Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Ovaj zero waste projekt pokrenut je u jednoj ulici 10. pariškog arondismana, a sada u njemu sudjeluje već više od 80 restorana i desetak trgovina

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Restoran Poké Bar Provence jedan je od ukupno 82 pariška ugostiteljska objekta i desetak trgovina koji sudjeluju u sustavu pologa na posude na hranu, a koji je uz potporu Grada Pariza s ciljem smanjenja korištenja plastike za jednokratnu upotrebu razvila startup tvrtka La Consigne GreenGo. U ovom se restoranu još od rujna 2021. koriste staklene posude za hranu s poklopcem na kojem je otisnut logo Grada Pariza, čime se potiče korištenje višekratne ambalaže i sprječava nastanak otpada kao jedna od mjera za smanjenje plastičnog otpada do 2024. godine.

Svi kupci i korisnici usluga zainteresirani za sudjelovanje u ovom hvalevrijednom projektu trebaju preuzeti mobilnu aplikaciju GreenGo, a restorani i trgovine im besplatno daju na korištenje višekratnu staklenu ambalažu. „Jednostavno skeniram QR kod koji je generirala aplikacija, a kupac potom može otići sa svojom posudom“, objašnjava Joël, voditelj Poké Bara Provence. „Kupci posudu trebaju vratiti u restoran u roku od mjesec dana, a ako to ne učine, naplaćuje im se iznos od 10 eura. Vraćene posude peru se u restoranu te se ponovno vraćaju u sustav.“

© La Consigne GreenGo

„Ovaj način korištenja višekratne staklene ambalaže već je našao svoju publiku“, smatra Isabelle Bisseuil, suosnivačica lanca Poké Bar koji u Parizu i još četiri francuska grada ima ukupno 18 restorana. „Uvođenje kaucije na višekratnu ambalažu je dugoročan posao, ali kod naših potrošača primjećujemo sve razvijeniju ekološku svijest. Morali smo odvojiti određeno vrijeme za edukaciju kupaca i osoblja, ali na ovaj način našim kupcima nudimo svježe pripremljena jela i smanjujemo nastajanje plastičnog otpada“, dodaje Bisseuil. „U Poké Baru Provence čak 60 posto kupaca naručuje hranu za van. Trećina njih koristi aplikaciju GreenGo ili donosi vlastite spremnike, a ostale posude koje nudimo također su višekratne. Većinom su reciklabilne, a neke se čak mogu i kompostirati.“

Posluživanje brze hrane u Parizu stvara više od 15 tona otpada dnevno, dok u cijeloj Francuskoj sektor brze hrane godišnje proizvodi čak više od 13 milijardi jednokratnih posuda, odnosno oko 200.000 tona ambalaže!

Borba protiv plastike za jednokratnu upotrebu trebala bi u Parizu i diljem Francuske biti znatno lakša od 1. siječnja 2023. godine. Naime, restorani brze hrane od početka sljedeće godine moraju koristiti višekratne posude za jela i pića koja se poslužuju na licu mjesta (čaše, poklopci, tanjuri, posude, pribor za jelo).

Kaucija u iznosu od dva eura kupcu se vraća kada staklenu posudu donese natrag u trgovinu © Clement Dorval / Ville de Paris

Desetak supermarketa ponovno uvelo kauciju

Polog na staklenu ambalažu sve se više koristi i u trgovinama, točnije u desetak pariških supermarketa. Primjerice, u jednoj od trgovina lanca Franprix u 10. pariškom arondismanu, kupci na ulazu u trgovinu od srpnja prošle godine mogu preuzeti staklenu posudu, napuniti je gotovim jelima ili salatama, a cjelokupni iznos plaćaju na blagajni. Polog na posudu iznosi dva eura koji mu se vraća temeljem dobivenog vaučera kada je donese natrag u trgovinu.

Startup tvrtka La Consigne GreenGo organizira prikupljanje i pranje iskorištenih posuda za hranu, koje se potom ponovno vraćaju u trgovinu. Velik broj kupaca smatra kako je ovaj način korištenja višekratnih posuda izvrsna ideja za ograničavanje upotrebe plastike i očuvanje okoliša.

Ovaj projekt ostvaruje i prve, obećavajuće rezultate. Od svog osnutka 2018. godine, tvrtka La Consigne GreenGo je u suradnji s ugostiteljima i trgovcima izbjegla stvaranje količine plastičnog otpada koja se može izraziti brojkom od gotovo 600.000 jednokratnih pakiranja u četiri godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

Pariz uvodi sustav pologa na posude za hranu i smanjuje količinu plastičnog otpada

Grad Pariz je krajem lipnja ove godine pokrenuo novi projekt kojim želi riješiti problem gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, zbog čega su se u projekt uključili brojni restorani i trgovine u pariškom 10. arondismanu i tako poduzeli važan korak za prestanak korištenja jednokratne plastike.

Berlin pokrenuo kampanju za poticanje upotrebe višekratne ambalaže

Tegla za cvijeće kao zdjela za obrok od povrća, kutija za alat za pakiranje sušija ili vaza za cvijeće za posluživanje voćnih napitaka? Ovim neobičnim motivima na oko 250 jumbo plakata postavljenih diljem Berlina, senatorica za mobilnost, promet, zaštitu klime i okoliš dr. Manja Schreiner želi podići svijest o važnosti upotrebe višekratne ambalaže.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER