Boomforest i Grad Pariz organiziraju kolektivnu sadnju drveća na pariškoj obilaznici

Prva pariška Boomforest šuma prema „Miyawaki metodi“ nastala je u dijelu obilaznice Boulevard Péripherique u ožujku 2018. godine

Za sve građanke i građane koji žele sudjelovati u kolektivnoj sadnji drveća pariška gradska uprava sljedećeg vikenda, 12. i 13. veljače 2022., organizira akciju sadnje u suradnji s udrugom Boomforest. Zbog velikog interesa potrebne su predbilježbe.

Japanski botaničar Akira Miayawaki, rođen 1928., stručnjak je za obnovu prirodne vegetacije i autohtonih šuma na degradiranim zemljištima, a do sada je primjenom vlastite metode posadio više od 40 milijuna stabala diljem svijeta. „Miyawaki metoda“ dostupna je svakome, a još od prvih eksperimenata i njene rane razvojne faze, Miyawaki je konstantno poticao ljude na sadnju malih šumskih ekosustava. Sadnja drveća jedan je od načina na koji svatko od nas – bilo gdje i bilo kada, može pridonijeti smanjenju onečišćenja i osiguranju naše zelene budućnosti.

 

Boomforest je udruga građana koja nudi pomoć u stvaranju malih, gusto posađenih prirodnih šuma koje ne ovise o gospodarenju, već se same održavaju prirodnom dinamikom. Riječ je o poticanju procesa pošumljavanja zahvaljujući vrlo preciznoj metodi sadnje svjetski poznatog japanskog botaničara Akire Miyawakija. Ove šume rastu brže, gušće su i sadrže veću biološku raznolikost od konvencionalnih i planski uređenih zelenih površina, a osim toga pružaju višestruke ekološke i društvene prednosti. Mogu se lako saditi na svim vrstama tla i okruženja, a posebno u urbanim sredinama – u stambenim naseljima, na kružnim tokovima, uz prometnice, tvornice i skladišta, u školskim dvorištima, kao i na morskim i riječnim obalama.

  • Pariški plan sadnje i zaštite drveća jednostavno nazvan „Plan Arbre“, predviđa sadnju stabala „gdje god je to moguće“. Tako se samo duž pariške obilaznice Boulevard Périphérique do 2026. godine planira posaditi oko 70.000 stabala​. © Boomforest 

Gusta vegetacija i bogata biološka raznolikost

Gusta sadnja jedna je od temeljnih karakteristika ovih malih urbanih šuma kojoj „Miyawaki metoda“ pridaje posebnu važnost. Velika gustoća sadnje, primjerice tri sadnice po četvornom metru, igra vrlo učinkovitu ulogu u borbi protiv onečišćenja zraka i vode, smanjuje onečišćenje bukom, ali i vizualno obogaćuje urbani prostor. Velika raznolikost biljnih vrsta i velika gustoća biljaka pospješuju brzi povratak bioraznolikosti već od prve godine. Broj vrsta i jedinki koje obitavaju u ovim šumama znatno je veći, a brojni kukci, posebice važni oprašivači, ptice i male životinje čine vrijedan samoodrživi šumski ekosustav.

Gusta sadnja potiče „konkurenciju“ između mladih stabala koja trebaju mnogo sunca pa će zbog toga brzo rasti, dok će druge biljne vrste uspijevati pri tlu, u njihovoj sjeni. U prosjeku, stabla u ovim šumama rastu čak i do jednog metra godišnje!

Zahvaljujući odabiru autohtonih vrsta, prilagođenih lokalnom okruženju, te njihovoj raznolikosti, tzv. „Miyawaki šume“ postaju samoodržive već nakon prve tri godine. Do tada se šuma mora malo plijeviti i neznatno održavati – i to je sve.

>>> Pročitajte još >>> Prva pariška urbana šuma nastaje na Katalonskom trgu

  • U dijelu pariške obilaznice Périphérique, između Porte Dauphine i Porte de la Muette, u neposrednoj blizini Bulonjske šume – zapadnog „plućnog krila“ francuske metropole, tijekom prošlog tjedna posađeno je 387 stabala koja će transformirati krajolik obilaznice u narednim godinama. © Frédéric Combeau / Ville de Paris

Zahvaljujući kolektivnoj sadnji uskoro nastaje sedma Boomforest šuma

Grad Pariz u partnerstvu s Boomforestom sljedećeg vikenda, 12. i 13. veljače 2022., organizira kolektivnu sadnju na području 17. pariškog arondismana – na odabranoj lokaciji uz parišku obilaznicu koja se nalazi sjeverno od važnog sjecišta željezničkih i cestovnih prometnih pravaca Porte Maillot, smještenog u sjeverozapadnom dijelu francuske metropole.

Na trenutno slobodnom zemljištu buduće „Miyawaki šume“, tijekom jutarnjih i poslijepodnevnih sati posadit će se čak 2700 mladih stabala. Akcijom se planira gusta sadnja autohtonih vrsta kako bi se ovaj dio obilaznice Boulevard Périphérique ubrzano zazelenio i dobio raznoliku i samoodrživu biljnu zajednicu, koja će pružiti hlad i svježinu lokalnom stanovništvu te istovremeno pružiti sigurno utočište kukcima, pticama i malim životinjama.

Zbog velikog interesa potrebne su predbilježbe, a broj slobodnih mjesta za sudjelovanje u kolektivnoj sadnji je ograničen. Građani se stoga mogu prijaviti za jedan od termina predložen na mrežnim stranicama udruge Boomforest.

Prva pariška Boomforest šuma prema „Miyawaki metodi“ nastala je u dijelu obilaznice Boulevard Péripherique u ožujku 2018. godine, a financirana je iz participativnog proračuna Grada Pariza. Druga je posađena u studenom 2019. (Porte des Lilas, Paris 20), a treća i četvrta 2020. godine - u pariškom 17. arondismanu i kampusu Sveučilišta Nanterre. Tijekom 2021. godine posađene su još dvije: peta u okolici Pariza - Bois de Cergy (Cergy-Pontoise) i šesta - Parc de Parilly u Lyonu.

>>> Pročitajte još >>> Gradovi diljem svijeta provode planove urbanog ozelenjavanja

  • Na brojnim lokacijama diljem Pariza uklanja se asfalt i uređuju zelene površine, posebno u ulicama u kojima se nalaze osnovne škole. © Christophe Belin / Ville de Paris

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ostvaruje se plan sadnje 70.000 stabala uz parišku obilaznicu

Proteklog vikenda više stotina Parižanki i Parižana sudjelovalo je u kolektivnoj sadnji 2700 mladih stabala uz parišku obilaznicu. Sadnja drveća i širenje zelenih površina korištenjem čitavog niza mogućih intervencija u javnom prostoru značajni su za izgradnju zdravijih i održivijih gradova.

Prva pariška urbana šuma nastaje na Katalonskom trgu

Klimatska kriza nam nameće potrebu za prilagodbom urbanog života i pronalaženjem novih rješenja kako bismo se lakše suočili s njenim posljedicama. Pariški plan za prilagodbu klimatskim promjenama sadrži čak 500 mjera, a među je i sadnja tri urbane šume.

Počeli radovi na realizaciji projekta prve pariške urbane šume

Radovi na Katalonskom trgu (Place de Catalogne) u 14. pariškom arondismanu i njegovom okruženju počeli su u ponedjeljak 4. travnja. Sadnjom prvih biljaka, laganom vožnjom bicikala i otvaranjem pješačkih staza omogućit će se testiranje budućeg razvoja i izgleda trga na kojem će do 2024. nastati prva pariška urbana šuma.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER