Ljubljana: Uskoro će biti objavljen pobjednik izbora za drvored 2023. godine

U Europskoj zelenoj prijestolnici za 2016. godinu svjesni su iznimne važnosti gradskog drveća

U Ljubljani se posljednje četiri godine biralo stablo godine, a prošle godine donijeta je odluka o pokretanju izbora drvoreda godine. Grad Ljubljana pozvao je građane da dostavljaju prijedloge za ovaj laskavi naslov, a pobjednik će se izabrati između sedam finalista.

Glavni cilj izbora drvoreda godine je podizanje svijesti o iznimnoj važnosti drveća za grad Ljubljanu i za kvalitetu života u gradu. Stručno povjerenstvo u konačni izbor uvrstilo je sedam drvoreda koji su izuzetni zbog svoje veličine, gustoće, povijesnog značaja, starosti ili prikladnog izbora vrste drveća za prostor u kojem se drvored nalazi. Drvored godine simbolično će predstavljati sva ostala stabla u gradu do sljedećeg izbora.

Kako je velik broj građana prošle godine predložio drvored na Linhartovoj cesti koja se obnavlja, a dio stabla premješta se i presađuje u obližnjem Šmartinskom parku, Grad Ljubljana naknadno je odlučio da će pobjednik izbora drvoreda 2023. biti objavljen ove godine tijekom akcije „Za ljepšu Ljubljanu“. Ova tradicionalna akcija održava se svake godine između 22. ožujka i 22. travnja, odnosno između Svjetskog dana voda i Dana planeta Zemlje.

Sedam drvoreda, sedam finalista

Prvi finalist je drvored japanskih trešanja u Aljaževoj ulici koji je najljepši u proljeće kada je i ova ulica najljepša u cijeloj Ljubljani. Oko 50 stabala japanske trešnje vrste 'Kanzan' izgleda prelijepo i u jesenskoj sezoni kada drvored krasi ulicu prekrasnom jesenskom bojom lišća. Drvored platana na Ulici braće Babnik predstavlja lijep ulaz u stambeno naselje u Dravljama. Riječ je o prilično dugom drvoredu (oko 500 m) uz prometnu ulicu, a 118 velikih i zdravih stabla tijekom ljetnih mjeseci nude hlad šetačima i korisnicima ovog prostora. Lijep je i zanimljiv u svim godišnjim dobima, a stanište je i brojnih ptica.

Drvored divljeg kestena na Grajskoj planoti podno Ljubljanskog grada poseban je zbog svoje veličine, starosti i bujnosti. Sastoji se od 32 stabla divljeg kestena koja vode prema Plečnikovim Šancama, popularnom šetalištu koje je poznati slovenski arhitekt izgradio 1930-ih godina. Stabla su u relativno dobrom stanju s obzirom na vrstu drveća, a kroz njihove krošnje pruža se lijep pogled na grad. Platane u stambenom naselju BS3, u neposrednoj blizini sportske dvorane i stadiona Stožice, čine malu zelenu oazu između stambenih blokova. Drvored dvadesetak velikih platana stanarima ljeti nudi ugodnu svježinu i hlad, ali i daje velik doprinos boljim životnim uvjetima u neposrednoj okolini.

Drvored divljeg kestena na cesti za Rožnu dolinu peti je finalist. Tijekom ljetnih vrućina pruža hladovinu pješacima. Drvored je vrlo star i jedan je od simbola Rožne doline u kojoj se povećava broj obiteljskih kuća, a drveća i vrtova sve je manje. Pobijedi li ovaj drvored, barem bi se malo skrenula pozornost na očuvanje zelenila u okolici grada i Rožnika. Ovaj prekrasan drvored daje prijeko potreban hlad i prigušuje buku željeznice, a zbog oštećenja i brojnih zahvata u prostoru tijekom proteklih godina svakako je vrijedan očuvanja.

Drvored javora i crvenih hrastova (Quercus rubra) uz Slovenčevu ulicu, na dionici između Tolstojeve ulice i obilaznice, osigurava hlad pješacima i biciklistima. Oko 200 stabala ponegdje raste čak u četiri reda, s obje strane ulice, pa su nogostupi, biciklistička staza i prometne trake cijelog dana u hladu. Zbog toga su vožnja ili pješačenje ovom ulicom ugodniji nego po većini ljubljanskih prometnica. Slovenčeva je s ukupno oko 490 stabala tako čest izbor biciklista na putu do grada, majki s dječjim kolicima, umirovljenika u šetnji i šetača s psima.

Drvored vrba na Trnovskom pristanu uz obalu Ljubljanice nekada je bio jedan od najatraktivnijih ljubljanskih drvoreda. Nažalost, stare vrbe su posječene, a zamijenile su ih nove koje su već toliko narasle da mogu dočarati nekadašnju romantičnu sliku Ljubljane. Drvored je i danas jedan od najljepših u Ljubljani jer krasi šetnicu uz Ljubljanicu i uljepšava dnevne i večernje šetnje, a predstavlja dio zaštićenog područja uz rijeku.

Glasanje za ljubljanski drvored godine moguće je putem sljedeće poveznice.

  • Prvo ljubljansko stablo godine bila je platana na uglu Streliške i Strossmayerjeve ulice, koja je jedno od najdebljih stabala te vrste u Sloveniji, a ujedno i jedno od najstarijih stabala u gradu. © Nik Rovan / Mestna občina Ljubljana

Ljubljana je međunarodno priznat „Grad drveća“

Do sada su izabrana četiri stabla godine, a prvo ljubljansko stablo godine postala je moćna platana na uglu Streliške i Strossmayerjeve ulice, koja je jedno od najdebljih stabala te vrste u Sloveniji, a ujedno je i jedno od najstarijih stabala u gradu.

„U Ljubljani raste mnogo stabala koja za građane imaju posebno značenje, sa sobom nose mnoge uspomene te priče o životu i odrastanju u gradu. Ljeti nas hlade i daju nam hlad, zimi promatramo njihove siluete. Ona nas prate kroz sva životna razdoblja.“ – ističu u Gradu Ljubljani.

Ljubljana je pet godina zaredom prepoznata kao „Grad drveća“ u sklopu programa Tree Cities of the World koji provode Zaklada Arbor Day i Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) te na ovaj način potiču gradove na brigu o stablima. Ljubljanska gradska uprava ulaže značajne napore kako bi dodatno ozelenila grad i podigla svijest građana o iznimnoj važnosti drveća. Izborom drvoreda godine želi se pak potaknuti ljubav prema drveću i podići svijest građana o njihovoj važnosti za kvalitetu života u gradu.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kako se Beč štiti od vrućine?

Grad Beč provodi niz mjera kojima želi sniziti temperature u gradu, kao i pomoći građanima da se lakše nose s vrućinama. Putem posebne telefonske linije građani mogu dobiti savjete kako bi nakon izlaganja vrućini prepoznali simptome dehidracije ili sunčanice i saznali trebaju li se obratiti liječniku.

U Ljubljani se vodi se briga o svakom stablu

Krenulo je premještanje stabala s ljubljanske Linhartove ceste koja će činiti novi drvored u obližnjem Šmartinskom parku. U prvoj fazi očekuje se presađivanje 17 stabala.

Ljubljana ove godine bira drvored godine

U Ljubljani se posljednje četiri godine biralo stablo godine, a ove godine donijeta je odluka o pokretanju izbora drvoreda godine. Grad Ljubljana pozvao je građane da do kraja kolovoza 2023. dostavljaju prijedloge za ovaj laskavi naslov.

Ljubljana širi pješačku zonu te postaje još zelenija i suvremenija

Na Petkovškovom nasipu, gdje je u tijeku obnova između Resljeve i Rozmanove ulice, u srijedu su iz sigurnosnih razloga uklonjena tri stara stabla lipe. Na tom prostoru uz rijeku Ljubljanicu posađeno je šest od previđenih 20 novih stabala iste vrste s već razvijenom krošnjom, čime će se obnoviti i produžiti postojeći drvored.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER