U Varaždinu počeli radovi na uspostavi digitalnog sustava za upravljanje stablima

Građani Varaždina zamoljeni su da ne diraju numeričke oznake i ne uklanjaju ih sa stabala

U Varaždinu je krenula prva faza radova na izradi digitalnog sustava za upravljanje stablima. Riječ je o digitaliziranom katastru koji osim osnovnih podataka o vrsti, dobi i broju, sadrži informacije koje će stručnjacima omogućiti jednostavnije i učinkovitije praćenje vitaliteta svakog pojedinog stabla.

„Postavljanjem numeričkih oznaka na stablima danas smo započeli s izradom digitalnog sustava za upravljanje stablima. Nema razloga za brigu jer postavljanje numeričkih oznaka neće uzrokovati nikakvu invaziju ili oštećenje stabala. Pločice s numeričkim oznakama dizajnirane su tako da budu potpuno sigurne za stabla, čuvajući njihovu integralnost“, priopćili su iz varaždinske tvrtke Parkovi.

Digitalni sustav predstavlja digitalizirani katastar koji osim osnovnih podataka o vrsti, dobi i broju, sadrži informacije koje će stručnjacima omogućiti jednostavnije i učinkovitije praćenje vitaliteta svakog pojedinog stabla u Varaždinu. Primjerice, sustav će sadržavati podatke o zdravstvenom stanju, prisutnosti štetnika, planiranim intervencijama na stablima i sl.

Projekt je počeo postavljanjem numeričkih oznaka na stablima u središtu Varaždina, a do kraja godine bit će provedeno i u drugim dijelovima grada. Projektom će biti obuhvaćeno ukupno tisuću stabala čime će se omogućiti učinkovitije upravljanje urbanim zelenim površinama i očuvanje stabala, unaprijediti kvaliteta okoliša te očuvati prirodna ravnoteža.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Uz sadnju rekordnih 40 000 stabala, Pariz će ove zime dobiti i dvije urbane šume!

Ove zime u Parizu će se posaditi čak 40 000 stabala ili gotovo dvostruko više nego tijekom prošle jeseni i zime kada je posađen rekordan broj od 25 000 stabala. Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo nastavlja sa zelenom transformacijom Pariza, pretvara ga u vrtni grad i omogućuje pristup prirodi svim Parižankama i Parižanima.

Gradu Varaždinu uručena nagrada „Europski grad drveća“

Službena potvrda o osvajanju nagrade „Europski grad drveća 2024.“ na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla je krajem travnja, a sada mu je i uručena na svečanosti u sklopu godišnje konferencije Europskog vijeća za arborikulturu, koja se ovih dana održava u Zadru. Varaždin se time našao u elitnom društvu europskih zelenih metropola nagrađenih za izvrsnost u upravljanju urbanim drvećem.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER