Uskoro se otvara druga pariška urbana šuma Bois de Charonne

Napušteno zemljište u vlasništvu francuske željezničke grupe SNCF transformirano je u urbanu šumu namijenjenu odmoru i rekreaciji Parižanki i Parižana

Druga pariška urbana šuma novi je dio Malog pojasa, nabolje čuvane zelene tajne francuske metropole, a otvorit će se za nekoliko dana. Urbana šuma Bois de Charonne s 2 000 stabala prostire se na površini od gotovo 3,5 hektara i to na donedavno zapuštenom zemljištu SNCF-a koje je Grad Pariz kupio za 11 milijuna eura kako bi ga u potpunosti vratio prirodi i građanima.

Urbana šuma proteže se u dužini od 600 metara uz pariški Mali pojas (la Petite ceinture), u dijelu između ulica Cours de Vincennes i Rue de Volga, a povezana je s vrtom Gare-de-Charonne u 20. pariškom arondismanu. Njezina posebnost je u tome što je nastala na dijelu zapuštenog zemljišta ukupne površine od oko 9.800 m², koje je donedavno bilo u vlasništvu francuske željezničke grupe SNCF te se koristilo kao spremište za autobuse javnog prijevoznika RATP.

Grad Pariz kupio ga je 2022. godine za 11 milijuna eura, a sad se otvara kao druga pariška urbana šuma Bois de Charonne. Radovi na uređenju druge pariške urbane šume odvijali su se tijekom 2023. godine, a sadnja 2.000 stabala i 6.000 različitih vrsta biljaka realizirana je od listopada 2023. do svibnja i početka lipnja 2024. godine. Među posađenim stablima je ukupno 120 školovanih stabala iz pariških rasadnika koja su stara petnaestak godina. Prostor se sastoji od gusto pošumljenog dijela te čistina i livada na kojima je predviđeno postavljanje urbanog namještaja.

  • Vizualizacija urbane šume Bois de Charonne u 20. pariškom arondismanu © Ville de Paris

Drveće i bioraznolikost za 20. pariški arondisman

U urbanoj šumi zasađene su autohtone i regionalne vrste, ponajviše hrastovi, breze i borovi. U dijelu šume zasađeno je i mediteransko bilje prilagođeno klimatskim promjenama: hrast plutnjak, crnika, mušmula i poneka maslina.

„Projektom ukupne vrijednosti 16 milijuna eura nude se rješenja za snižavanje temperature zraka, stvaranje ugodnije mikroklime i nove oaze urbane bioraznolikosti u istočnom dijelu Pariza. Štoviše, ako pažljivo slušate, novi dio Malog pojas već je cvrkutava zelena oaza s mnoštvom ptica.“ – kaže Jérôme Saint-Chely, krajobrazni arhitekt iz Ureda gradske uprave za zelene površine i okoliš (La Direction des Espaces Verts et de l'Environnement – DEVE).

Podsjetimo, nekadašnja pariška željeznička pruga namijenjena za prijevoz robe i putnika, poznata pod imenom Mali pojas (la Petite ceinture), prestala se koristiti 1934. godine i od tada je prepuštena bujanju divljeg života. Dijelovi stare željeznice postupno se otvaraju za javnost od 2007. godine i danas predstavljaju pravo utočište biološke raznolikosti. Trenutačno je za šetače i rekreativce otvoreno nekoliko dionica u ukupnoj dužini od sedam kilometara. Staze duž ove stare željezničke pruge sada su pravi ekološki koridor i jedinstveno utočište biološke raznolikosti s više od 200 vrsta biljaka i 70 životinjskih vrsta. Iako su djelomično otvorene za javnost, njihova glavna svrha je očuvanje bogate flore i faune.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uz sadnju rekordnih 40 000 stabala, Pariz će ove zime dobiti i dvije urbane šume!

Ove zime u Parizu će se posaditi čak 40 000 stabala ili gotovo dvostruko više nego tijekom prošle jeseni i zime kada je posađen rekordan broj od 25 000 stabala. Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo nastavlja sa zelenom transformacijom Pariza, pretvara ga u vrtni grad i omogućuje pristup prirodi svim Parižankama i Parižanima.

Počeli radovi na realizaciji projekta prve pariške urbane šume

Radovi na Katalonskom trgu (Place de Catalogne) u 14. pariškom arondismanu i njegovom okruženju počeli su u ponedjeljak 4. travnja. Sadnjom prvih biljaka, laganom vožnjom bicikala i otvaranjem pješačkih staza omogućit će se testiranje budućeg razvoja i izgleda trga na kojem će do 2024. nastati prva pariška urbana šuma.

Prva pariška urbana šuma nastaje na Katalonskom trgu

Klimatska kriza nam nameće potrebu za prilagodbom urbanog života i pronalaženjem novih rješenja kako bismo se lakše suočili s njenim posljedicama. Pariški plan za prilagodbu klimatskim promjenama sadrži čak 500 mjera, a među je i sadnja tri urbane šume.

Mali pojas je najbolje čuvana zelena tajna grada

Nekadašnja pariška željeznička pruga namijenjena za prijevoz robe i putnika, poznata pod imenom Mali pojas, prestala se koristiti 1934. godine i od tada je prepuštena bujanju divljeg života. Dijelovi stare željeznice postupno se otvaraju za javnost od 2007. godine i danas predstavljaju pravo utočište biološke raznolikosti. Trenutno je za šetače i rekreativce otvoreno nekoliko dionica u ukupnoj dužini od sedam kilometara.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER