Stupila na snagu izmjena bečkog Zakona o zaštiti drveća

Više zaštite za bečko drveće i nova pravila zamjenske sadnje

Beč je jedna od najzelenijih svjetskih metropola, a gradsko poduzeće Bečki gradski vrtovi (Wiener Stadtgärten) brine o više od pola milijuna stabala te oko tisuću parkova i zelenih površina. Izmjenom Zakona o zaštiti drveća, koja je stupila na snagu u utorak 16. travnja, Grad Beč želi povećati razinu brige o svojim stablima.

U utorak 16. travnja usvojen je klimatski amandman bečkog Zakona o zaštiti drveća kojim će se prvenstveno osigurati kvalitetnija zaštita drveća i provoditi nova pravila zamjenske sadnje.

„Izmjenom Zakona o zaštiti drveća osigurali smo bolju zaštitu bečkog drveća, ali i napravili velik korak prema učinkovitijoj prilagodbi klimatskim promjenama jer nam povećanje i zaštita stabala pomažu u lakšem podnošenju sve toplijih ljeta te dodatno poboljšavaju rekreacijske mogućnosti u Beču. S jedne strane sada će se povećati naknada za uklanjanje stabala, ali će se istovremeno znatno olakšati mogućnosti zamjenske sadnje. Očekujemo da će zamjenske sadnje, koje su sada znatno povoljnije za podnositelje zahtjeva, dovesti do sadnje još većeg broja stabala u Beču, što je u uvjetima klimatske krize od iznimne važnosti.“ – rekao je bečki gradski vijećnik za klimu Jürgen Czernohorszky.

„Zelene površine s drvećem imaju brojne funkcije: pozitivno utječu na mikroklimu, poboljšavaju kvalitetu zraka, hlade, a njihova sjena nudi zaštitu od ekstremne vrućine“, kazao je Czernohorszky. „Stoga smo si postavili cilj zaštititi, proširiti i urediti zelene površine kako bi se posljedice klimatskih promjena što manje osjećale. Bečki Zakon o zaštiti drveća pritom ima vrlo važnu ulogu.“

  • Jürgen Czernohorszky u novouređenom Resselparku ispred obnovljenog Bečkog muzeja. © Votava / PID

Učinkovitija i dulja zaštita drveća

„Ovom izmjenom Grad Beč prije svega želi osigurati zaštitu što većeg broja stabala, smanjiti njihovu sječu te saditi mlada stabla koja će biti dugotrajnija, kvalitetnija i zdravija, čime će imati veći utjecaj na zaštitu klime”, dodaje Jürgen Czernohorszky.

Naime, izmjenom bečkog Zakona o zaštiti drveća i njegovom dopunom nazivima poželjnih vrsta stabala, posebice različitih voćaka, cilj je pod zaštitu staviti što više vrsta drveća. Nadalje, zamjenska sadnja stabala trebala bi osigurati bržu klimatsku učinkovitost, primjerice, propisivanjem obveze sadnje većih zamjenskih stabala, tzv. školovanih stabala starih 25 godina i s većim volumenom krošnje, kao i širenjem mogućnosti sadnje.

>>> Pročitajte još >>> Livade i travnjaci Parka Helmuta Zilka važan su izvor bioraznolikosti i izuzetno vrijedna staništa pčela

 

  • Višenamjenski koncept parka u bečkoj četvrti Sonnwendviertel značajno podiže kvalitetu života svih njenih stanovnika © Ekovjesnik

Više novca za zaštitu drveća i klime

Novost predstavlja proširenje obveze zamjenske sadnje – ne samo u radijusu od 300 metara kao prije, već u još širem području uklonjenih stabala. Nova pravila u budućnosti bi trebala omogućiti uklanjanje asfaltiranih površina u još većoj mjeri i sadnju još većeg broja zamjenskih stabala.

Grad Beč ujedno će poduzeti još strože mjere protiv uklanjanja stabala bez prethodno ishođene dozvole, propisati mjere obnove zelenih površina i pooštriti novčane kazne na maksimalno 70.000 eura, ali i obustaviti zastaru kaznenog progona. Produljit će se i rok do kojeg se zamjenska sadnja smatra ispunjenom – s pet na deset godina, a svako novo stablo dobit će njegu i posebnu zaštitu tijekom prvih deset godina.

 

  • Ulica Zieglergasse je prva bečka ulica prilagođena klimatskim promjenama (lijevo). Neuer Markt (desno), jedan od najstarijih trgova u bečkoj povijesnoj jezgri, na kojem su asfalt i parkirališna mjesta ustupila mjesta mladim te 30 godina starim stablima, lijepo oblikovanim drvenim klupama, gredicama s raznovrsnim biljem i cvijećem i novom sustavu hlađenja vodenom maglicom. © Ekovjesnik

Povećanjem naknade za uklanjanje stabala s 1.090 na 5.000 eura također bi se trebalo osigurati više novca za zaštitu drveća i klime. Također, ako se odobreno uklanjanje stabala ne provede u roku od dvije godine od pravomoćnosti odluke, izdano odobrenje prestat će vrijediti.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uz sadnju rekordnih 40 000 stabala, Pariz će ove zime dobiti i dvije urbane šume!

Ove zime u Parizu će se posaditi čak 40 000 stabala ili gotovo dvostruko više nego tijekom prošle jeseni i zime kada je posađen rekordan broj od 25 000 stabala. Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo nastavlja sa zelenom transformacijom Pariza, pretvara ga u vrtni grad i omogućuje pristup prirodi svim Parižankama i Parižanima.

Asfalt: Beč ga uklanja, a Zagreb farba!

Trenutačnih 20 513 hektara ili oko 49 % urbanog područja austrijskog glavnog grada čine zelene i vodene površine. Uz 58 milijuna eura dosad uloženih u ozelenjavanje grada i uklanjanje asfaltiranih površina te dodatnih četrdesetak milijuna eura, koliko se u tu svrhu još namjerava utrošiti, taj udjel će do 2025. godine biti još veći.

Novi bečki Tangentenpark otvara se dvodnevnim svečanostima 28. i 29. lipnja

Dana 18. rujna 2023. počeli su radovi na prenamjeni bivšeg izlaza s autoceste A23 (Südosttangente) i njegovoj transformaciji u golemu rekreacijsku zonu. Završetak radova i otvaranje novog parka očekivalo se krajem ovog ljeta, ali Tangentenpark je spreman upravo u vrijeme završetka nastavne godine.

Više zaštite za bečko drveće u vrijeme klimatskih promjena

Grad Beč u vrijeme klimatskih promjena dopunom Zakona o zaštiti drveća želi smanjiti rušenje stabala te povećati broj sadnica novog drveća. Zelene površine u gradu imaju velik utjecaj na kvalitetu života, a Beč je jedna od najzelenijih metropola u svijetu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER