu će svakako pridonijeti i postavljene informativne ploče s tekstom na hrvatskom i engleskom jeziku.  

Projekt „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru“ provodi se uz regionalnu koordinaciju JU NP Brijuni (sjeverni Jadran), JU PP Telašćica (srednji Jadran) i JU „More i krš“ (južni Jadran), a pod nacionalnom koordinacijom Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije. Aktivnosti očuvanja periske u hrvatskom dijelu Jadranskog mora provode se kroz tri potprojekta koje s 85 posto sredstava sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

 

  • Plemenita periska i informativne ploče postavljene u njezinoj blizini © Javna ustanova „More i krš“

Podsjetimo, tijekom jeseni 2016. godine na španjolskoj obali zabilježene su pojave masovnog pomora plemenitih periski. Prva potvrda o pojavi zaraze u hrvatskom dijelu Jadranskog mora zaprimljena je u svibnju 2019. godine. Od tada, zaraza se vrlo brzo proširila i zahvatila cijeli hrvatski dio Jadrana. Ovom mediteranskom endemskom školjkašu koji je u proteklih par godina doživio pomor u brojnim mediteranskim državama, prijeti ista sudbina i u Republici Hrvatskoj.

Aktivnosti koje se koordinirano provode su zaštita preostalih živih jedinki, identifikacija onih potencijalno otpornih koje bi se mogle razmnožavati i stvoriti prirodni imunitet, zatim postavljenje kolektora ličinki periske uz fizičku zaštitu prikupljenih jedinki od antropogenih djelovanja, ali i od prirodnih predatora, kako bi se povećala njihova stopa preživljavanja te ex-situ zaštita određenog dijela živih jedinki u karantenskim bazenima, uz uspostavu  protokola za razmnožavanje u ex situ uvjetima.

Plemenita periska (Pinna nobilis) najveći je mediteranski školjkaš i endem Sredozemnog mora. Rasprostranjena je u cijelom Jadranu i ima važnu ulogu u ekosustavu kao filtrator mora. U aktualnoj situaciji nužno je identificirati lokacije s periskama koje zaraza još nije zahvatila, kao i one u kojima su još uvijek prisutne žive jedinke koje predstavljaju potencijalno otporne jedinke kao osnovu za prirodnu obnovu populacije periski u Jadranskom moru.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

Akcija „Jeste li ih vidjeli?“ proširena na plemenitu perisku

Akcija „Jeste li ih vidjeli?“ koju je pokrenulo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, provodi se s ciljem uključivanja javnosti u određivanje rasprostranjenosti vrsta te podizanja svijesti o važnosti njihovog očuvanja. Ovog ljeta akcija se proširuje na plemenitu perisku (Pinna nobilis).

Izdahnula i posljednja periska u Parku prirode Telašćica

Gotovo godinu dana nakon istraživanja provedenog u svrhu utvrđivanja bolesti i/ili pomora plemenite periske uginula je i posljednja populacija unutar Parka prirode Telašćica, objavilo je u petak Društvo istraživača mora - 20000 milja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER