Posjetite izložbu „Putovanje u dubine podvodnih sustava i tehnologija“

Izložba u Tehničkom muzeju Nikola Tesla ostaje otvorena do 1. rujna 2024.

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla otvorena je izložba „Putovanje u dubine podvodnih sustava i tehnologija“ koja je realizirana u okviru projekta „UWIN-LABUST“.

„Duboko udahnite i uronite u svijet podvodne robotike, autonomnih sustava i tehnologija. Pridružite nam se na putovanju kroz dubine mora i oceana, gdje ćemo vas upoznati s nekim od inovacija koje su ljudima omogućile istraživanje i interakciju s tajanstvenim podvodnim svijetom i njegovim stanovnicima. Od autonomnih brodova i podmornica do najnovije inovativne istraživačke opreme, ova izložba predstavlja otkrića koja značajno unapređuju naše razumijevanje podvodnog svijeta i revolucioniraju pomorsku industriju.“ – ističe se u najavi izložbe „Putovanje u dubine podvodnih sustava i tehnologija“.

Izložba je realizirana u okviru projekta „UNWIN-LABUST“ (Chair in Internet of Underwater Things at LABUST) u suradnji između Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (Laboratory for Underwater Systems and Technologies - LABUST) i Sveučilišta u Haifi, Zavoda za pomorske tehnologije, Laboratorija za podvodnu akustiku i navigaciju (ANL-Haifa). Rezultat je zajedničkog istraživanja dvaju znanstvenika, dr. sc. Nikole Miškovića i njegovog izraelskog kolege, dr. sc. Roeeja Diamanta. Istraživanje je podržano Programom Obzor 2020. (Horizon 2020) Europske unije za istraživanje i inovacije, a provodi se u okviru hrvatsko-izraelske znanstveno-tehnološke suradnje uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstva inovacija, znanosti i tehnologije Države Izrael.

Izložba u Tehničkom muzeju Nikola Tesla može se posjetiti do 1. rujna 2024. i to od utorka do petka od 9 do 17 sati te subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati.

VEZANE VIJESTI

Novim materijalima i tehnologijom do zelenije ekonomije

Kako novim materijalima i tehnologijama proizvodnje elektroničku industriju učiniti zelenijom? Kako proizvesti razgradive senzore i poluvodičke komponente koji se mogu ispisivati na papiru? Kako na savitljivim podlogama od neškodljivih materijala izraditi pametne senzore koji će omogućiti nosivu ili implantabilnu medicinsku dijagnostiku u pokretu, jeftini nadzor okoliša ili dati robotima osjet dodira? Kako smanjiti ugljični otisak proizvodnje, upotrebe i odlaganje elektroničkih uređaja?

FER nije „FER“ prema drveću

Prošlog mjeseca u pogon je puštena prva brza punionica za električna vozila na FER-u. Pozdravljamo poticanje e-mobilnosti, no jesu li zbog toga morala stradati dva stabla?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER