Institut za globalno zdravlje u Barceloni predstavio platformu Forecaster.health

Novi epidemiološki alat daje upozorenja na smrtnost povezanu s vrućinom i hladnoćom za različite demografske skupine

Forecaster.health prva je paneuropska, javno dostupna platforma za predviđanje rizika smrtnosti zbog visokih ili niskih temperatura zraka za različite demografske skupine. Novi sustav ranog upozoravanja s otvorenim pristupom za 580 regija u 31 europskoj zemlji pokrenut je 26. lipnja 2024. i to zahvaljujući financiranju Europskog istraživačkog vijeća (ERC).

Temperature okoline povezane su s više od pet milijuna preuranjenih smrtnih slučajeva diljem svijeta svake godine, od čega više od 300 000 samo u zapadnoj Europi. U kontekstu ubrzanog i konstantnog porasta temperatura koje su tijekom posljednja dva desetljeća uzastopno rušile prethodne rekorde, neophodno je koristiti epidemiološke modele za razvoj novih sustava ranog upozoravanja na štetne učinke i zdravstvene rizike prognoziranih temperatura.

To je upravo ono na čemu je radila grupa za prilagodbu klimatskim promjenama Instituta za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal). Forecaster.health je prva paneuropska platforma otvorenog pristupa za predviđanje rizika smrtnosti zbog visokih ili niskih temperatura zraka za različite demografske skupine.

Sustav korisnicima omogućuje unošenje datuma za koji žele dobiti zdravstvena predviđanja unutar dva tjedna, kao i populacijsku podskupinu za koju žele dobiti predviđanje smrtnosti povezane s temperaturom. Nakon odabira ovih varijabli, sustav prikazuje kartu s upozorenjima za 580 regija u 31 europskoj zemlji s kodovima u boji koji odgovaraju četirima razinama rizika od smrtnosti povezanih s vrućinom i hladnoćom: niska, umjerena, visoka i ekstremna.

Promjena paradigme: od meteorologije do epidemiologije

„Do sada su se temperaturna upozorenja temeljila isključivo na fizičkim informacijama vremenske prognoze, i stoga su ignorirala razlike u osjetljivosti na vrućinu i hladnoću među pojedinim skupinama stanovništva. Naš sustav mijenja ovu paradigmu prebacujući fokus s meteorologije na epidemiologiju i društvene determinante ranjivosti na okolišne čimbenike.“ – kazao je Joan Ballester Claramunt, glavni istraživač grupe za prilagodbu u ISGlobalu. „Forecaster.health ne prognozira samo temperature, već i stvarne rizike koje te temperature imaju na populaciju u cjelini, a posebno na specifične podskupine populacije temeljene na spolu i dobi“, dodao je.

Preciznije od vremenske prognoze

Tim je koristio bazu podataka o mortalitetu projekta EARLY-ADAPT, koja trenutačno uključuje podatke za 580 regija u 31 europskoj zemlji prema spolu, dobi i uzroku smrti, kako bi odgovarala zasebnim epidemiološkim modelima za skupine stanovništva. Sustav svakog dana prikuplja podatke o temperaturi i prognozi vremena te koristi epidemiološke modele za kvantificiranje rizika od smrtnosti povezane s temperaturom po spolu i dobnoj skupini za bilo koji datum unutar sljedećih 15 dana.

„Znamo da na osjetljivost na toplinu utječu brojni čimbenici, uključujući spol i dob. Znamo, na primjer, da su žene osjetljivije na vrućinu nego muškarci i da rizik od smrti i zbog vrućine i zbog hladnoće raste s godinama. Iz tog razloga, naš sustav zasebno prilagođava epidemiološke modele za svaki spol i dobnu skupinu, što nam omogućuje izdavanje neovisnih upozorenja uzimajući u obzir stvarne učinke na stanovništvo.” – izjavio je Marcos Quijal-Zamorano, istraživač na ISGlobalu i jedan od autora sustava.

Prvi korak prema platformi s više opasnosti

Stalno temeljen na epidemiološkim dokazima i modelima, Forecaster.health će se sljedećih mjeseci i godina proširiti u različitim smjerovima. Za početak, u sustav će se dodati nove zemlje i manje regije, čim istraživački tim prikupi nove podatke. Također, očekuje se da će se zahvaljujući sustavu razviti novi epidemiološki modeli za uključivanje zdravstvenih upozorenja na nekoliko onečišćivača zraka, kao što su lebdeće čestice, ozon ili dušikov dioksid (NO2). Konačno, platforma će također izdavati upozorenja na specifične uzroke smrtnosti, kao što su kardiovaskularne i respiratorne bolesti.

„Naš pristup presudno ovisi o dostupnosti zdravstvenih podataka koji odgovaraju našim epidemiološkim modelima. U sustav želimo unijeti dodatne podatke za više zemalja ili manjih regija, bilo iz Europe ili s drugih kontinenata, naravno, ako nam se dostave podaci.“ – naglasio je Joan Ballester Claramunt.

Potpora Europskog istraživačkog vijeća

Forecaster.health se financira programima dodjele potpora za projekte dokazivanja inovativnog koncepta (Proof of Concept - PoC) HHS-EWS i FORECAST-AIR Europskog istraživačkog vijeća (European Research Council - ERC). Ove potpore usmjerene su na transformaciju osnovnih istraživanja i resursa generiranih u EARLY-ADAPT potpori ERC Consolidator u inovativne alate za rješavanje društvenih izazova. S obzirom na to da se projektom EARLY-ADAPT proučava kako se stanovništvo prilagođava javnozdravstvenom izazovu klimatskih promjena, HHS-EWS i FORECAST-AIR nude stvarna rješenja za povećanje otpornosti društava na prijetnje kao što su visoke i niske temperature te onečišćivači zraka.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Indeks topline raste brže od porasta temperature

Znanstvenici Kalifornijskog sveučilišta u Berkeleyju ustanovili su da je indeks topline u Teksasu rastao čak tri puta brže u odnosu na ekstremne temperature izmjerene tijekom prošloljetnog toplinskog vala. Osjet topline dosegao je neugodnih pet do šest Celzijeva stupnja više.

Toplinski valovi postaju sve češći i smrtonosniji

Rizik od intenzivnih toplinskih valova naglo je porastao u posljednjih 20 godina. U budućnosti će takvi ekstremni vremenski uvjeti postati sve češći, a prekomjerna smrtnost povezana s ekstremnim vrućinama će se povećati. Posebno će biti pogođena Europa, ističu istraživači Švicarskog federalnog instituta za tehnologiju (ETH Zürich).

U Rimu počela primjena Zelenog plana za hitne slučajeve

Uoči prvog ovogodišnjeg toplinskog vala i visokih ljetnih temperatura, Grad Rim počinje s provedbom Zelenog plana za hitne slučajeve koji je odobrilo Gradsko vijeće Rima na svojoj sjednici održanoj 6. lipnja 2024.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER