U Lječilištu Topusko održana Završna konferencija projekta „Topusko pametni termalni grad“

Geotermalna energija najjeftiniji, obnovljivi i siguran izvor energije

Inovativnim načinom korištenja geotermalne vode u Topuskom do novih stanovnika, turista i zelenih projekata

Ostvarene rezultate projekta „Topusko pametni termalni grad“ prezentirao je dr. Domagoj Mosler, ravnatelj Lječilišta Topusko i direktor društva TOP-TERME d.o.o. Istaknuo je kako je jedan od glavnih ciljeva projekta bio povećanje kapaciteta toplinske mreže te priključivanje poslovnih i privatnih potrošača u Topuskom na geotermalnu vodu, čime bi Topusko postalo energetski neovisno.

Ovaj projekt predstavlja snažnu inicijativu temeljenu na inovativnom kaskadnom korištenju geotermalne energije u Hrvatskoj i regiji.

  • © Matej Marjanović

Lječilište Topusko i društvo TOP-TERME d.o.o., uz potporu Sisačko-moslavačke županije i Općine Topusko, provode više projekata održivog razvoja zdravstvenog, turističkog, ugostiteljskog, energetskog i općenito gospodarskog aspekta razvoja Topuskog. Pod jedinstvenim nazivom „Topusko pametni termalni grad“ objedinjeno je više inovativnih inicijativa kojima je zajedničko da se temelje na sveobuhvatnom korištenju geotermalne vode i energije i da predstavljaju jedinstvenu inicijativu ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji.

„Nakon perioda intenzivnih aktivnosti s ponosom ističemo da smo, unatoč brojnim izazovima, značajnim naporima svih uključenih ostvarili sve postavljene ciljeve projekta. Ovo je velik i značajan projekt od kojeg će najviše koristi imati stanovnici općine Topusko”, izjavio je dr. Domagoj Mosler otvarajući Konferenciju. „Infrastruktura iz 70-ih je bila istrošena. Bilo je potrebno izraditi niz akata i procedura te ishoditi više dozvola i suglasnosti.  Između ostalog izradili smo projekte zamjene i proširenja toplovoda, proširenja centralne toplinske stanice, Studiju geotermalnog potencijala, Elaborat o rezervama geotermalne vode i Elaborat zaštite okoliša. U tome smo uspjeli. Sada je plan da se na temelju izrađene projektne dokumentacije nađu daljnji načini sufinanciranja za izvođenje radova kako bi se što više dodatnih potrošača spojilo na grijanje na termalnu vodu te da privučemo stanovnike, turiste i nove zelene projekte.“

Načelnik općine Topusko Ivica Kuzmić zahvalio je projektnim partnerima u ime stanovnika Općine. „Korištenje geotermalne vode ovdje je prisutno još od doba Rimljana, a sada će se koristiti na moderan način i dati širi zamah gospodarstvu Topuskog“.

  • Helge Klouman Marstrander, zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške © Matej Marjanović

Zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške, Helge Klouman Marstrander, podijelio je kako u Norveškoj 98 % energije dolazi od hidro energije i da za Norvešku kažu da je „Powered by Nature“. „Hrvatska bi također uz svoje prirodne izvore, geotermalnu energiju, snagu vjetra i sunca, mogla koristiti potpuno zelenu energiju. Postojeća svjetska politička situacija i klimatske promjene traže hitne promjene energetskog sustava Europe, poticaj ekonomije da prijeđe na zelenu energiju te na zajedničke zelene projekte zemalja članica i razmjenu znanja i iskustava.“

Tijekom konferencije putem video veze se obratio i predstavnik projektnog partnera Hafsteinn Helgason koji je prezentirao iskustvo islandskog poduzeća EFLA u korištenju geotermalne energije uz osvrt na Topusko. Stručnjaci EFLA-e izjavili su kako je geotermalna energija neprocjenjivo blago koje treba iskoristiti, a ujedno je jeftin, siguran i obnovljiv izvor energije.

Događanje je završeno panelom koji je moderirao prof. dr. sc. Tomislav Pukšec, dipl. ing. s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, a na kojem su sudjelovali neposredni akteri projekta. Lovre Karamarko, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, tijekom rasprave je čestitao projektnim partnerima na izvrsnim rezultatima. „Zahvaljujem na sjajnoj suradnji. Istaknuo bih dodane vrijednosti koje je Projekt donio – gledali ste šire i u budućnost, animirali struku i resorna tijela, što je zaista hvale vrijedno i zato ćemo i u buduće računati na vas.“

  • Lovre Karamarko, voditelj Službe za provedbu financijskih mehanizama u području energetike i klimatskih promjena te strateških projekata i inicijativa u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije © Matej Marjanović

„U protekle dvije godine puno smo naučili. Nikada više ljudi različitih struka nije bilo u Topuskom, koji su također učili na našem primjeru. Završetkom ovog Projekta korak smo bliže da se maknemo od zastarjelog načina korištenja geotermalne vode. Veselimo se novim radovima i novim projektima”, zaključio je dr. Mosler.

Termalna voda u Topuskom po kvaliteti druga u Europi, a njeni sastav i kakvoća nepromijenjeni proteklih 200 godina: Područje Topuskog izrazito je bogato izvorima geotermalne vode koja se ovdje koristi od doba Ilira, a danas se koristi za balneoterapiju, bazenske potrebe kompleksa Lječilišta Topusko i društva TOP-TERME d.o.o, grijanje poslovnih i stambenih prostora u javnom i privatnom vlasništvu poput zgrada kompleksa Lječilišta i društva TOP-TERME, zgrade općine, osnovne i srednje škole, crkve kao i za grijanje potrošne tople vode u objektima Lječilišta i društva TOP-TERME. Termalna voda u Topuskom po kvaliteti je druga u Europi. Ova ljekovita termalna voda je hipertermna, prosječne temperature oko 64 °C, a zanimljivo je da su u proteklih 200 godina njezin sastav i kakvoća ostali nepromijenjeni. Posebnost Lječilišta Topusko je i ljekovito blato, odnosno peloid Topuskog čija je specifičnost da zrije u termalnoj vodi koja izvire na Livadskim izvorima gdje se i nalazi prirodno nalazište blata. Oba se balneoterapijska činitelja ovdje  koriste od davnina bilo za liječenje bilo za opuštanje i razonodu, a njihovi blagotvorni učinci na zdravlje su mnogostruki i znanstveno dokazani. Zadnju analizu napravio je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 2018. godine kojom se potvrdilo da potiču cirkulaciju i prokrvljenost, izmjenu tvari i izlučivanje štetnih tvari iz organizma te jačaju  imunološki sustav.

 

Projekt „Topusko pametni termalni grad“ financiran je kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje RH u iznosu od 421.485,80 EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”. Nositelj projekta je Lječilište Topusko, a projektni partneri su društvo TOP-TERME d.o.o. te poduzeće EFLA s Islanda. Cilj projekta bila je izrada tehničke dokumentacije za proširenje toplovodne mreže, povećanje broja korisnika te veća iskorištenost geotermalne vode kao obnovljivog izvora energije. Očekuje se daljnji napredak kroz projekte održivog razvoja i korištenje geotermalne energije, potičući cjelokupni razvoj Topuskog i unapređujući kvalitetu života zajednice. Kako se radi o velikom i sveobuhvatnom projektu u financijskom i provedbenom aspektu, isti se provodi u fazama. Jedna od faza je provedba projekta “Topusko pametni termalni grad – Top Thermal City“, koji je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške, uz nacionalno sufinanciranje RH. Lječilište Topusko i društvo TOP-TERME d.o.o. nisu imali značajne štete nakon potresa te su mobilizirani za smještaj stradalnika i korisnika doma za starije osobe Petrinja i Glina. S obzirom da je značajan dio njih i dalje ovdje smješten, može se reći da su kapaciteti, uz bolničke pacijente te goste koji u Topusko dolaze na rehabilitaciju i odmor, konstantno popunjeni. U ovogodišnjoj ljetnoj sezoni zabilježen je rekordan broj dolazaka na vanjske bazene, čija rekonstrukcija je predviđena u bližoj budućnosti. Više na eeagrants.hr.

VEZANE VIJESTI

Klimatski prihvatljivom električnom strujom opskrbljuje se polovica njemačkih kućanstva

Prema podacima njemačke Savezne udruge za upravljanje energijom i vodama (Bundesverband der Energie und Wasserwirtschaft - BDEW), svaki drugi kilovatsat električne energije koji se potroši u njemačkim kućanstvima proizveden je na klimatski prihvatljiv način. U prosječnom kućanstvu, otprilike polovicu električnih uređaja već u potpunosti napaja obnovljiva energija, što je dovoljno za osvjetljenje, hlađenje i zamrzavanje hrane, pranje i sušenje rublja, pranje posuđa i kuhanje.

Pametni cvijet proizvodi struju za Bečke terme

Solarni paneli na krovu Bečkih termi trebali bi uštedjeti i do 400 tona CO₂ godišnje te proizvesti 820.000 kilovatsati zelene električne energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER