Drugi najtopliji lipanj u Europi i najtopliji ikad u Sjevernoj Americi

Na području Sjeverne Amerike oboreni su brojni temperaturni rekordi

Prosječna europska temperatura za lipanj 2021. bila je 1,5 °C iznad prosjeka za razdoblje 1991.-2020., a jedini lipanj koji je u Europi bio topliji od ovogodišnjeg dogodio se prije dvije godine. Istovremeno, na području Sjeverne Amerike oboreni su brojni temperaturni rekordi, zbog čega će se lipanj 2021. na tom kontinentu pamtiti kao najtopliji dosad.

Copernicusova služba za klimatske promjene (C3S) raspolaže podacima o klimi od 1855. godine te redovito objavljuje mjesečna izvješća o klimatskim promjenama kojima javnost obavještava o promjenama globalne temperature površinskog zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološkim varijablama. Sva izvješća temelje se na računalno generiranim analizama pomoću milijardi mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških stanica širom svijeta.

Kako se navodi u najnovijem priopćenju, lipanj 2021. je uz onaj iz 2018. godine u cijelom svijetu bio četvrti najtopliji - nakon lipnja 2016., 2019. i 2020. godine, dok će se na europskom kontinentu ipak pamtiti kao drugi najtopliji od početka mjerenja. Najviše temperature zabilježene su na sjeveroistoku Europe, ali i njenom jugozapadu sve do sjeverne Afrike te na jugoistoku odakle se val topline protezao sve do Irana i Pakistana.

Toplinski val je posebno zahvatio područje Sjeverne Amerike gdje su oboreni brojni temperaturni rekordi, čime je ujedno lipanj 2021. bio najtopliji u povijesti mjerenja. Na arktičkom području Sibira također su zabilježene visoke temperature, a lipanj 2021. kao četvrti najtopliji do sada izjednačio se s lipnjom 2012. godine. Jedino je na Antarktici bilo pretežno hladnije te su zabilježene temperature bile niže od uobičajenih za ovo doba godine.

Lipanj 2021. znatno topliji od prosjeka u većem dijelu Europe

Temperature su bile posebno visoke u Finskoj i zapadnoj Rusiji pa je tako u Helsinkiju izmjeren dosad najviši lipanjski prosjek još od 1844. godine, a Moskva je zabilježila svoj najtopliji lipanjski dan. Toplinski val je zabilježen i u mnogim drugim europskim zemljama, dok su se, suprotno tome, na jugoistoku kontinenta – na Iberijskom poluotoku, u zapadnoj Irskoj, na Islandu i Svalbardu, temperature cijelog mjeseca kretale blizu ili ispod prosjeka.

Topli uvjeti nad Europom bili su dio pojave neobično visokih temperatura koja se protezala od sjeverozapadne Afrike, preko Europe i jugoistoka do Irana, Afganistana i zapadnog Pakistana.

Dvije druge regije na sjevernoj polutki imale su izuzetno visoke ljetne temperature, odnosno zapadna i srednja Sjeverna Amerika te sjeverni Sibir. U Sjevernoj Americi su na početku toplinskog vala zabilježene rekordne vrućine na jugozapadu, a zatim na sjeverozapadu SAD-a i jugozapadu Kanade u kojoj su tri dana zaredom u Britanskoj Kolumbiji oboreni rekordi svih dnevnih maksimalnih temperatura. Osim toga, navedena su područja imala neobično suha tla što je izazvalo nove suše i požare. Visoke lipanjske temperature u sjevernom Sibiru posljednjih su godina postale već uobičajene, ali 2021. nisu bile toliko izražene kao tijekom prethodne tri godine.

Globalno gledano, lipanj 2021. bio je za 0.21 °C topliji u odnosu na lipanjski prosjek u razdoblju 1991.-2020. Istovremeno, prošli je mjesec bio za oko 0.15 °C hladniji u odnosu na lipanj 2019. i 2020. godine te je u velikoj mjeri bio sličan tada iznimno toplom lipnju 1998. i onima u razdoblju od 2015. do 2018., s izuzetkom 2016. godine.

Kada se govori o europskom kontinentu, prosječna europska temperatura za lipanj 2021. bila je 1,5 °C iznad prosjeka za razdoblje 1991.-2020., a jedini lipanj koji je u Europi bio topliji od ovogodišnjeg dogodio se 2019. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rujan 2021. globalno jedan od četiri najtoplija rujna u povijesti

Anomalije prosječne rujanske temperature u Europi općenito su veće i promjenjivije u odnosu na ostatak svijeta. Tako je prema prosječnoj temperaturi, 0,2 °C nižoj od prosjeka za razdoblje 1991.-2020., ovogodišnji rujan bio najhladniji još od 2013. godine, a uslijedio je nakon relativno „hladnog“ kolovoza.

U Europi siječanjske temperature blizu prosjeka

Prvi mjesec 2021. godine šesti je najtopliji siječanj u povijesti mjerenja, a prema izmjerenim vrijednostima izjednačen je sa siječnjem 2018. godine. Prosječna temperatura u siječnju 2021. bila je za 0,24 °C viša u odnosu na prosjek novog referentnog razdoblja 1991.-2020., odnosno 0,43 °C u odnosu na prethodno razdoblje 1981.-2010.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER